Blog posts

Udka z grilla w aromatycznej marynacie

Udka z grilla w aromatycznej marynacie

Grill, Kurczak

Sprawdzony przepis na udka z kurczaka z grilla w aromatycznej marynacie. Delikatne, soczyste mięso, które zawsze wychodzi tak samo pyszne. Szukasz pomysłu na doskonałego grillowanego kurczaka? Nasza propozycja z pewnością powinna Cię zainteresować. U nas znajdziesz przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami i dokładnie opisaną ilość składników na marynatę. Warto również wspomnieć, że to wyjątkowy przepis, ponieważ nasza marynata zawiera Whisky 🙂

Zapewne nie jednemu z Was zdarzyło się jeść udko z kurczaka z grilla, w którym mięso nie chciało odchodzić od kości. Często grillujemy większe kawałki kurczaka, które nie zawsze odpowiednio się dopieką. Najczęstszą tego przyczyną jest nasza niecierpliwość 🙂 Dlatego polecamy udka wcześniej obgotować. Zajmie to ok. 15 minut, a dzięki temu kurczak dużo szybciej się upiecze. Co więcej, będzie o wiele bardziej soczyste i na pewno nie spotka nas niespodzianka z niedopieczonym mięsem.

Jeśli lubisz więc udka z kurczaka na grillu i szukasz sprawdzonego przepisu, to bardzo dobrze trafiłeś. Dostajemy również zapytania, czy przepisy można przygotować na grillu elektrycznym. Dlatego we wpisie znajdziesz również kilka zdań o tym jak zrobić udka z kurczaka z grilla elektrycznego i czy naszym zdaniem warto takim grillem się zainteresować. Zapraszamy na przepis 🙂

Udka z grilla 


Przepis na 4 udka z kurczaka

Szklanka ma 250 ml

Udka z grilla 

Marynata

Składniki:

  • sos pomidorowy lub keczup: 3/4 szklanki
  • Whisky jabłkowe lub Bourbon jabłkowy: 1/2 szklanki
  • ocet jabłkowy: 1 łyżka
  • miód pszczeli: 2 łyżki
  • sos Worcestershire: 1 łyżka
  • musztarda Dijon: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • cebula suszona: 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1/4 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy: 1 łyżeczka
  • czarny pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka

grill


Udka z grilla 

Przepis

Jak przygotować udka z grilla?

Ze składników na marynatę przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małej mocy palnika przez ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Połowę sosu przełóż do kokilki, a resztę zostaw do smarowania udek w trakcie pieczenia.

Udka dokładnie oczyść i każde przekrój na pół. W dużym garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp 1,5 łyżki soli. Włóż ostrożnie udka i gotuj na średniej mocy przez ok. 15 minut.

udka

Wrzucenie udek na wrzącą wodę spowoduje zamknięcie się mięsa. Dzięki temu, będzie ono w  środku delikatne i soczyste. Następnie udka wyjmij i osusz.

Rozgrzej grill. Jeszcze gorące mięso posmaruj marynatą. Udziec ułóż na rozgrzanym grillu skórą do góry w miejscu, gdzie temperatura jest nieco większa. Pałki po bokach. W czasie grillowania smaruj co pewien czas mięso marynatą. Kiedy się podpiecze, przełóż na drugą stronę. Ponownie posmaruj sosem. Jeśli trzeba, jeszcze raz obróć mięso. Piecz do miękkości. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka. Mięso drobiowe jest delikatne i ma tendencję do szybkiego przypalenia. Jeśli masz grill z pokrywą, warto jej w tym przepisie użyć.

Obgotowane udka pieką się zdecydowanie szybciej niż surowe. Na naszym grillu zajmuje to ok. 20, maksymalnie 25 minut. Kurczaka zdejmij z grilla i odstaw na 3 – 5 minut, aby mięso się „uspokoiło”. Podawaj z pozostałym sosem. Kurczak jest niezwykle delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny.

Jeśli nie masz jabłkowej Whisky, do sosu możesz dodać klasycznej i nieco soku jabłkowego. Marynata świetnie smakuje również z dodatkiem cydru, zamiast Whisky.

Jak upiec udka na grillu elektrycznym? 

Grill elektryczny to idealne i bardzo skuteczne rozwiązanie szczególnie dla tych, którzy nie mają chociaż kawałka działki, a chcieliby skorzystać z tej formy wypoczynku 🙂 Dobre grille elektryczne nie dymią, a więc można ich używać przy zachowaniu środków ostrożności w mieszkaniu. Jeśli mamy w miarę normalnych sąsiadów – nawet na balkonie. Oczywiście z pewnymi ograniczeniami, np. pamiętając o ciszy nocnej oraz o tzw. immisji, która może działać na zmysł węchu sąsiadów 🙂

Rzecz jasna, grillowanie na sprzęcie elektrycznym to rozwiązanie doraźne. Z własnego doświadczenia możemy powiedzieć, że grill elektryczny jest bardzo dobrym pomysłem szczególnie na okres „po sezonie”. Wtedy, gdy mamy ochotę na chociaż małą namiastkę grillowanej kiełbasy lub karkówki 🙂 Oczywiście dla wielu z nas nigdy nie zastąpi on nie tylko klimatu klasycznego grilla, a też smaku oraz zapachu mięsa z grilla węglowego. Ale.. jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma 🙂

Jeśli chodzi o pieczenie udek na grillu elektrycznym, polecamy to robić na średniej mocy urządzenia. Udziec warto położyć w miejscu, gdzie temperatura jest nieco większa, a więc przy podłączeniu grzałek. Pałki mogą się piec nieco dalej. Zasada smarowania marynatą taka sama, jak w przypadku grilla klasycznego. W tym wypadku również sprawdzi się grill z pokrywką.

Poznaj również przepis na pyszną marynatę do karkówki na grilla. Sprawdź sprawdzony pomysł na najlepsze ogórki na grilla. Rewelacyjne smakują też grillowane ziemniaki.

Życzymy smacznego!

Udka z grilla

Napisz komentarz