Blog posts

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

Jednogarnkowe, Kurczak, Obiady, Z patelni

Łatwa w przygotowaniu, mięciutka wątróbka drobiowa duszona z cebulką, z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny. Idealna propozycja na szybki obiad z prostych składników. Jak usmażyć wątróbkę drobiową, żeby była miękka? Poznaj kilka naszych porad.

Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową, to przepis nie tylko prosty, ale również skuteczny. Jest kilka sztuczek, dzięki którym wątróbka drobiowa zawsze będzie miękka i aromatyczna:

  • Namocz wątróbkę: dzięki moczeniu wątróbki w mleku, pozbędziesz się charakterystycznego metalicznego posmaku, który często  powstrzymuje od spożywania wątróbki. Polecamy ten zabieg wszystkim, którzy są na ten smak wyczuleni. Nam ten posmak akurat nie przeszkadza, więc nie moczymy wątróbki drobiowej.
  • Posól wątróbkę dopiero po usmażeniu: Solenie wątróbki przed smażeniem wyciągnie z niej wilgoć. Co sprawi, że wątróbka stanie się sucha i gumowata.
  • Smaż wątróbkę w odpowiednio wysokiej temperaturze: Wątróbkę należy wrzucić na odpowiednio rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu szybko się “zamknie”. Będzie ładnie podsmażona z zewnątrz, a w środku miękka i delikatna.
  • Smaż partiami: Nie przepełniaj patelni, ponieważ wątróbka będzie się gotować, a nie smażyć. Taka wątróbka z pewnością nie będzie smaczna.
  • Użyj tłuszczu ze smażenia cebuli: Podsmaż najpierw cebulę, przełóż do miseczki, a na następnie użyj tego samego tłuszczu do smażenia wątróbki. Dzięki temu dodasz wątróbce dodatkowego aromatu.

Wątróbka drobiowa z cebulką na obiad, to pełne smaków i bardzo pożywne danie dla całej rodziny. Jeśli masz taką możliwość, kup wątróbkę, która pochodzi od kur z wolnego wybiegu. Jak usmażyć dobrą wątróbkę drobiową z cebulką? Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis!

Wątróbka drobiowa z cebulką


Wątróbka drobiowa z cebulką

Składniki: 

  • wątróbka drobiowa: 1 kg
  • cebula: 2 – 3 szt.
  • suszona żurawina: 1 łyżka
  • suszone śliwki: 4 – 5 szt.
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • opcjonalnie mleko do moczenia wątróbki

Wątróbka drobiowa z cebulką


Wątróbka drobiowa z cebulką 

Przygotowanie: 

Wątróbkę dokładnie czyścimy i płuczemy. Większe kroimy na pół. Jeżeli będziesz wątróbkę moczyć, przełóż ją do miski i zalej mlekiem. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie osuszamy dokładnie wątróbkę.

Cebulkę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 – 3 łyżki tłuszczu. Może to być olej lub domowy smalec. Naszym zdaniem wątróbki lepiej smakują smażone właśnie na tym drugim tłuszczu, ale wybór należy do Ciebie. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez kilka minut.

 

Następnie dodajemy żurawinę oraz pokrojone suszone śliwki. Smażymy do zrumienia cebuli. Cebulę przekładamy do rondelka i przykrywamy, żeby nie wystygła. Na rozgrzany tłuszcz, który został na patelni po smażeniu cebuli wkładamy obtoczone w mące wątróbki. Temperatura tłuszczu musi być na tyle duża, aby wątróbka szybko się zamknęła. Warto smażyć ją partiami, tak aby wątróbka się nam ładnie zrumieniła, a nie gotowała.

Kiedy wątróbka ładnie się zrumieni, obracamy ją na drugą stronę i dosmażamy. Na koniec dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Chwilę razem dusimy już na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco.

Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne domowe obiady mięsne. Pierogi z płuckami wieprzowymi, to świetna propozycja dla wszystkich, którzy może nieco zapomnieli o tym doskonałym daniu. Polecamy również swojską świeżonkę oraz kluski śląskie z mięsem wołowym. Zobacz również przepis na pierś kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem.

Życzymy smacznego!

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *