Zapiekanka serowa Mamy, na którą mówiliśmy „wystarczy wymieszać”, to super pomysł na szybki i ekonomiczny obiad dla całej rodziny. Ty też nie masz czasu na długą zabawę w kuchni? Chciałabyś lub chciałbyś przygotować proste i smaczne danie w jak najłatwiejszy sposób? Nasza zapiekanka jest mega prosta w przygotowaniu! Dosłownie wystarczy wymieszać wszystkie składniki w miseczce i przełożyć do naczynia, w którym będziemy ją piec. Nic nie trzeba układać, przekładać, ani wstępnie gotować! Do zapiekanki możesz wykorzystać właściwie wszystko, co zalega w lodówce, lub zostało z poprzedniego dnia z obiadu lub kolacji! Zapiekanka serowa, to równie dobra propozycja na pyszny obiad z piekarnika, co zapiekanka makaronowa, lub zapiekanka ziemniaczana. Mama zawsze mieszała w tej zapiekance inne składniki. Takie, jakie w tym dniu akurat były dostępne. To również wielki plus tego dania! Po prostu za każdym razem zapiekanka serowa smakowała inaczej!
Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że nasz pomysł na szybki obiad z jednego naczynia przypadnie Wam do gustu. Nie musicie używać tych samych dodatków co my. Przeszukajcie lodówkę i szafki, a okaże się, że jest tam mnóstwo dobra, które możecie wykorzystać!
Zapiekanka serowa „wystarczy wymieszać”
Składniki:
- jajka: 4 szt.
- mleko: 0,5 szklanki
- papryka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- ser feta: 150 g
- żółty ser: 150 g
- kiełbasa lub wędlina: 100 – 150 g
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
- sól: 1 płaska łyżeczka
- czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
- majeranek: 1 łyżka
- mąka pszenna
Zapiekanka serowa ” wystarczy wymieszać”
Wykonanie:
1. Jajka, mleko, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy razem w misce.
2. Resztę składników oprócz żółtego sera kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części.
3. Do masy mleczno – jajecznej dodajemy pokrojone składniki i połowę startego sera. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale swobodnie spływające z łyżki. Nie piszemy ile dokładnie mąki potrzeba, ponieważ jej ilość zależy od porcji dodatków jakie do zapiekanki damy.
4. Masę przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać i posypujemy resztą sera.
Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 – 35 minut. Podajemy z surówką.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na pyszne obiady z piekarnika. Doskonała wiejska zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, oraz ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku. Polecamy też pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem.
Smacznego!