Prosty pomysł na szybki i syty obiad z blachy, czyli ziemniaki czosnkowe z piekarnika. To z pewnością świetny przepis dla wszystkich ziemniakożerców oraz tych, co lubią ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki czosnkowe są bardzo aromatyczne. Farsz, którym są pokryte składa się z soczystych, czosnkowych pieczarek i boczku. To wszystko posypane startym serem i zapieczone.
Ziemniaki pieczone z piekarnika, to klasyka nie tylko polskiej kuchni. Z pewnością dzięki temu, że jest to danie, które trudno jest zepsuć. Poza tym nadzienie do ziemniaków z piekarnika ogranicza tylko nasza wyobraźnia i doznania smakowe😊. Tak czy inaczej ziemniaki, to bez wątpienia jedno z ulubionych przez nas warzyw.
A Wasze ulubione ziemniaki obiadowe? Pieczone, z wody, puree, w mundurkach, a może jeszcze inny sposób? Zapraszamy do komentarzy pod postem lub na naszym Facebook. Polecamy przepis na nasze ziemniaczki z piekarnika i czekamy na Wasze opinie.
Ziemniaki czosnkowe z piekarnika
Składniki:
- 6 – 7 dużych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 10 średnich pieczarek
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki czosnkowe z piekarnika
Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach.
2. Na maśle smażymy pokrojone w kostkę pieczarki.
3. Boczek również kroimy w kostkę i wolno podsmażamy na złoty kolor.
4. Ugotowane ziemniaki lekko studzimy i przekrawamy na pół, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Boczek odsączmy z tłuszczu i dodajemy do pieczarek, a potem mieszamy z połową startego sera i rozgniecionym czosnkiem.
6. Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy porcję farszu i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy 15 minut. Podajemy na ciepło na przykład z ulubioną surówką.
Smacznego!
Renata
1 marca 2021 at 12:34 pmTakie proste, a takie smaczne. Wczoraj robiłam na obiad. Polecam każdemu.