Blog posts

Ziemniaki w mundurkach pieczone

Ziemniaki w mundurkach pieczone

Dania bez mięsa, drugie danie, Obiady

Pyszne kremowe ziemniaki pieczone w mundurkach z doskonałym aromatycznym farszem z 3 prostych składników. Nasz przepis na ziemniaki w mundurkach z piekarnika może być idealnym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Z czym podawać ziemniaki w mundurkach? Ziemniaki świetnie będą smakować np. z mizerią lub surówką warzywną. Możesz zaserwować je również z domowym sosem czosnkowym. Ziemniaki z piekarnika to bez wątpienia również doskonały pomysł na obiad wegetariański.

Ziemniaki w mundurkach zapiekane w piekarniku to danie, które możesz swobodnie modyfikować. Do farszu możesz dodać pieczarki lub żółty ser. Świetnie sprawdzi się również masło czosnkowe. Ziemniaki w skórce często są również podawane z gzikiem. W każdej z wymienionych przez nas wersji będą idealnym daniem postnym. Zawsze pysznym i aromatycznym nawet bez dodatku mięsa. Oczywiście nigdy nie dorównają smakiem ziemniakom z ogniska, ale gdy się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma 🙂

Ziemniaki w mundurkach z piekarnika przepis który zaskakuje smakiem i aromatem. Proste składniki, które znajdziemy w każdej kuchni oraz nieskomplikowane wykonanie to największe zalety ziemniaków w mundurkach. Poznaj także nasz sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki w pysznych ziołach. Jeśli szukasz bardziej wyszukanej wersji, polecamy pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem. Jak zrobić ziemniaki w piekarniku? Zapraszamy na przepis 🙂


Ziemniaki w mundurkach pieczone przepis

Składniki: 

  • ziemniaki duże: 6 szt.
  • mleko: ok. 1/2 szklanki
  • serek kremowy typu Bieluch: 100 g
  • posiekany szczypiorek
  • papryka słodka
  • sól do smaku

Ziemniaki w mundurkach pieczone


Ziemniaki w mundurkach pieczone przepis

Przygotowanie: 

Jak zrobić ziemniaki w mundurkach w piekarniku?

Do tego przepisu polecamy ziemniaki duże, najlepiej mączne.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj oraz osusz. Każdego ziemniaka zalecamy przekłuć w kilku miejscach wykałaczką. Następnie ułóż ziemniaki na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę. Sprawdź miękkość ziemniaków, jeśli jest odpowiednia wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego wystudzenia.

Z każdego ziemniaka odetnij cienki plasterek z wierzchu jednej strony, a następnie wyjmij ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki miąższ ( zdjęcie).

W miseczce rozgnieć dokładnie miąższ. Wymieszaj z serkiem śmietankowym oraz mlekiem. Nie zalecamy mieszać wszystkiego zbyt długo, ponieważ masa stanie się gumowata. Powinna być lekka, kremowa. Dopraw do smaku solą.

Następnie łyżką nałóż odpowiednią ilość farszu do każdego wydrążonego ziemniaka i posyp papryką.

Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Spróbuj również bardzo oryginalnych i równie pysznych ziemniaków „wybuchowych”! Polecamy!

Życzymy smacznego!

Ziemniaki w mundurkach pieczone

Ziemniaki w mundurkach pieczone

1 Comment

  1. MJProject
    23 marca 2021 at 6:48 pm

    Bardzo lubię takie ziemniaki ze śledziem w śmietanie. Najlepszy obiad i bardzo prosty.

Napisz komentarz