Prosty przepis na pyszne duszone zrazy z mięsa mielonego z cebulką i pieczarkami w sosie własnym. Idealna propozycja na obiad z mięsa mielonego i pieczarek. Niezwykle smaczne, soczyste i bardzo delikatne roladki, które przygotujesz z kilku prostych składników! Oprócz mielonego, grzybów oraz cebulki, będziesz potrzebować tylko nieco klasycznych dodatków i przypraw, które są w każdej kuchni! Po prostu pyszne domowe smaki i aromaty, którym nie sposób się oprzeć. Przepis jest uniwersalny i możesz bez problemu dostosować go do własnych preferencji smakowych.
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego z cebulą, to pomysł na obiad, który często gości w naszym domu. Zamiennie przyrządzamy go również w wersji z kapustą lub w sosie pomidorowym. Nie przepadamy za to w wydaniu z warzywami, ale znamy osoby, którym właśnie takie zrazy smakują wybornie. Za to wszyscy zapewne lubimy roladki w bezpośrednim zestawieniu z sosem. To właśnie on podkręca smak całego dania i decyduje w dużej mierze o końcowym efekcie.
Delikatne i soczyste zrazy z mięsem mielonym i pieczarkami, to też świetny pomysł na obiad świąteczny. Jest to danie bardziej ekonomiczne w przygotowaniu niż na przykład klasyczne zrazy wołowe, a prezentuje się i smakuje naprawdę znakomicie. Jeśli zastanawiasz się wiec jak zrobić zrazy z mięsa mielonego w sosie lub szukasz pomysłu na to, co zrobić z mielonego i pieczarek, to nasz przepis powinien Ci przypaść do gustu! Gorąco zapraszamy!
Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami
Składniki:
Zrazy:
- mięso mielone wieprzowe: 600 g
- bułka tarta: 1 – 2 łyżki + do obtoczenia
- jajka: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- majeranek: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- olej: 2 łyżki
Farsz:
- pieczarki: 250 – 300 g
- cebula: 1 szt.
- sól i pieprz do smaku
- olej: 2 łyżki
Sos:
- woda lub bulion: 250 – 300 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami – przepis
Przygotowanie:
Warto wspomnieć, że sukcesem dobrych zrazów jest dobrej jakości mięso. Najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka wieprzowa, którą zmielmy w domu lub poprośmy o zmielenie w sklepie podczas jej zakupu. Jeśli już zdecydowaliśmy się na zakup mięsa garmażeryjnego, sprawdźmy koniecznie skład, ponieważ często można w nim spotkać wypełniacze.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce cebulę, majeranek, bułkę tartą oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, jeśli trzeba jeszcze doprawiamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy dobre kilka minut. Masa powinna zrobić się kleista, co będzie oznaczać, że uwolnił się kolagen. W naszym przepisie na masę nie ma namoczonej bułki, dlatego dodaliśmy dwa jajka, aby zrazy były zwarte i nie pękały w trakcie smażenia. Jeśli zdecydujesz się dodać namoczoną bułkę, wystarczy wówczas jedno jajko.
Pieczarki kroimy w plasterki lub kostkę, a cebulkę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i przesmażamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso mielone dzielimy na 5 lub 6 równych części. Każdej nadajemy kształt roladki. Na środek każdej porcji nakładamy odpowiednią ilość farszu i formujemy podłużne kotlety. Należy zwrócić uwagę, aby nadzienie było dokładnie osłonięte mięsem.
Na patelni rozgrzewamy olej, każdą roladkę obtaczamy w bułce tartej (lub mące) i smażymy na rumiano z obu stron. Roladki zalewamy bulionem, dodajemy do niego liść laurowy oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Jeśli zostało trochę farszu, również dodajemy do bulionu. Zrazy przykrywamy, ale z lekko uchyloną pokrywką. Dusimy na niskiej mocy palnika przez 20 – 30 minut. W tym czasie bulion powinien się ładnie zredukować do gęstości sosu. Jeśli jest taka konieczność, na koniec sos możemy zagęścić odrobiną mąki.
Zrazy doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami, z kaszą pęczak oraz z domowymi kluskami śląskimi. Idealnym dodatkiem będą podsmażone buraczki lub surówka ze świeżej kiszonej kapusty.
Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na roladki z karkówki z pieczarkami, a także na flamenquiny z Kordoby, czyli doskonałe roladki schabowe. Pyszny jest również schabowy po serbsku, czyli karadjordjeva šnicla.
Życzymy smacznego!
Kuchcik gotuje
20 marca 2022 at 1:00 pmProste połączenie smaków, a wszystkim smakuje 😀