Tradycyjna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami na rosole. Prosty i sprawdzony sposób na pożywną zupę z kilku ogólnodostępnych składników. Zupa z buraków, to klasyka polskiej staropolskiej kuchni i nie ma chyba domu, w którym nie byłaby znana. My proponujemy dziś przepis na zupę z burakami na rosole.
Zupa buraczkowa przepis, do którego polecamy wykorzystać bulion warzywny lub mięsny. Domowy bulion zdecydowanie przyspieszy i ułatwi przygotowanie tej pysznej zupy. Przepis na zupę buraczkową z ziemniakami, to praktycznie całoroczny pomysł na zdrowy i ekonomiczny obiad dla całej rodziny.
Zupa buraczkowa przepisy na wędzonce, na kurczaku, na kościach wieprzowych oraz na zakwasie, są najczęściej spotykane na naszych stołach. Nasza zupa buraczkowa na rosole z octem, to bardzo prosta w przygotowaniu wersja tej pysznej zupy. Zwłaszcza wówczas, kiedy bulion mamy wcześniej przygotowany, np. zamrożony. Wystarczy ugotować w nim buraczki oraz warzywa i zabielić śmietaną.
Każdy z nas szuka z sentymentem smaków, które sprawią, że nasza zupa buraczkowa będzie jak u Babci. Tak to już mamy, że wszystko u Babci, a potem u Mamy smakowało najlepiej. Moja znajoma powiedziała kiedyś, że dla niej najlepsza zupa buraczkowa, to tylko jak z przedszkola. Można więc śmiało powiedzieć: ile nas – tyle smaków, które chcielibyśmy odtworzyć we własnej kuchni. Czasem jesteśmy bardzo blisko. Zapraszamy na przepis!
Zupa buraczkowa z ziemniakami
Składniki
- buraki czerwone: 3 – 4 szt.
- ziemniaki: 3 – 4 szt.
- bulion warzywny lub mięsny: 1,5 l
- korzeń pietruszki: 1 szt.
- korzeń selera: 1/3 szt.
- mała cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 – 3 ząbki wraz z łupiną
- ocet spirytusowy 10%: 1 – 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- kwaśna śmietana
- sól i pieprz do smaku
- cukier: 1 łyżeczka
- koperek lub natka pietruszki
Zupa buraczkowa z ziemniakami
Przygotowanie
Obrać buraki i pokroić w kostkę. Podobnie z korzeniem pietruszki i selera. Cebulę pokroić w kosteczkę.
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pokrojone buraczki, pietruszkę oraz seler. Smażyć ok. 5 – 8 minut, co pewien czas mieszając.
Gorącym bulionem zalać podsmażone warzywa. Gotować do momentu, aż buraki będą jeszcze lekko twarde.
W drugim garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotowane ziemniaki można przełożyć do zupy lub dodać do zupy już na talerzu. Do zupy dodać ocet. Na taką ilość, nam wystarcza 1 łyżka octu. Jeśli lubisz zupę bardziej kwaśną możesz zwiększyć tę ilość. Ocet możesz również zastąpić sokiem z cytryny, którego należy dodać nieco więcej.
Następnie dodać cukier, sól oraz czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Całość zabielić śmietaną lub podać kleks śmietany na talerz.
Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Zobacz także przepis na buraczki na zimę do słoików, a także na buraczki zasmażane do obiadu. Polecamy również przepis na kiszone buraczki oraz na buraczki z chrzanem.
Życzymy smacznego!