Blog posts

Zupa kapuściana

Zupa kapuściana

Dania bez mięsa, Kolacja, Warzywa, Zupy

Nasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje, wiec z powodzeniem możesz przygotować większą porcję.

Przepis na zupę kapuścianą jest uniwersalny i możesz przygotować go również z białej kapusty młodej lub kapusty pekińskiej. W sezonie zdecydowanie polecamy dodać pomidory świeże, poza sezonem krojone bez skórki ze słoika lub puszki. Warto podkreślić, że duża ilość kapusty nie przytłacza tej pysznej zupy, wręcz przeciwnie, dodaje delikatnej słodyczy, która idealnie równoważy się z pozostałymi składnikami. Jeśli lubisz, zupie możesz dodać nieco pikantności, wsypując szczyptę pieprzu cayenne.

Zupa ze świeżej lub kiszonej kapusty, to wielu dietach jeden z przepisów wspomagających odchudzanie. Poza tym jak w większości zup, również w tej znajdziesz tylko proste składniki, które są praktycznie w każdej spiżarni i kuchni. Dodatek kilku przypraw podkręci smak, a skorzystanie z różnych jej wariantów sprawi, że z pewnością znajdziesz odpowiedni dla Twojej rodziny. To danie jest całkowicie bezglutenowe, a jeśli do podsmażenia warzyw użyjesz tak jak my oleju, również odpowiednie dla wegan. Zapraszamy na przepis!

Zupa kapuściana 


Zupa kapuściana 

Składniki: 

  • kapusta biała: ok. 1 kg
  • duża cebula: 2 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • pomidory: 4 – 5 szt.
  • seler naciowy: 2 – 3 łodygi
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy: 1 łyżka
  • liść laurowy: 1 szt.
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku

Zupa kapuściana 


Zupa kapuściana – przepis 

Przygotowanie: 

Kapustę poszatkuj, ale niezbyt drobno. cebulę, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. Jeśli masz młodą marchewkę, nie obieraj jej, tylko dokładnie wyszoruj przed krojeniem. Podobnie z pietruszką.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki. Selera również pokrój w małą kostkę. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki, a następnie pokój w kostkę. Poza sezonem możesz użyć gotowych pomidorów krojonych również bez skórki.

W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć pokrojoną cebulę. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera i paprykę. Podsmaż wszystko przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj kapustę i jeszcze chwilę wszystko razem podsmaż. Dodaj 2 litry przefiltrowanej wody oraz pieprz w kulkach liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę na niskiej mocy palnika (powinna lekko pyrkać) przez ok. 30 – 40 minut do miękkości warzyw.

Dopraw zupę majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne zupy z kapustą. Zobacz przepis na krupnik z kapustą kiszoną, a także kapuśniak z kiszonej kapusty. Rewelacyjna jest również lekka zupa prezydencka oraz zupa krem z kiszonej kapusty.

Życzymy smacznego!

Zupa kapuściana 

Napisz komentarz