Jednogarnkowa zupa z mięsem mielonym, ziemniakami i kapustą pekińską, to pyszne, rozgrzewające danie, do którego potrzebujesz tylko kilku kluczowych składników. Idealny przepis dla wszystkich, którzy szukają prostego przepisu na obiad z wykorzystaniem mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego. To zdrowa, bogata w błonnik oraz białko zupa, która zapewni składnikową równowagę na talerzu. To też zupa, która po ogrzaniu smakuje jeszcze lepiej niż w dniu przygotowania! Domowa zupa z mięsem mielonym drobiowym łączy delikatne mięso z kurczaka lub indyka z dużą ilością świeżych i kolorowych warzyw, zapewniając doskonały i szybki posiłek. Podobnie jak zupa gołąbkowa lub zupa porowa, też jest to danie z kapustą i mięsem mielonym. Jednak jest o wiele prostsza w przygotowaniu i dużo łatwiejsza w dostosowaniu ulubionych warzyw i przypraw. Wszyscy wiemy, że problem z mielonym filetem z kurczaka lub indyka polega na tym, że często jest suchy i bez smaku. Ale nie w tym przepisie! Chude, wilgotne mięso drobiowe o wyrazistym smaku! Jeśli poszukujesz więc sposobu na smaczne wykorzystanie piersi z kurczaka lub indyka, nasza zupa jarzynowa z mięsem mielonym jest przepisem, który powinien Ci się spodobać.
Zupa z mięsem mielonym
Składniki:
- mięso mielone z piersi kurczaka lub indyka: 600 g
- duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę: 1 szt.
- czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany: 2 ząbki
- marchew starta na dużych oczkach: 1 szt.
- mała pietruszka starta na dużych oczkach: 1 szt.
- ziemniaki obrana i pokrojone w kostkę: 2 – 3 szt.
- kapusta pekińska posiekana niezbyt drobno: 1/2 główki
- bulion mięsny lub warzywny: 1,5 – 2 l
- sos sojowy: 1 łyżka
- olej sezamowy: 1 łyżka
- mielone płatki chili lub sos sriracha do smaku
- masło: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- posiekany świeży koperek oraz natka pietruszki: 2 – 3 łyżki
Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.
Zupa z mięsem mielonym – przepis
Przygotowanie:
Oprócz w/w składników do przygotowania przepisu potrzebne też będą: garnek o pojemności 3 litrów, deska do krojenia oraz tarka do warzyw. Zupę możesz podawać też z innymi warzywami takimi jak papryka, seler naciowy lub szpinak. Wykonanie wraz z pokrojeniem warzyw oraz gotowaniem zupy nie powinno zająć dłużej niż 40 – 45 minut.
Jeśli lubisz bardziej ostrzejsze smaki zwiększ ilość chili lub ostrego sosu. Z kolei jeżeli wolisz mniej pikantnie, zmniejsz ilość ostrych przypraw lub całkowicie je pomiń.
Mielone z kurczaka lub indyka możesz zastąpić innym rodzajem mięsa. Zupę można też podać z kiełbasą, wołowiną, a nawet małymi klopsikami. Po prostu dostosuj ją do swoich smaków lub do tego, co akurat masz w lodówce.
Przepis na zupę z mięsem mielonym zacznij od rozpuszczenia masła w średniej wielkości garnku. Dodaj pokrojoną cebulkę i dość często mieszając smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. W następnej kolejności dodaj mięso mielone, dzieląc je na kawałki. Smaż, często mieszając, aż mięso zmieni kolor. Wrzuć pokrojone ziemniaki oraz startą marchewkę i pietruszkę.
Wlej sos sojowy. Przesmaż wszystko na średniej mocy palnika przez kilka minut i dodaj gorący bulion. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 20 – 25 minut. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj posiekaną kapustę i gotuj jeszcze chwilę, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wyłącz palnik, dodaj olej sezamowy, dopraw płatkami chili lub sosem sriracha oraz solą i pieprzem. Na koniec wsyp posiekane zioła i wymieszaj.
Zupę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni. Jeśli chcesz, zupę możesz też bez problemu zamrozić.
Zupa z mięsa mielonego
Dzięki garstce świeżych składników takich jak pierś z kurczaka, kapusta, ziemniaki, cebula, marchew i pietruszka, a także kilku dodatkom, zupa z mięsa mielonego jest bardzo ekonomiczna w przygotowaniu. Poza tym świetnie się przechowuje, dzięki czemu może być to pomysł na obiad z mięsem mielonym na dwa, a nawet trzy dni. To gęsta zupa z warzywami w jednym garnku, więc wszystko, co musisz lub możesz podać jako dodatek, to kromka chleba lub bułka. A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie mięsa mielonego, spróbuj naszej papryki faszerowanej mięsem mielonym oraz zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym.
Przepis na zupę z mięsem mielonym
Choć przepis na zupę z mięsem mielonym podoba nam się w niezmienionej postaci, to bez przeszkód możesz dodać swoje ulubione dodatki. Bez problemu możesz też pominąć pewne składniki, jak na przykład ziemniaki i zastąpić je makaronem lub ryżem. Jeśli masz czas, warzywa możesz przed dodaniem do zupy upiec, dzięki czemu Twoja zupa uzyska jeszcze więcej smaku. Zupa z mięsem mielonym i warzywami, to jeden z naszych ulubionych pomysłów na dania jednogarnkowe. Wiemy, że wiele osób, tak jak my uwielbia przepisy, które można przygotować na jednej patelni. Inne przepisy na zupy z mięsem mielonym, które polecamy, to flaki z klopsikami oraz zupę hamburgerową.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl