Żurek galicyjski, to pyszna, aromatyczna wersja klasycznego żurku. Świetnie sprawdzi się zarówno jako klasyczne danie na świąteczny stół lub jako rozgrzewająca, pożywna zupa na co dzień. Tym razem bez białej kiełbasy, ale za to z dużą ilością pysznej, pachnącej wędzonki. Zobacz przepis i przekonaj się sam, czy to Twoje smaki! Mamy nadzieję, że tak!
Żurek galicyjski
Składniki:
- wędzona kiełbasa: 300 g
- wędzony boczek: 200 g
- duża cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- włoszczyzna (mała marchewka, pietruszka, kawałek selera)
- dwa – trzy paski suszonych grzybów lub jeden niewielki kapelusz
- ziemniaki: 3 – 4 szt.
- zakwas na żurek: 1 szklanka
- kwaśna śmietana: 2 – 3 łyżki
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
- majeranek: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- jajko ugotowane na twardo 4 szt.
Przepis:
Cebulkę posiekać w drobną kostkę, podobnie jak boczek. Z kolei kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek i kiełbasę wrzucić do garnka i porządnie zrumienić na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie dodać posiekaną cebulkę i smażyć razem, często mieszając, aż cebulka również się zrumieni.
Wlać około 3 szklanki zimnej wody, dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby, liść laurowy i ziele. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Gdy włoszczyzna będzie al dente dodać pokrojone ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać roztarty w dłoniach majeranek. Następnie wlać połowę zakwasu (jeśli jest bardzo gęsty można wcześniej rozrobić z niewielką ilością zupy), zagotować i sprawdzić czy żurek jest wystarczająco kwaśny. Jeśli trzeba, dodać resztę zakwasu. Po zagotowaniu wyłączyć palnik, śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać.
Garnek przykryć i zostawić na 10 – 15 minut, aby smaki sobą naszły. Żurek podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Sprawdź też przepis na żurek z ziemniakami i kiełbasą.