Domowa lemoniada z arbuza i cytryny to świetny pomysł na ugaszenie pragnienia i dostarczenie sobie sporej porcji zdrowia. Pyszna, bardzo orzeźwiająca, z dodatkiem świeżego soku z cytryny, z pewnością posmakuje dzieciom i dorosłym. Wystarczy rozdrobnić arbuza w blenderze, dodać sok z cytryny i wszystko przecedzić. Lemoniada jest bardzo esencjonalna, więc najlepiej wymieszać ją z wodą i lodem.
Arbuz jest ceniony przede wszystkim za dużą ilość przeciwutleniaczy oraz cytrulinę, która wspomaga pracę serca i przyśpiesza regenerację mięśni. O doskonałych właściwościach cytryny wiedzą z pewnością wszyscy, więc nie będziemy przynudzać 😉
Do takiej lemoniady możemy wykorzystać arbuza, który okazał się niewypałem. Nie oszukujmy się – tak często też bywa. Ratunkiem dla niego jest właśnie zmiksowanie i zrobienie pysznego napoju, który będzie świetną propozycją nie tylko na upały.
Lemoniada z arbuza i cytryny składniki:
- 2 kg arbuza
- 1 duża cytryna
- szczypta soli
- miód do smaku
- kostki lodu
Lemoniada z arbuza i cytryny wykonanie:
1. Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
2. Miksujemy na jednolitą masę. Przecedzamy.
3. Dodajemy sok z cytryny, sól i miód do smaku.
Smacznego!
Franczyza w Polsce
25 sierpnia 2020 at 5:47 amSuper,coś zupełnie innego.Piękne kolory i smakuje wyśmienicie.