Domowy likier słony karmel, to pyszny napój alkoholowy na kajmaku z puszki. Doskonały pomysł na świąteczny prezent dla znajomych lub rodziny. Świetnie dobrane proporcje soli oraz wywarzona ilość alkoholu, sprawiają, że likier sprawdzi się zarówno jako aperitif oraz jako dodatek do wypieków. Przepis przygotowaliśmy na gotowej masie krówkowej. Wykonanie likieru zajmuje wtedy tylko kilkanaście minut. Jeśli chcesz, możesz go także przygotować ze skondensowanego mleka lub z krówek. Zajmie to nieco więcej czasu. Jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części wpisu. Zobacz nasz prosty, domowy sposób na wykonanie tego pysznego słono – słodkiego likieru!
Likier słony karmel
Składniki:
- kajmak: 1 puszka (400 – 450 g)
- śmietanka 30%: 500 ml
- wódka czysta 40%: 500 ml
- sól: 1 łyżeczka
Likier słony karmel
Przygotowanie:
Z gotowej masy kajmakowej:
Śmietankę lekko podgrzewamy, dodajemy masę kajmakową i mieszamy, aż masa kajmak się rozpuści i powstanie jednolity płyn. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie dodajemy alkohol oraz sól i dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki, do „przegryzienia się” smaków.
Z mleka skondensowanego:
Jeśli likier chcesz przygotować z mleka skondensowanego, wkładamy puszkę z mlekiem do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 – 2,5 godziny. Następnie puszkę wyjmujemy z wody, a kiedy lekko ostygnie, jeszcze do ciepłego kajmaku dodajemy śmietankę i postępujemy jak wyżej.
Z cukierków krówek:
Likier można również wykonać z krówek. W tym celu ok. 400 g krówek podgrzewamy razem z 500 ml śmietanki. Cały czas mieszamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia się krówek. Płynu nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Chłodny płyn wymieszać z wódką oraz solą, przelać do butelki i schłodzić.
Likier możemy już spożywać po kilku godzinach, ale najlepiej jeśli w lodówce spędzi całą noc. Przed degustacją, polecamy go za każdym razem wstrząsnąć.
Ilość alkoholu zawarta w likierze jest naszym zdaniem optymalna. Gotowy trunek ma ok. 15 %. Jeśli chodzi o sól, możesz użyć soli kłodawskiej lub himalajskiej. Wybór należy do Ciebie. Polecamy dodać sól na dwa razy. Po pierwszym sprawdzić. Być może dla wielu z Was, likier będzie już wystarczająco słony.
Polecamy także naszą prozdrowotną nalewkę czosnkową oraz likier truskawkowy na wódce. Na świąteczny stół świetnie sprawdzi się także likier kawowy.
Na zdrowie!:)
Kasia
16 grudnia 2021 at 4:55 pmJak długo można przechowywać taki gotowy likier? I w jakich warunkach (lodówka)?
KuchniaNaWypasie
17 grudnia 2021 at 9:20 amW lodówce można go przechowywać nawet do 2 tygodni.
Pozdrawiamy:)