Blog posts

Racuchy drożdżowe ze śliwkami

Racuchy drożdżowe ze śliwkami

Święta

Racuchy drożdżowe ze śliwkami to nasza propozycja na słodką przekąskę lub podwieczorek. Właśnie teraz śliwki są idealne do wypieków. Są jeszcze nie w pełni dojrzałe i dzięki temu odpowiednio zachowają się w czasie podgrzania. Racuchy ze śliwkami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą klasyczny przepis z jabłkami nieco odmienić. 

Racuchy to bezsprzecznie tradycja kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym mama zawsze sporządzała placki  z jabłkami. Dla mnie i wielu z Was racuchy z pewnością będą się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. U mnie do popicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem.  

Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka😊. Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam. 

A Wy z czym wolicie racuchy? Jakie są Wasze ulubione i z czym je podajecie? Podzielcie się w komentarzach pod postem lub na Facebook

Racuchy drożdżowe ze śliwkami składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka drożdży
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • kilka śliwek
  • cukier puder
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Racuchy drożdżowe ze śliwkami wykonanie:

1. Do miski wkładamy drożdże, które następnie zasypujemy cukrem. Zostawiamy, żeby zaczęły pracować. 

2. Po około 15 minutach dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem przez ok. 5 minut.

4. Gdy racuchy się zrumienią, obracamy je na drugą stronę. Na koniec dosmażamy bez przykrycia.

5. Po lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Racuchy drożdżowe 2


 

1 Comment

  1. Szalony Max
    21 sierpnia 2020 at 19:32

    Już samo zdjęcie kusi.Pysznie wyglądają i takie ładnie wyrośnięte.

Napisz komentarz