Racuchy drożdżowe ze śliwkami to nasza propozycja na słodką przekąskę lub podwieczorek. Właśnie teraz śliwki są idealne do wypieków. Są jeszcze nie w pełni dojrzałe i dzięki temu odpowiednio zachowają się w czasie podgrzania. Racuchy ze śliwkami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą klasyczny przepis z jabłkami nieco odmienić.
Racuchy to bezsprzecznie tradycja kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym mama zawsze sporządzała placki z jabłkami. Dla mnie i wielu z Was racuchy z pewnością będą się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. U mnie do popicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem.
Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka😊. Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam.
A Wy z czym wolicie racuchy? Jakie są Wasze ulubione i z czym je podajecie? Podzielcie się w komentarzach pod postem lub na Facebook.
Racuchy drożdżowe ze śliwkami składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka drożdży
- ok. 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- kilka śliwek
- cukier puder
- odrobina tłuszczu do smażenia
Racuchy drożdżowe ze śliwkami wykonanie:
1. Do miski wkładamy drożdże, które następnie zasypujemy cukrem. Zostawiamy, żeby zaczęły pracować.
2. Po około 15 minutach dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem przez ok. 5 minut.
4. Gdy racuchy się zrumienią, obracamy je na drugą stronę. Na koniec dosmażamy bez przykrycia.
5. Po lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Szalony Max
21 sierpnia 2020 at 7:32 pmJuż samo zdjęcie kusi.Pysznie wyglądają i takie ładnie wyrośnięte.