Blog posts

Racuchy drożdżowe ze śliwkami

Racuchy drożdżowe ze śliwkami

Dla dzieci, Kolacja, Naleśniki i placki, Śniadanie

Racuchy drożdżowe ze śliwkami to nasza propozycja na słodką przekąskę lub podwieczorek. Właśnie teraz śliwki są idealne do wypieków. Są jeszcze nie w pełni dojrzałe i dzięki temu odpowiednio zachowają się w czasie podgrzania. Racuchy ze śliwkami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą klasyczny przepis z jabłkami nieco odmienić. 

Racuchy to bezsprzecznie tradycja kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym mama zawsze sporządzała placki  z jabłkami. Dla mnie i wielu z Was racuchy z pewnością będą się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. U mnie do popicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem.  

Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka😊. Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam. 

A Wy z czym wolicie racuchy? Jakie są Wasze ulubione i z czym je podajecie? Podzielcie się w komentarzach pod postem lub na Facebook

Racuchy drożdżowe ze śliwkami składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka drożdży
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • kilka śliwek
  • cukier puder
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Racuchy drożdżowe ze śliwkami wykonanie:

1. Do miski wkładamy drożdże, które następnie zasypujemy cukrem. Zostawiamy, żeby zaczęły pracować. 

2. Po około 15 minutach dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem przez ok. 5 minut.

4. Gdy racuchy się zrumienią, obracamy je na drugą stronę. Na koniec dosmażamy bez przykrycia.

5. Po lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Racuchy drożdżowe 2


 

1 Comment

  1. Szalony Max
    21 sierpnia 2020 at 7:32 pm

    Już samo zdjęcie kusi.Pysznie wyglądają i takie ładnie wyrośnięte.

Napisz komentarz