Ten przepis na proste ciasto ucierane z owocami wygrywa pod każdym względem! Klasyczne składniki, łatwe w przygotowaniu, idealne do codziennej kawy i na spotkania z przyjaciółmi! Przepis na ten pyszny jest prawie tak prosty jak na nasze popularne ciasto widelcem mieszane z owocami. Podobnie jak w przypadku jagód, świeże borówki są pyszne same w sobie. A gdy połączysz je z malinami lub truskawkami i upieczesz, ich smak jeszcze się wzmacnia, dzięki czemu każdy kęs ciasta pobudza pragnienie na więcej i więcej. Co sprawia, że to ciasto jest tak proste w przygotowaniu? Przede wszystkim brak warstw, kruszonki czy też lukru. Wystarczy utrzeć ciasto, przełożyć do formy i posypać owocami! A jeśli chcesz jeszcze więcej owocowego smaku, po upieczeniu skrop każdy kawałek ciasta truskawkowym sosem! Zapraszamy na przepis!
Ciasto ucierane z owocami
Składniki:
- mąka pszenna uniwersalna: 2 pełne szklanki
- jajka: 5 szt.
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- miękkie masło: 230 g
- cukier puder: 3/4 szklanki
- szczypta soli
- świeże owoce (maliny, borówki, truskawki): 200 – 300 g
Ciasto ucierane z owocami – przepis
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Forma do pieczenia 25 x 25 cm.
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem pudrem do białości. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku i ucieraj. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy na trzy tury, cały czas wolno mieszając wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do blaszki i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż owoce. Formę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (półka niżej niż środek) na 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub skrapiamy truskawkowym musem.
Polecamy też przepis na ciasto śmietankowe z owocami.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś ten tekst. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl