Orzeźwiająca domowa lemoniada rabarbarowa z cytryną i miętą, to idealny sposób na zdrowy napój ze świeżych składników. Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną lemoniadę domowej roboty i ciesz się naturalnym smakiem rabarbaru i cytryny. To z pewnością świetny przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na to, co dobrego zrobić z rabarbaru.
Lemoniada z rabarbarem to bez wątpienia porcja zdrowia na co dzień. Rabarbar zawiera wiele cennych witamin, min. C oraz tiaminę, a także sporą dawkę wapnia i żelaza. Należy jednak pamiętać, że rabarbaru w dużych ilościach powinny unikać osoby z niewydolnością nerek i reumatyzmem. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy. Łodygi o czerwieńszej barwie zawierają go mniej i są słodsze. Takie też o wiele lepiej sprawdzą się w lemoniadzie.
Lemoniada z rabarbaru to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego aromatycznego warzywa. Doskonale znane nam są kompoty, pyszne ciasta, czy też zupy rabarbarowe. Możemy przygotować z niego także musli oraz lody. Wiele z tych przepisów jeszcze pojawi się na naszym Blogu Kulinarnym. Lemoniada rabarbarowa przepis, który na pewno warto poznać i koniecznie wypróbować. Jak zrobić domową lemoniadę z rabarbaru? Zapraszamy 🙂
Lemoniada rabarbarowa
Składniki:
- rabarbar: ok. 1 kg
- woda filtrowana
- cytryna: 1 szt.
- świeża mięta
- cukier
Lemoniada rabarbarowa
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyj. Pokrój go na 3 – 4 cm kawałki (nie obieraj łodyg).
Przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby przykryła rabarbar 1 cm nad jego powierzchnię.
Zawartość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie pozostaw rabarbar w garnku na 5 minut.
Sitko lub durszlak wyłóż gazą lub czystą ściereczką. Rabarbar przecedź, wyciskając go dokładnie. Pozostaw do wystudzenia.
Do płynu dodaj 3 łyżki cukru. Wymieszaj i spróbuj, czy odpowiada Ci smakowo. Jeśli według Ciebie jest zbyt mało słodkie, dodaj jeszcze cukru. Lemoniadę przelej do dzbanka, dodaj kilka plasterków pokrojonej cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Podawaj z lodem.
Każdy z nas lubi lemoniadę w nieco innej kompozycji smakowej. Dlatego nie podajemy określonej ilości cukru. My zawsze dodajemy go jak najmniej. Taka lemoniada ma być przede wszystkim orzeźwiająca i zdrowa. Cukier możesz zastąpić również miodem. Jeśli do lemoniady rabarbarowej dodamy szklankę lub nawet więcej cukru, a z takim przepisem nie trudno się spotkać, przygotowanie takiego domowego napoju mija się z celem. Słodkich soków i napojów mamy przecież na sklepowych półkach pod dostatkiem.
Kolor lemoniady również nie zawsze wyjdzie nam taki sam. W zależności od rodzaju rabarbaru, będzie on mniej lub bardziej różowy.
Wypróbuj również nasz przepis i zobacz jak smakuje domowa lemoniada z arbuza i cytryny. Posmakuje Ci również z pewnością nasza lemoniada pomarańczowa. Sprawdź również przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem.
Życzymy smacznego!