Łatwa w przygotowaniu, zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem oraz kremowym sosem serowym, to prosty przepis na pyszny obiad z piekarnika. W zapiekance są tylko dwa główne składniki, czyli kalafior i pierś z kurczaka oraz kilka dodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie o niskiej zawartości węglowodanów, jakim bez wątpienia jest ta pyszna zapiekanka z kalafiorem i piersią kurczaka.
Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami kalafiora i wiemy, że wiele osób, podobnie jak my przepada za tym pysznym warzywem. Każdy ma z pewnością ulubiony przepis z wykorzystaniem kalafiora i to nie tylko w klasycznej wersji z bułką tartą i masłem. Jeśli jesteś jedną z osób, która szuka nowych smaków, a kalafior zapiekany z kurczakiem nie jest Ci znany, to zachęcamy Cię gorąco do przygotowania tego pysznego dania. Mamy nadzieję, że będzie często gościł na Twoim stole i polubią go nie tylko dorośli, ale i dzieci.
Jeśli masz mięso z kurczaka, które zostało Ci na przykład z rosołu, możesz go z powodzeniem wykorzystać. Wystarczy oddzielić je do kości i podzielić na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz użyć innych warzyw, z pewnością świetnie sprawdzi się brokuł, którego również wcześniej należy przynajmniej zblanszować. Nie polecamy za to warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ponieważ w trakcie pieczenia puszczą soki i zapiekanka z kalafiora z kurczakiem okaże się bardzo wodnista.
Nasz przepis na zapiekankę z kalafiora i kurczaka polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego pomysłu na pożywny obiad. Proste składniki oraz łatwe przygotowanie, to największe atuty tego dania. Zapraszamy na przepis!
Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem
Składniki:
- kalafior: 800 – 1000 g
- filet z kurczaka: 600 g
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- mleko: 125 ml
- śmietana 18 %: 120 g
- starty żółty ser: 1 szklanka
- suszone oregano: 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia: 1/2 łyżeczki
- bułka tarta: 2 – 3 łyżki
- masło: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem
Przygotowanie:
Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy kurczaka.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko miękki, ale nadal chrupiący. Następnie kalafiora odcedzamy.
Na dno naczynia do zapiekania przekładamy podsmażoną pierś z kurczaka, a nią układamy różyczki kalafiora.
W rondelku podgrzewamy mleko. Następnie do mleka dodajemy starty ser. Kiedy się roztopi, wyłączmy palnik i uzupełniamy śmietaną, oraz doprawiamy oregano i bazylią. Dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę (góra/dół). Temperatura pieczenia zapiekanki z kalafiorem i kurczakiem, to 190 stopni, a czas pieczenia, to ok. 25 – 30 minut.
W czasie, gdy zapiekanka się piecze, na masełku podsmażamy bułkę tartą.
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, polewamy gorącą, zrumienioną bułką.
Przepis na zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem, świetnie smakuje jako samodzielne danie, ale również z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Polecamy też przepis na kalafior zapiekany z szynką i serem, a także na kalafior w cieście. Pyszny i chrupiący jest też nasz kalafior pieczony w panierce oraz kurczak pieczony z ziemniakami. Zachęcamy też do sprawdzenia przepisu na kalafiora smażonego w panierce.
Życzymy smacznego!
Kinga
19 lipca 2022 at 3:32 pmJaki ser będzie najlepszy?
KuchniaNaWypasie
22 lipca 2022 at 2:06 pmGouda lub Mozzarella