Blog posts

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem

Jednogarnkowe, Kolacja, Kurczak, Obiady, Warzywa, Z piekarnika, Zapiekanka

Łatwa w przygotowaniu, zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem oraz kremowym sosem serowym, to prosty przepis na pyszny obiad z piekarnika. W zapiekance są tylko dwa główne składniki, czyli kalafior i pierś z kurczaka oraz kilka dodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie o niskiej zawartości węglowodanów, jakim bez wątpienia jest ta pyszna zapiekanka z kalafiorem i piersią kurczaka.

Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami kalafiora i wiemy, że wiele osób, podobnie jak my przepada za tym pysznym warzywem. Każdy ma z pewnością ulubiony przepis z wykorzystaniem kalafiora i to nie tylko w klasycznej wersji z bułką tartą i masłem. Jeśli jesteś jedną z osób, która szuka nowych smaków, a kalafior zapiekany z kurczakiem nie jest Ci znany, to zachęcamy Cię gorąco do przygotowania tego pysznego dania. Mamy nadzieję, że będzie często gościł na Twoim stole i polubią go nie tylko dorośli, ale i dzieci.

Jeśli masz mięso z kurczaka, które zostało Ci na przykład z rosołu, możesz go z powodzeniem wykorzystać. Wystarczy oddzielić je do kości i podzielić na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz użyć innych warzyw, z pewnością świetnie sprawdzi się brokuł, którego również wcześniej należy przynajmniej zblanszować. Nie polecamy za to warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ponieważ w trakcie pieczenia puszczą soki i zapiekanka z kalafiora z kurczakiem okaże się bardzo wodnista.

Nasz przepis na zapiekankę z kalafiora i kurczaka polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego pomysłu na pożywny obiad. Proste składniki oraz łatwe przygotowanie, to największe atuty tego dania. Zapraszamy na przepis!

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem


Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem

Składniki: 

  • kalafior: 800 – 1000 g
  • filet z kurczaka: 600 g
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • mleko: 125 ml
  • śmietana 18 %: 120 g
  • starty żółty ser: 1 szklanka
  • suszone oregano: 1/2 łyżeczki
  • suszona bazylia: 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta: 2 – 3 łyżki
  • masło: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem


Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem 

Przygotowanie: 

Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy kurczaka.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko miękki, ale nadal chrupiący. Następnie kalafiora odcedzamy.

Na dno naczynia do zapiekania przekładamy podsmażoną pierś z kurczaka, a nią układamy różyczki kalafiora.

W rondelku podgrzewamy mleko. Następnie do mleka dodajemy starty ser. Kiedy się roztopi, wyłączmy palnik i uzupełniamy śmietaną, oraz doprawiamy oregano i bazylią. Dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę (góra/dół). Temperatura pieczenia zapiekanki z kalafiorem i kurczakiem, to 190 stopni, a czas pieczenia, to ok. 25 – 30 minut.

W czasie, gdy zapiekanka się piecze, na masełku podsmażamy bułkę tartą.

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, polewamy gorącą, zrumienioną bułką.

Przepis na zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem, świetnie smakuje jako samodzielne danie, ale również z dodatkiem ryżu lub makaronu.

Polecamy też przepis na kalafior zapiekany z szynką i serem, a także na kalafior w cieście. Pyszny i chrupiący jest też nasz kalafior pieczony w panierce oraz kurczak pieczony z ziemniakami. Zachęcamy też do sprawdzenia przepisu na kalafiora smażonego w panierce.

Życzymy smacznego!

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.