Blog posts

Pierogi z białym serem na słodko

Pierogi z białym serem na słodko

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Obiady, Pierogi i kluski

Pierogi z białym serem na słodko.

To danie to bez wątpienia klasyka polskiej kuchni, czyli pierogi z białym serem na słodko. Pierogi to kolejna potrawa, która zapewne zawsze będzie nam się kojarzyć z domem. Każdy zapewne ma swoje ulubione: pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z owocami, pierogi ruskie i nasza dzisiejsza propozycja, czy klasyczne pierogi z serem. Moje ulubione, to bez dwóch zdań pierogi z dudkami 😎, a potem długo, długo nic. Przepis też niebawem na blogu. 

Swojskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, pozwalają nam podtrzymywać smak tradycji. Wiadomo, że lepsze często wrogiem dobrego, więc klasyczny i sprawdzony przepis to dobro nie tylko pojedynczego człowieka, ale nas wszystkich. Dzisiejsza młodzież niestety nie podziela naszego przywiązania do klasycznych smaków. Albo interesuje ich bardziej indeks glikemiczny, albo fast food za rogiem. Cóż, takie czasy. 

Bez wątpienia dobre pierogi nie mogą się też obyć bez dobrego ciasta. Ale o tym też innym razem. Dziś być może komuś z Was przyjdzie ochota na pyszne pierogi z białym serem. Zapraszamy na przepis. 

Pierogi z białym serem na słodko:

Składniki na farsz:

  • 400 gr. twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku

Pierogi z białym serem na słodko wykonanie:

1. Twaróg rozgniatamy widelcem razem z cukrem i sokiem z cytryny. Ilość cukru każdy powinien dobrać według swoich upodobań smakowych. Na koniec dodajemy budyń i jajko.

2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego umieszczamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi.

3. Gotujemy wolno 5 minut, partiami w osolonym wrzątku. 

4. Podajemy z cukrem, masłem lub kwaśną śmietaną.

Smacznego!

pierogi z białym serem 2


 

3 Comments

  1. Kuchcik
    25 sierpnia 2020 at 6:34 pm

    Smak mego dzieciństwa, ale dawno takich nie robiłam 🙂

    • KuchniaNaWypasie
      25 sierpnia 2020 at 8:19 pm

      Warto wrócić czasem do tych smaków 🙂
      Dziękujemy!

    • Maminek kulinarny
      25 sierpnia 2020 at 10:50 pm

      Ależ u Ciebie pysznie😊
      Tyle fantastycznych przepisów, tyle różnych potraw i piękne fotki👌

Napisz komentarz