Blog posts

Ciasto z czereśniami i budyniem

Ciasto z czereśniami i budyniem

Ciasta, Ciasta z owocami

Pyszne ciasto czekoladowe z czereśniami i budyniem, to nasz pomysł na idealny letni deser z prostych składników. To ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnym budyniowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. I oczywiście lekko cierpkie czereśnie podkreślające słodycz ciasta. To nasz ulubiony przepis na ciasto czereśniowe, który doskonale sprawdza się zarówno w sezonie jak i poza nim. Ciasto możesz przygotować również z czereśni z kompotu lub czereśni mrożonych.

Do ciasta z czereśniami naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się odmiany kordia, burlat oraz vera. Są piękne, czerwone i doskonale komponują się w tym pysznym deserze. Oczywiście tak samo dobrze sprawdzą się każde inne czereśnie. Jeśli u żyjesz odmiany bardziej cierpkiej w smaku, do sosu czereśniowego będziesz potrzebować nieco więcej cukru. Serek mascarpone, który dodaliśmy do budyniu, sprawia, że masa jest delikatna i bardzo kremowa.

Ciasta z czereśniami przepisy, które często pojawiają się na naszych stołach, to kruche ciasto z czereśniami (także z kompotu) oraz ciasto drożdżowe z czereśniami. Coraz bardziej popularne są są też ciasta czereśniowe na zimno. Przepis na takie ciasto również niebawem ukaże się na Naszym Blogu Kulinarnym.

Ciasto z czereśniami przepis z pewnością dla wszystkich, którzy lubią letnie, orzeźwiające ciasta owocowe. Poznaj naszą propozycję na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami. Zobacz również przepis na ciasto na gofrach z owocami i galaretką. Polecamy także piękne ciasto z ananasem i kokosem. Jeśli zastanawiasz się nad tym: Jak zrobić pyszne ciasto z czereśniami? Polecamy nasz sprawdzony przepis i zapraszamy!

Tortownica 20 cm

Szklanka ma 250 ml

Ciasto z czereśniami i budyniem


Ciasto z czereśniami i budyniem

Składniki:

Na ciasto czekoladowe: 

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • kakao: 1 łyżka
  • dżem śliwkowy: 2 łyżki
  • mleko: 1 szklanka
  • jajka: 2 szt.
  • soda: 1 łyżeczka
  • cukier: 2 łyżki
  • olej: 0,5 szklanki

Na krem budyniowy

  • mleko: 1 szklanka
  • budyń waniliowy: 1 op.
  • serek mascarpone: 120 g
  • cukier do smaku

Sos czereśniowy:

  • czereśnie: 0,5 kg
  • proszek galaretkowy: 2 łyżki
  • cukier do smaku
  • woda: 1 – 2 łyżki

Ciasto z czereśniami i budyniem


Ciasto z czereśniami i budyniem

Przygotowanie: 

Ciasto czekoladowe: 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, sodę oraz kakao przesiej razem.

Mleko, dżem, jajka, cukier oraz olej dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Najlepiej zrobić to na trzy tury. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Spód tortownicy smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 35 – 40 minut.

Następnie uchylamy drzwi piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krem budyniowy:

W połowie mleka rozprowadź budyń, a pozostałą zagotuj. Do gorącego budyniu dodaj serek mascarpone, cukier do smaku i energicznie wymieszaj nie doprowadzając do wrzenia, aż powstanie jednolita masa. Jeśli chcesz, aby masa była stabilniejsza, do gorącej dodaj 2 – 3 łyżki galaretki w proszku o jasnym kolorze.

Masę odstaw, aż zacznie tężeć.

Sos czereśniowy: 

Do rondla wlej 2 łyżki wody. Dodaj wydrylowane czereśnie. Podgrzewaj przez 2 – 3 minuty. Owoce muszą puścić sok, ale nie mogą się rozpaść. Do gorącej masy dodaj galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.

Wykonanie ciasta: 

Zimne ciasto czekoladowe przekrój na dwa równe krążki. Jeżeli wierzch ciasta się wybrzuszył, lekko go zetnij.

Obręcz tortownicy ustaw na paterze, na której będziesz podawać ciasto. Jeśli masz tortownicę bez powłoki lub jest ona porysowana, polecamy owinąć rant folią spożywczą. W innym wypadku ciasto może mieć nieco metaliczny posmak. Włóż na spód jeden krążek ciasta. Rozprowadź połowę kremu budyniowego.

Następnie rozłóż połowę owoców z sosu.

Przykryj drugim plackiem ciasta i lekko dociśnij. Rozprowadź resztę masy budyniowej i wyrównaj. Na wierzch rozłóż pozostałe czereśnie. Odstaw do lodówki, aby ciasto stężało.

Życzymy smacznego!

2 Comments

  1. smerfetka1321@onet.poczt.pl
    5 lipca 2022 at 4:04 pm

    Witam!Czy waga czereśni po wypestowaniu czy przed pestokaniem musi mieć 0,5 kg

    • KuchniaNaWypasie
      15 lipca 2022 at 4:40 pm

      Przed, ale można ich dać więcej lub mniej zależy jak się lubi.

Napisz komentarz