Blog posts

Lemoniada brazylijska

Lemoniada brazylijska

Dla dzieci, Napoje, Owoce

Przepyszna, niezwykle kremowa lemoniada brazylijska z limonki i skondensowanego mleka. Limonada suíça, to drugi po guaranie najpopularniejszy napój Brazylijczyków. To idealny napój na długie letnie i gorące dni, ale również na zimę, ponieważ to właśnie wtedy jest sezon na limonki i są one najbardziej soczyste! Do przygotowania tej pysznej lemoniady będziesz potrzebować blendera lub miksera oraz kilku limonek, zimnej wody i skondensowanego mleka. Lemoniada w tej wersji, to intrygujący drink na imprezę, szczególnie wówczas, gdy niemal wszyscy próbują go po raz pierwszy w życiu!

Z pewnością pierwsze pytanie, jakie się w tym przepisie nasuwa to: dlaczego jest nazywana lemoniadą, skoro jest zrobiona z limonek, a nie cytryn? Otóż w języku portugalskim limonkę określa się słowem lima, ale również limão, podobnie jak cytrynę. Im świeższe limonki uda nam się kupić, tym lepiej. Według znawców tego pysznego napoju, limonki powinny być z cienką, gładką skórką. Mają wówczas mniej białego miąższu, który odpowiada za goryczkę. Naszym zdaniem sekret idealnej lemoniady brazylijskiej między innymi polega na tym, aby limonki miksować nie dłużej niż 10 – 15 sekund. Im dłużej będą miksowane, tym bardziej będą gorzkie. 

Znanych jest kilka wersji tego egzotycznego napoju. Wszystkie zawierają w składzie świeże limonki, ale różnią się sposobem wyciskania oraz słodzenia. Limonada może być przygotowana ze świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z całej limonki włącznie ze skórką. Lemoniadę można posłodzić cukrem albo skondensowanym mlekiem. Jeśli nie tolerujesz nabiału lub jesteś weganinem, mleko skondensowane możesz zamienić na mleko kokosowe lub mleko kokosowe skondensowane. Jeśli zdecydujesz się przygotować ten pyszny napój, przeczytaj proszę wcześniej cały przepis, aby dostosować go do potrzeb swojej rodziny. Polecamy!

Lemoniada brazylijska 


 Lemoniada brazylijska 

Składniki: 

  • limonki: 4 szt.
  • zimna woda: 1 litr
  • mleko skondensowane: 1 puszka
  • kostki lodu

Lemoniada brazylijska 


Lemoniada brazylijska – przepis 

Przygotowanie: 

Nasz przepis jest przygotowany z nieobranych limonek, dlatego niezwykle ważne jest, aby dobrze umyć i wyszorować limonki. Dwie z nich obierz i usuń biały miąższ. Pokrój na ćwiartki. Jeśli są, usuń pestki. Pozostałe dwie limonki pokrój na ćwiartki wraz ze skórką i również usuń pestki.

Do dzbanka blendera wlej zimną wodę oraz dodaj pokrojone limonki. Miksuj maksymalnie 10 – 15 sekund. Następnie przecedź cały płyn, uciskając miąższ. Przelej go ponownie do czystego dzbanka blendera i dodaj mleko skondensowane. Miksuj, aż powstanie kremowa i spieniona konsystencja. Lemoniadę Warto spróbować w razie potrzeby dosłodzić lub dodać nieco soku z limonki.

Jeśli lemoniadę planujesz podać dzieciom, polecamy zetrzeć skórkę z jednej lub dwóch limonek w taki sposób, aby nie sięgnąć gorzkiego miąższu. Następnie obieramy dokładnie limonki, kroimy na ćwiartki, dodajemy skórkę i miksujemy. Potem postępujemy według w/w kolejności.

Lemoniadę podawaj od razu z dużą ilością lodu oraz cienkimi plasterkami limonki do dekoracji.

Sprawdź również jak smakuje nasza lemoniada rabarbarowa, doskonale orzeźwiająca lemoniada z arbuza i cytryny oraz domowa lemoniada pomarańczowa z cytryną. Pyszny jest również nasz kompot z rabarbaru, a także orzeźwiający koktajl owocowy.

Życzymy smacznego!

Lemoniada brazylijska 

Lemoniada brazylijska 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.