Blog posts

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami

Ciasta i desery, Święta

Sprawdzony przepis na prosty w przygotowaniu sernik z czereśniami na biszkoptach. Ten pyszny, kremowy sernik pieczony z polewą czereśniową, to nasza propozycja na doskonały letni deser z owocami. Piekąc sernik, chcesz mieć pewność, że przepis będzie wart wyniku. Ten jest. Chociaż jak przy każdym pieczonym serniku, trzeba nieco cierpliwości, ale satysfakcja z końcowego efektu pewna!

Sernik z czereśniami bez oleju i masła, za to z budyniem i galaretką jest jednym z naszych ulubionych w sezonie na te pyszne owoce. Możesz go także przygotować z czereśni z kompotu. W przepisie znajdziesz poradę, jak to zrobić, aby polewa wyszła równie pyszna jak ze świeżych owoców.

Przepis na sernik z czereśniami, to propozycja na jedno z wielu ciast z owocami, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Polecamy szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami oraz śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie. Zobacz również przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem. Jeśli zastanawiasz się nad tym: Co zrobić z czereśni? lub Co zrobić z czereśni z kompotu? Zapraszamy na przepis na pyszny sernik czereśniowy!

Tortownica 20 cm

Sernik z czereśniami 


Sernik z czereśniami 

Składniki: 

Masa twarogowa: 

  • serek z wiaderka: 0,5 kg
  • jajka: 3 szt.
  • śmietana 18 %: 400 ml
  • proszek budyniowy: 3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • cukier

Polewa czereśniowa:

  • czereśnie: 300 g
  • woda: 0,5 szklanki
  • galaretka wiśniowa (proszek): 2 łyżki

Oraz:

  • biszkopty: 8 – 10 szt.

Sernik z czereśniami 


Sernik z czereśniami pieczony

Przepis:

Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Spód wykładamy biszkoptami.

Do miski dodaj serek z wiaderka, sok z cytryny, cukier (ok. 1/2 – 3/4 szklanki), śmietanę oraz proszek budyniowy. Przy pomocy łyżki lub miotełki wymieszaj składniki i spróbuj, czy odpowiada Ci poziom słodkości. W razie potrzeby dodaj jeszcze cukier. Następnie dodaj jajka. Dokładnie wymieszaj.

Masę delikatnie wyłóż na biszkopty.

Wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (środkowa półka). Następnie podnieś temperaturę do 170 stopi i piecz (góra – dół) przez 50 – 60 minut.

Po upieczeniu zostaw sernik na pół godziny w piekarniku. Następnie wyjmij i usuń obręcz. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Bardzo ważna sprawa: sernik musi opaść 🙂 Dzięki temu, zrobi się miejsce na czereśnie.

Czereśnie możesz wydrylować lub nie. W gorącej wodzie rozprowadź 2 łyżki galaretki. Gdy się rozpuści, dodaj czereśnie i wymieszaj, aby owoce pokryły się galaretką. Odstaw, aż galaretka zacznie tężeć. Pamiętaj, aby co pewien czas zamieszać owoce z galaretką.

Jeżeli chcesz przygotować polewę czereśniową z czereśni z kompotu, wówczas galaretkę dodaj do gorącego kompotu. Następnie postępuj tak jak w przepisie ze świeżymi czereśniami.

Następnie tężejące owoce wyłóż na sernik i odstaw do całkowitego związania.

Życzymy smacznego!

Sernik z czereśniami 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *