Sprawdzony przepis na prosty w przygotowaniu sernik z czereśniami na biszkoptach. Ten pyszny, kremowy sernik pieczony z polewą czereśniową, to nasza propozycja na doskonały letni deser z owocami. Piekąc sernik, chcesz mieć pewność, że przepis będzie wart wyniku. Ten jest. Chociaż jak przy każdym pieczonym serniku, trzeba nieco cierpliwości, ale satysfakcja z końcowego efektu pewna!
Sernik z czereśniami bez oleju i masła, za to z budyniem i galaretką jest jednym z naszych ulubionych w sezonie na te pyszne owoce. Możesz go także przygotować z czereśni z kompotu. W przepisie znajdziesz poradę, jak to zrobić, aby polewa wyszła równie pyszna jak ze świeżych owoców.
Przepis na sernik z czereśniami, to propozycja na jedno z wielu ciast z owocami, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Polecamy szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami oraz śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie. Zobacz również przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem. Jeśli zastanawiasz się nad tym: Co zrobić z czereśni? lub Co zrobić z czereśni z kompotu? Zapraszamy na przepis na pyszny sernik czereśniowy!
Tortownica 20 cm
Sernik z czereśniami
Składniki:
Masa twarogowa:
- serek z wiaderka: 0,5 kg
- jajka: 3 szt.
- śmietana kwaśna gęsta 18 %: 400 ml
- proszek budyniowy: 3 łyżki
- sok z połowy cytryny
- cukier
Polewa czereśniowa:
- czereśnie: 300 g
- woda: 0,5 szklanki
- galaretka wiśniowa (proszek): 2 łyżki
Oraz:
- biszkopty: 8 – 10 szt.
Sernik z czereśniami pieczony
Przepis:
Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Spód wykładamy biszkoptami.
Do miski dodaj serek z wiaderka, sok z cytryny, cukier (ok. 1/2 – 3/4 szklanki), śmietanę oraz proszek budyniowy. Przy pomocy łyżki lub miotełki wymieszaj składniki i spróbuj, czy odpowiada Ci poziom słodkości. W razie potrzeby dodaj jeszcze cukier. Następnie dodaj jajka. Dokładnie wymieszaj.
Masę delikatnie wyłóż na biszkopty.
Wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (środkowa półka). Następnie podnieś temperaturę do 170 stopi i piecz (góra – dół) przez 50 – 60 minut.
Po upieczeniu zostaw sernik na pół godziny w piekarniku. Następnie wyjmij i usuń obręcz. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Bardzo ważna sprawa: sernik musi opaść 🙂 Dzięki temu, zrobi się miejsce na czereśnie.
Czereśnie możesz wydrylować lub nie. W gorącej wodzie rozprowadź 2 łyżki galaretki. Gdy się rozpuści, dodaj czereśnie i wymieszaj, aby owoce pokryły się galaretką. Odstaw, aż galaretka zacznie tężeć. Pamiętaj, aby co pewien czas zamieszać owoce z galaretką.
Jeżeli chcesz przygotować polewę czereśniową z czereśni z kompotu, wówczas galaretkę dodaj do gorącego kompotu. Następnie postępuj tak jak w przepisie ze świeżymi czereśniami.
Następnie tężejące owoce wyłóż na sernik i odstaw do całkowitego związania.
Życzymy smacznego!
Nina Pokora-Koselska
15 lipca 2022 at 8:44 pmCzy śmietaną ma być z kartonika, czy gęsta i kwaśna z pudełka?
KuchniaNaWypasie
16 lipca 2022 at 6:01 pmNajlepiej gęsta z pudełka, można też użyć gęstego jogurtu.