Pyszny domowy likier truskawkowy ze świeżych truskawek i wódki. Doskonały jako digestif, dodatek do deserów, lodów lub kremów w wersji dla dorosłych. Przepis na likier jest banalnie prosty, a do przygotowania będziesz potrzebować tylko truskawek, 500 ml wódki, trochę cukru oraz śmietanki i mleka. Likier w tak wykonany sposób możesz przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni, ale z własnego doświadczenia wiemy, że skończy się o wiele szybciej. Kiedy robiliśmy go pierwszy raz, koniecznie chcieliśmy sprawdzić, czy na dnie butelki jest tak samo pyszny jak na wierzchu. Okazało się, że jest 🙂
Likier truskawkowy z mlekiem i śmietaną polecamy wszystkim, którzy lubią orzeźwiające, owocowe trunki. Ten likier jest pyszny, niezwykle aromatyczny i podczas degustacji bardzo łagodny, co może być nieco zwodnicze 🙂 Proste składniki i bardzo łatwe wykonanie powinny być dodatkową zachętą do przygotowania tego truskawkowo – śmietankowego specjału. Polecamy również kilka innych pomysłów z wykorzystaniem truskawek. Poznaj przepis na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami, a także na racuchy drożdżowe z truskawkami. Sprawdź również przepis na doskonały domowy serek truskawkowy.
Likier z truskawek przechowujmy w lodówce. Powinien przetrwać ok. 10 – 14 dni. Należy pamiętać, że likier będzie się rozwarstwiał. Dlatego przed każdym użyciem trzeba go wstrząsnąć, aby dobrze się wymieszał. Pamiętajmy również o tym, aby mleko ze śmietaną koniecznie zagotować, a nie tylko podgrzać. Dzięki temu, likier nie zwarzy się po dodaniu alkoholu do mleka ze śmietaną. Jak zrobić domowy likier truskawkowy? Zapraszamy na przepis!
Likier truskawkowy na wódce
Składniki:
- truskawki: ok. 0,5 kg
- wódka 45 %: 500 ml
- mleko: 250 ml
- śmietana 30 %: 250 ml
- ekstrakt waniliowy: 4 – 5 kropli
- cukier: 0,5 szklanki
Likier truskawkowy na wódce
Przygotowanie:
Do dużego, szczelnie zamykanego słoika dodaj czyste, ładne truskawki. Jeśli chcesz możesz je pokroić. Dodaj wódkę, dokładnie wymieszaj. Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na minimum 7 dni. Co dwa dni wstrząśnij słoikiem, aby wymieszać składniki.
W dniu, w którym będziesz przygotowywać likier wlej do garnka mleko oraz śmietanę. Dodaj wanilię, cukier i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Na garnek połóż gęste sitko i wlej przez nie syrop z truskawek. Dokładnie odciśnij owoce. Jeśli nie masz odpowiedniego sitka, syrop możesz przecedzić przez gazę.
Przy pomocy lejka przelej likier do butelki i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Likier możesz także przygotować w wersji bez mleka i śmietany. Wówczas ze słoika zlej alkohol do butelki, a podaną ilością cukru zasyp pozostałe w słoiku truskawki. Zamknij szczelnie i postaw w ciepłym miejscu. Cukier odbierze z owoców resztę soku i alkoholu. Powstały syrop po dwóch dniach przełóż do miski, dodaj alkohol i wymieszaj. Przefiltruj i przelej do butelki. Pamiętaj, że taki likier będzie on wówczas mocniejszy 🙂
W przepisie inspirowaliśmy się pomysłem ze strony https://www.cookist.com/
Na zdrowie!