Blog posts

Ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasta, Ciasta z owocami, Szybkie ciasta

Przepis na pyszne, domowe ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu, pachnące ciasto z połówkami gruszek, które idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub małe co nieco na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli więc tak jak my uwielbiasz ciasta z owocami, wypróbuj również nasz przepis. Naszym zdaniem nic nie przebije wilgotnego, drożdżowego ciasta z delikatną słodką gruszką, waniliową nutą oraz pachnącą kruszonką. Tym bardziej, że naszego ciasta nie musisz wyrabiać. Po prostu umieszczasz składniki w misce, a mieszasz bezpośrednio przed wyłożeniem do formy!

Do ciasta z gruszkami i kruszonką warto użyć gruszek dojrzałych, ale nie przejrzałych, ponieważ po upieczeniu staną się papkowate. Idealnie sprawdzą się gruszki  twarde, które lekko się ugną przy naciśnięciu palcem. Nie polecamy stosować gruszek niedojrzałych. Te z kolei mogą dostatecznie nie zmięknąć w trakcie pieczenia. Poza tym takie gruszki po upieczeniu okażą się nie tak słodkie i aromatyczne. Oprócz gruszek, gwiazdą tego pysznego deseru jest bez wątpienia maślana, lekko waniliowa kruszonka, która idealnie komponuje się z wilgotnym i miękkim ciastem.

Gdy większość z nas myśli o jesiennych deserach, najczęściej na myśl przychodzą jabłka. Gruszki wydają się być nieco zapomniane, a szkoda, ponieważ mają doskonały smak i konsystencję po upieczeniu. Chociaż często przygotowujemy bardziej złożone przepisy na ciasta z gruszkami, tym razem postawiliśmy na prostotę. Dzięki temu na Blogu znajdziesz łatwy i niezawodny przepis ze zdjęciami krok po kroku. Dzięki naszym wskazówkom przygotujesz idealne i wilgotne ciasto drożdżowe z gruszką i maślaną, chrupiącą kruszonką. Jak tego ciasta nie kochać? Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma 250 ml

Forma do pieczenia: 25 x 25 cm

Ciasto z gruszkami i kruszonką


Ciasto z gruszkami i kruszonką 

Składniki: 

Na ciasto:

  • mąka pszenna uniwersalna: 3,5 szklanki
  • cukier: 1/2 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • jajka: 4 szt.
  • mleko: 1 szklanka
  • olej: 1/2 szklanki
  • świeże drożdże: 70 g
  • odrobina soli

Na kruszonkę:

  • mąka pszenna: 1/2 szklanki
  • zimne masło: 50 g
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
  • cukier: 1 łyżka

Oraz: 

  • gruszki: 4 – 5 szt.

Ciasto z gruszkami i kruszonką


Ciasto z gruszkami i kruszonką – przepis

Przygotowanie: 

Do dużej miski wsyp pokruszone drożdże, a następnie cukier i cukier z wanilią. Jajka wymieszaj dokładnie z odrobiną soli i przełóż do miski z drożdżami i cukrem. Dodaj olej oraz lekko podgrzane mleko. Na wierzch przesiej mąkę. Składników nie mieszaj, tylko przykryj ściereczką i odstaw na ok. 2 – 2,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie składniki w misce się spienią. Przy pomocy łyżki wszystko dokładnie wymieszaj.

Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Obrane gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie ułóż na płasko w niewielkich odstępach przekrojoną stroną do dołu, tak, aby się mijały (jak na zdjęciu poniżej). Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 50 stopni (góra/dół).

Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta. Formę wstaw do piekarnika na półkę niżej niż środek i zwiększ temperaturę do 170 stopni. Piecz ok. 40 – 45 minut (do suchego patyczka). Po ok. 30 minutach pieczenia warto sprawdzić, czy ciasto się zbyt mocno nie rumieni. Jeśli tak się dzieje, wsuń na górną półkę blaszkę piekarnikową.

Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz również przepis na mega proste ciasto widelcem mieszane z owocami, na przepyszne ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie oraz na tarta ze śliwkami i kruszonką. Pyszna jest również nasza szarlotka szwedzka z cynamonem, a także kruche ciasto z cukinią.

Życzymy smacznego!

Ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasto z gruszkami i kruszonką

Napisz komentarz