Niezawodny przepis na pyszne, wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance. Doskonałe, pachnące ciasto z kawałkami rabarbaru i wspaniałym, maślanym smakiem. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a cierpki rabarbar dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Do ciasta oraz finiszowej kruszonki dodaliśmy nutę wanilii, która idealnie komponuje się rabarbarem. Ten przepis potrzebuje tylko kilku łodyg rabarbaru oraz prostych składników na ciasto, do którego nie użyliśmy drożdży. Tą wersję ciasta z rabarbarem i kruszonką przygotujesz bez użycia miksera. Przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i zawsze się udaje!
Ciasto maślankowe z rabarbarem, to łatwe i pyszne, wiosenne ciasto, idealne do kawy i herbaty w ogrodzie lub na tarasie. Uwielbiamy w nim o, że jest bardzo soczyste i wilgotne, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy uzyskać cudowny kontrast chrupiącą kruszonką. Czasem do kruszonki dodajemy również płatki migdałów, ale tym razem zdecydowaliśmy się na przepis klasyczny. Rabarbar, to wręcz wymarzony dodatek do pieczonych ciast, nie tylko ze względu na smak, ale również na wspaniały kolor. Ciasta z rabarbarem pod kruszonką, to rzecz jasna tylko jeden z wielu sposobów na delektowanie się tym lekko cierpkim, orzeźwiającym warzywem.
Nie wiemy jak Wam, ale u nas ciasto z rabarbarem pod kruszonką bardzo często podajemy z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Mimo tego, że ciasto jest na proszku do pieczenia, nie jest on wyczuwalny, ponieważ dodatek maślanki skutecznie neutralizuje jego specyficzny zapach oraz smak. Jak widać na zdjęciach, ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i bardzo delikatne. Zapraszamy zatem na sprawdzony przepis, z którego dowiesz się również jak zrobić pyszną kruszonkę do ciasta z rabarbarem oraz co zrobić, żeby ciasto było wilgotne, ale nie ciężkie i bardzo zbite. Polecamy!
Szklanka ma 250 ml
Tortownica 20 cm
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- maślanka: 1 szklanka
- mąka pszenna uniwersalna: 2,5 szklanki
- jajka duże: 3 szt. (lub 4 mniejsze)
- masło: 100 g
- sok z cytryny: 1 łyżka
- cukier kryształ: 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
Warstwa rabarbarowa:
- rabarbar: 3 łodygi
- cukier: 2 łyżki
- kisiel o czerwonym kolorze: 2 łyżki
Kruszonka:
- mąka pszenna uniwersalna: 0,5 szklanki
- zimne masło: 50 g
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. To sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy maślankę, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do mokrych składników na 3 tury. Mieszamy bardzo krótko, aby tylko połączyć składniki. Warto podkreślić, że w krótkim mieszaniu składników leży końcowy sukces puszystości wypieku.
Ciasto przekładamy do tortownicy przesmarowanej masłem oraz wysypanej mąką i wyrównujemy.
Warstwa rabarbarowa:
Czysty, dobrze umyty rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Przekładamy do miseczki i dodajemy cukier oraz kisiel (proszek). Dokładnie mieszamy. Rabarbar wykładamy równomiernie na ciasto.
Kruszonka:
Z zimnych składników szybko zagniatamy kruszonkę. Posypujemy rabarbar.
Pieczenie:
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 – 50 minut na środkowej półce (góra/dół). Po 40 minutach polecamy w najwyższym miejscu ciasta sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Jeśli tak, piekarnik wyłączamy i wyjmujemy ciasto, a po 10 minutach odpinamy rant tortownicy. Ciasto rabarbarowe z kruszonką odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mega pyszna jest również nasza drożdżówka z rabarbarem i kruszonką oraz sernik z czereśniami. Natomiast domowa lemoniada rabarbarowa doskonale Cię orzeźwi w upalny dzień. Wszystkim, którzy szukają przepisów na ciasta z owocami, polecamy też nasze pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami, a także ciasto z malinami i serkiem mascarpone. Zobacz też nasze ciasto z rabarbarem sypane.
Życzymy smacznego!