Blog posts

Śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie

Śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie

Ciasta i desery, Święta

Przepis na pyszny śmietanowiec z owocami i galaretką, to idealna propozycja na doskonały deser do kawy i herbaty. To kuszące wyglądem ciasto na biszkopcie z borówkami i galaretką truskawkową cudownie smakuje i wspaniale orzeźwia. Jeśli szukasz przepisu na piękne ciasto ze śmietaną, nasza propozycja z pewnością powinna Cię zainteresować. Proste składniki, nieskomplikowane wykonanie i pyszny efekt!

Śmietanowiec na biszkopcie ze śmietaną kremówką, to jeden z wariantów przygotowania tego ciasta. Są wersje z jogurtem oraz mlekiem. Śmietanowiec to deser, w którym pieczony spód, możesz zastąpić biszkoptami lub herbatnikami. Dzięki temu powstanie śmietanowiec bez pieczenia, czyli jeszcze szybsza wersja tego ciasta.

Przepis na śmietanowiec z galaretką jest jednym z wielu wersji tego popularnego ciasta. Śmietanowiec to ciasto, które daje wiele możliwości, szczególnie w okresie letnim. Są warianty tego pysznego ciasta, z pokrojoną galaretką zatopioną w masie. My postawiliśmy na klasykę. Dzięki temu nasz śmietanowiec z kremówki jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu.

Śmietanowiec przepis na ciasto, z którym każdy sobie poradzi. Podajemy dokładnie wszystkie składniki oraz wykonanie krok po kroku. Jeśli lubisz domowe ciasta, to zobacz proszę przepis na nasze pyszne ciasto kokosowe na biszkopcie. Polecamy również bardzo chętnie oglądany na naszym Blogu Kulinarnym sernik japoński na zimno. Zobacz też pyszną roladę kawową. Zapraszamy na przepis:)

Śmietanowiec z owocami i galaretką


 

Blaszka o wymiarach 25 x 30 cm

Szklanka ma 250 ml.

Śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • jajka: 4 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią: 3 łyżki
  • mąka pszenna: 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • szczypta soli

Masa/Śmietana/Galaretka

  • śmietana kremówka 30%: 650 g
  • mleko w proszku: 3 łyżki
  • cukier puder: 3 łyżki
  • żelatyna: 4 łyżeczki
  • woda: 1/3 szklanki
  • galaretka truskawkowa: 2 szt.
  • woda: 800 ml
  • borówki: 200 g


 

Przepis na śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie

Przygotowanie:

Biszkopt: 

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Jeśli masa nie wypada z miski, zacznij stopniowo dodawać cukier i miksuj, aż się rozpuści.

Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj łopatką. Następnie dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem (partiami na 3 razy).

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej ciasto i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) piekarnika i piecz przez ok. 30 – 40 minut. Odstaw do wystygnięcia.

Masa/Śmietana/Galaretka

Blachę wyłóż czystym papierem i na spodzie ułóż upieczony biszkopt.

Galaretki przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, tylko z mniejszej ilości wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Również zostaw do ostygnięcia.

Zimną śmietanę ubij na sztywno. Kiedy zaczną tworzyć się wzorki, dodaj stopniowo mleko w proszku i cukier puder. Przez chwilę razem wszystko miksuj.

Do chłodnej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Następnie dodaj do masy śmietanowej i ponownie przez chwilę miksuj. Wyłóż masę na biszkopt i wyrównaj powierzchnię.

Na śmietanie rozłóż borówki, a następnie delikatnie przy pomocy łyżki, tężejącą galaretkę. Na koniec odstaw ciasto do lodówki aby stężało.

Życzymy smacznego!

Śmietanowiec z owocami i galaretką

  

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *