Blog posts

Szarlotka szwedzka z cynamonem

Szarlotka szwedzka z cynamonem

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Elegancka, bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka szwedzka z krojonych jabłek i cynamonem. Przepis na szarlotkę szwedzką na kruchym cieście to godna uwagi propozycja na bardzo wyrafinowany w smaku deser. Jak zrobić pyszną szarlotkę z cynamonem? Jak zrobić szarlotkę na kruchym cieście? U nas znajdziesz odpowiedzi.

Szarlotka szwedzka jest połączniem słodkiego ciasta i delikatnych, lekko kwaskowych jabłek. Co dodatkowo idealnie podkreśla dodatek słodkawo – korzennego cynamonu. Smaki się świetnie równoważą. Szarlotka szwedzka jest doskonale wyważona pod tym względem. Nie jest zbyt słodka, ani też za bardzo kwaśna. Po prostu w sam punkt. To bez wątpienia wyjątkowa szarlotka z pysznymi orzeźwiającymi owocami, która wręcz kapitalnie smakuje w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy 🙂

Szarlotka z cynamonem niewątpliwie kusi wyjątkowym aromatem już podczas pieczenia. Zapach cynamonu rozchodzi się po całym domu. Znają go z pewnością wszyscy, którzy chociaż raz piekli ciasto z tą niesamowitą przyprawą. Cynamon i jabłka to tandem idealny. Po skosztowaniu jednej porcji szarlotki, od razu chce się sięgnąć po następną. A potem jeszcze po jedną 😉

Szarlotka na kruchym cieście to z pewnością jedno z najpopularniejszych zestawień. Kruche maślane ciasto, lekko kwaśne jabłka to zawsze skuteczny pomysł na deser, które będzie hitem. Do szarlotki radzimy użyć jabłek kwaśnych o wyraźnym smaku. Świetnie sprawdzi się szara reneta, gloster lub antonówka. Szarlotkę, a szczególnie ciasto kruche dostosowaliśmy do naszych smaków. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że szarlotka szwedzka będzie częstym gościem na Waszych stołach.

Szarlotka szwedzka z cynamonem


Szarlotka szwedzka z cynamonem

Składniki: 

Ciasto 

  • mąka pszenna: 2 i 1/2 szklanki ( szklanka 250 ml)
  • cukier puder: 1/2 szklanki
  • masło: 200 g
  • jajko: 1 szt.
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie

  • jabłka twarde: 8 szt.
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon: 3/4 łyżki
  • cukier: 3 łyżki
  • woda: 2 łyżki
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka

Szarlotka szwedzka z cynamonem


Szarlotka szwedzka z cynamonem

Przepis 

Z zimnych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 – 40 minut.

Jabłka obierz, połowę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe w grubszą. Do rondla wlej 2 łyżki wody, włóż jabłka, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i wolno praż, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Formę 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozprowadź na dnie formy. Zrób kilka otworów widelcem. Rozłóż masę jabłkową. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj resztę ciasta na wierzch. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 40 – 45 minut.

Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. Szwedzi podają szarlotkę z gałką lodów lub sosem waniliowym.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na ciasta. Polecamy: ciasto malinowa chmurka, sernik gotowany na herbatnikach, pijak ciasto bez pieczenia oraz pyszny jabłecznik z pianką.

Szarlotka szwedzka Äppelpaj przepisy, są najczęściej wersją amerykańskiego Apple pie. W Szwecji popularne są warianty, w których zamiast mąki pszennej, używa się płatków owsianych. Często również bułki tartej, która w połączeniu z masłem tworzy spód szarlotki, a następnie dodaje się ją, aby połączyć poszczególne warstwy jabłek. Äppelkaka to szarlotka na biszkopcie z dużymi kawałkami jabłek obtoczonych również w cynamonie.

Życzymy smacznego!

Szarlotka szwedzka z cynamonem

Szarlotka szwedzka z cynamonem

2 Comments

  1. Inga
    28 lutego 2021 at 07:05
    Reply

    Perfekcyjnie ciasto, pięknie wykonane na pewno też super smakuje. Ja do swojego, zawsze mam jakieś ale, muszę się jeszcze uczyć 😁

    • KuchniaNaWypasie
      28 lutego 2021 at 07:58

      Nam też nie zawsze się wszystko podoba i nie wszystko wychodzi 😃
      A szarlotka jest rzeczywiście pyszna
      Pozdrawiamy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *