Blog posts

Sernik z rosą przepis

Sernik z rosą przepis

Ciasta i desery, Święta, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszny, kremowy sernik złota rosa na kruchym spodzie. Cudowny, niezwykle efektowny sernik z delikatną, lekko cytrynową masą. Deser zachwyca kroplami skarmelizowanego cukru, które pojawiają się na bezowym wierzchu, gdy nieco wystygnie. To łatwy w przygotowaniu, elegancki sernik i jeden z tych domowych wypieków, na które zawsze czeka się z niecierpliwością.

Przepis na sernik z rosą z serem z wiaderka, to idealna propozycja na Święta i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również na innych domowych uroczystościach. Polska słynie z wypieku pysznych, pięknych serników, a sernik rosa jest tego doskonałym przykładem. Tylko proste składniki, z których powstaje naszym zdaniem jeden z najładniejszych serników pieczonych. W naszym przepisie krok po kroku dowiesz się jak zrobić ten wyjątkowy sernik i co zasadniczo wpływa na to, że krople rosy na pewno się na nim pojawią.

Przepisy na sernik złota rosa czasami zawierają dość spore ilości mleka, które powoduje, że sernik przypomina bardziej mleczną galaretkę. Nasz przepis na masę twarogową nie zawiera mleka i masła. Dzięki niewielkiej ilość oleju, masa serowa jest bardzo lekka i delikatna, wręcz kremowa. Spód ciasta jest w pełni kruchy, a więc nie zawiera proszku do pieczenia. Minimalna ilość składników sprawia, że to wyjątkowo prosty przepis na sernik złota rosa z wiaderka.

Sernik łzy rosy, bo tak też jest często nazywany nie powinien podczas wykonania sprawić większych trudności. Nie zdarzyło się nam jeszcze, aby krople nie pojawiły się na powierzchni. Jeśli będziemy trzymać się kilku zasad, sernik z pewnością zawsze się uda! Jak upiec sernik z rosą? Jak zrobić rosę? Jaki ser będzie najlepszy oraz jak przechowywać sernik, żeby rosa nie zniknęła? O tym wszystkim dowiesz się z naszego przepisu. Zapraszamy!

Szklanka ma 250 ml

Forma do pieczenia: 25 x 25 cm

Sernik z rosą przepis


Sernik z rosą 

Składniki: 

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna: 1,5 szklanki
  • żółtko: 2 szt.
  • masło: 80 g
  • cukier: 1/3 szklanki
  • gęsta śmietana: 1 – 2 łyżki

Masa twarogowa: 

  • serek z wiaderka: 1 kg
  • żółtka: 4 szt.
  • budyń: 1 op. (40 g)
  • gęsta śmietana: 100 g
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 op.
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • manna: 2 łyżki
  • olej: 3 łyżki
  • cukier biały: ok. 3/4 szklanki

Masa z białek:

  • białka jaj: 6 szt.
  • cukier biały: ok. 1/2 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki

Sernik z rosą przepis


Sernik z rosą przepis

Przygotowanie: 

Ciasto kruche:

Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Następnie dodajemy żółtka, łyżkę śmietany. Zimne masło ścieramy na tarce na grube pazurki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest suche, możemy dodać nieco więcej śmietany.

Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wyrównujemy. Na koniec lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem kilka razy i odstawiamy do lodówki.

Masa twarogowa:

(Do przygotowania masy twarogowej możemy użyć serka President, Mój Ulubiony, Piątnica, Hanusi lub Pilos. Zawsze należy zwracać uwagę na skład, w którym powinien być na pierwszym miejscu twaróg i kultury bakterii. Jeśli będzie zawierał śmietanę, należy do masy dodać 1 łyżkę proszku budyniowego więcej)

Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski przekładamy serek z wiaderka, śmietanę, sok z cytryny, żółtka oraz cukier i mieszamy łopatką lub łyżką. Sprawdzamy poziom słodkości. Na koniec dodajemy proszek budyniowy oraz mannę. Ponownie dokładnie mieszamy.

Z lodówki wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie masę twarogową. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek; góra/dół) i pieczemy ok. 55 – 60 minut.

Masa z białek: 

Na 15 minut przed końcem pieczenia zaczynamy ubijać białka. Po ok. 5 minutach ubijania na średnich obrotach, zaczynamy dodawać po łyżce wymieszanych ze sobą cukrów. Miksujemy długo i wolno, aby cukier mógł się rozpuścić i usztywnić pianę.

Po ok. 55 minutach, wyjmujemy sernik z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Następnie na gorącą masę wykładamy ubite białka. Wyrównujemy i przy pomocy widelca lub grzebienia do dekoracji tortów wykonujemy wzory.

Jak się robi rosę? 

Wstawiamy ponownie do piekarnika na najniższą półkę i pieczemy ok. 7 minut. Sernik wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) do wystudzenia. Sernik po przeniesieniu w chłodniejsze miejsce należy przykryć, aby zwiększyć wilgotność wokół niego. Dzięki temu krople rosy szybciej się pojawią. Do przykrycia najlepiej użyć czegoś, co nie będzie bezpośrednio dotykać powierzchni sernika. Może to być np. duża miska itp. Kiedy krople w wystarczającej ilości już się pojawią, należy pamiętać, aby sernik odkryć. Po wystudzeniu sernik przechowujemy w lodówce.

 

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne domowe wypieki, zobacz koniecznie przepis na sernik królewski oraz na sernik pomarańczowy na kruchym spodzie. Z pewnością zainteresuje Cię również niebanalny sernik snickers, a także sernik z białą czekoladą.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *