Nasze ciasto czekoladowe z bananami na biszkoptach, to idealny deser dla wszystkich fanów ciast bez pieczenia. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na zimno z pysznym czekoladowym kremem, które przygotujesz w 20 minut! Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i szukasz bardzo prostego i nowego pomysłu, koniecznie zobacz nasz przepis!
Ciasto czekoladowe z bananami na zimno
Do wykonania tego szybkiego ciasta będziesz potrzebować tylko 4 składników! Mamy nadzieję, że ten deser przypadnie do gustu miłośnikom ciast czekoladowych oraz bananów. Przygotowanie trwa kilkanaście minut, a ciasto jest gotowe do podania po ok. 1,5 godziny przebywania w lodówce. Do kremu polecamy użyć mieszanki czekolady deserowej i gorzkiej. Dzięki temu, masa nie będzie bardzo słodka. Do naszego ciasta użyliśmy biszkoptów okrągłych, ale jeśli wolisz lub masz pod ręką, użyj biszkoptów podłużnych.
Przepis na ciasto z bananowe z czekoladą bez pieczenia, to jeden wielu pomysłów na pyszne desery na zimno jakie znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Zobacz przepis na ciasto z malinami i mascarpone na biszkoptach. Pyszny jest również nasz domowy sernik z brzoskwiniami na zimno. Bardzo prosta w przygotowaniu jest także góra lodowa bez pieczenia oraz kokosowe ciasto na herbatnikach. Jak zrobić ciasto czekoladowo – bananowe na zimno? Zapraszamy na przepis!
Tortownica 20 cm
Ciasto czekoladowe z bananami
Składniki
- biszkopty okrągłe: 15 – 20 szt.
- banany: 2 szt.
- czekolada: 200 g (jeśli lubisz bardziej słodkie ciasto użyj czekolady deserowej lub mlecznej; my użyliśmy 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę deserowej)
- śmietanka 30 – 36 %: 600 ml
- opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny
- mleko: 1/3 szklanki
- jeśli w trakcie przygotowywania ciasta jest bardzo ciepło, warto do masy dodać żelatynę
Ciasto czekoladowe z bananami
Przepis
Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Układamy biszkopty na spodzie i ściankach formy. Obieramy banany i odcinamy węższe końcówki. Pozostałe tniemy na ok. 10 cm kawałki i układamy z nich w tortownicy koło.
W kąpieli wodnej umieszczamy szklaną miskę. Wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy połamane czekolady i podgrzewamy aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Resztę śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce przestudzonej masy czekoladowej i wolno miksujemy, aż do wyczerpania składników. Na koniec opcjonalnie dodaj rozpuszczoną w mleku, przestudzoną żelatynę.
Wyłóż masę na biszkopty z bananami i wyrównaj, odstaw do lodówki do stężenia.
Życzymy smacznego!