Kremowy sernik gotowany na spodzie z ciastek, to propozycja na pyszny deser oraz przepis na sernik, który nie opada. To sernik, który zawsze się udaje! Przygotowanie go nie zajmie Ci więcej niż 30 – 40 minut. Potem należy tylko poczekać, aż sernik ostygnie i stężeje. Jak zrobić sernik gotowany? Do przygotowania tego pysznego sernika nie potrzebujesz piekarnika! Wystarczy duży garnek z grubym dnem, w którym wymieszasz wszystkie składniki i zagotujesz. Przełożysz do formy wyłożonej ciastkami i to wszystko! Potem ciasto musi tylko postać w lodówce, aby stężało.
Sernik gotowany przepis na ciasto bez pieczenia. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser do kawy i herbaty, ten sernik z pewnością powinien Cię zainteresować. Łatwy w wykonaniu, z twarogiem z wiaderka oraz niewielką ilością składników. Szybko, prosto i pysznie! Do dekoracji możesz użyć czekolady, ale świetnie sprawdzi się również polewa cytrynowa lub kakaowa.
Sernik gotowany z wiaderka to znakomity przepis dla tych, którzy obawiają się zakalca oraz opadających i spękanych ciast. Sernikiem gotowanym powinni zainteresować się również zapracowani oraz szukający prostych i nieskomplikowanych przepisów na desery. Oraz Ci, których nudzą już ciasta bez pieczenia przekładane biszkoptami lub herbatnikami.
Sernik gotowany przepisy które często znajdziecie, to sernik gotowany z galaretką, z wiśniami oraz z kajmakiem. U nas dziś wersja klasyczna. Mamy nadzieję, że pojawi się na Waszych stołach i to nie jeden raz. Polecamy!
Sernik gotowany
Składniki:
Spód:
- herbatniki kakaowe: 200 g
- masło miękkie: 2 łyżki
- gęsta śmietana 18 %: ok. 2 – 3 łyżek
Masa twarogowa:
- twaróg z wiadra: 1 kg
- budyń jasny: 2 op.
- sok z cytryny: 2 łyżki
- jajka: 5 szt.
- kasza manna: 3 łyżki
- cukier do smaku
- gęsta śmietana 18 %: 200 g
Polewa:
- czekolada gorzka: 50 g
- masło: 2 łyżki
- mleko: 2 łyżki
Sernik gotowany
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 20 cm lub blaszkę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Herbatniki miksujemy na proszek, dodajemy miękkie masło i stopniowo po łyżce śmietany. Następnie przez chwilę razem miksujemy. Sprawdzamy, czy masa z ciastek swobodnie się skleja. Jeśli tak wysypujemy do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy spód. ( Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę śmietany i doprowadzamy do pożądanej konsystencji ).
Wszystkie składniki na masę twarogową wkładamy do szerokiego garnka z grubym dnem i miksujemy na jednolitą masę. Stawiamy na niewielkim ogniu cały czas wolno miksując doprowadzamy do zagotowania masy. Jeżeli w trakcie gotowania nasz masa będzie wyglądać jak zwarzona należy się tym nie przejmować i nie przerywać miksowania. Pamiętajmy, że masa jest bardzo gęsta i ma tendencję do przywierania, a tym samym do przypalenia. Dlatego dobrze jest mieć przygotowany drugi garnek i kiedy tak by się zdarzyło, natychmiast przełożyć do niego masę.
Po zagotowaniu, kiedy masa zacznie się gotować ( bulgotać ), trzymamy garnek na ogniu przez około minutę. Następnie gorącą masę wylewamy na przygotowany spód z ciastek. Wyrównujemy i zostawiamy do stężenia.
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wystudzone ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia polewy.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych propozycji na pyszny sernik. Polecamy: sernik na herbatnikach, kremowy sernik z podzamcza, domowy sernik japoński na zimno oraz cudowny sernik sypany.
Życzymy smacznego!