Blog posts

Sernik gotowany – na herbatnikach

Sernik gotowany – na herbatnikach

Ciasta bez pieczenia, Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Serniki, Wigilia i Święta

Bardzo delikatny, mięciutki sernik gotowany – na herbatnikach, to propozycja dla osób, które nie korzystają z piekarnika. Ale nie tylko! To bardzo prosty w wykonaniu deser, z którym każdy sobie poradzi. Wystarczy zagotować wszystkie składniki na masę twarogową, a następnie przełożyć herbatnikami. To również sernik, który z pewnością nie opadnie 🙂 Nie masz więc powodu się spinać, że coś pójdzie nie tak. Sernik gotowany – na herbatnikach to godny uwagi pomysł na pyszne świąteczne ciasto, które będzie ozdobą stołu.

Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na pyszne ciasta. Min. na doskonały miodownik bez pieczenia, najchętniej oglądany na Blogu „Pijak” bez pieczenia, nie mniej lubiane ciasto Prince Polo. A także piękny sernik z makiem.

Przepis sernik gotowany – na herbatnikach na blachę 20 x 20 cm.

Sernik gotowany na herbatnikach


Sernik gotowany na herbatnikach

Składniki:

  • herbatniki kakaowe: 180 – 200 g

Masa:

  • twaróg z wiaderka: 700 g
  • śmietana 18 %: 200 g
  • jajka: 4 szt.
  • budyń śmietankowy: 1 torebka
  • masło: 100 g
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku

Polewa:

  • mleko: 50 ml
  • kakao: 2 łyżki
  • cukier: 2 łyżki
  • masło: 50 g
  • żelatyna: 0,5 łyżeczki

Sernik gotowany na herbatnikach


Sernik gotowany na herbatnikach

Wykonanie:

1. Formę wykładamy folią spożywczą.

2. Spód formy pokrywamy warstwą herbatników.

3. Do garnka o grubym dnie wkładamy wszystkie składniki na masę twarogową. Następnie krótko miksujemy, aby wszystko się połączyło. Stawiamy na palniku i wolno podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, nadal miksujemy, a po minucie wyłączamy palnik.

4. Połowę gorącej masy wykładamy na ciastka i przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Sernik gotowany na herbatnikach

Rozprowadzamy resztę masy twarogowej i przykrywamy ponownie ciastkami. Odstawiamy do wystygnięcia.

5. Do mleka dodajemy żelatynę, masło i cukier, a następnie lekko podgrzewamy, aby składniki się rozpuściły. Dodajemy kakao i mieszamy do połącznia się składników.

6. Kiedy masa zacznie lekko tężeć polewamy dokładnie zimny sernik.

Smacznego!

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach

Napisz komentarz