Blog posts

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasta, Ciasta z owocami, Tanie ciasta

Sprawdzony przepis na delikatne, wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami bez miksera. To idealny pomysł na pyszny letni wypiek z wykorzystaniem świeżych owoców. Dlaczego to ciasto jest takie świetne? Z kilku powodów! Po pierwsze do przygotowania ciasta nie potrzebujesz blendera ani robota kuchennego. Zwyczajnie wszystko wymieszasz łyżką w jednej misce! Po drugie ciasto jest mega wilgotne i cudownie pachnie truskawkami. Po trzecie, bardzo krótkie mieszanie składników oraz dodatek jogurtu oraz oleju sprawia, że ciasto bardzo długo utrzymuje świeżość! I w końcu po czwarte, to doskonały deser, który świetnie komponuje się nie tylko z filiżanką kawy, ale również z dodatkiem bitej śmietany.

Ciasta jogurtowe z truskawkami powinny być delikatne, a zarazem wilgotne. Warto pamiętać o tym, aby produkty na ciasto miały temperaturę pokojową. Samo ciasto mieszaj tylko tyle, aby połączyć składniki. Zbyt długie mieszanie uwolni gluten i ciasto wyjdzie ciężkie, zbite i gumowate. Nie układaj owoców przy samej krawędzi formy, ponieważ w czasie pieczenia wysuszą się i będą po prostu niesmaczne. Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju nie powinno sprawić żadnych trudności nawet tym, którzy będą je piec po raz pierwszy. Będzie doskonałym deserem nie tylko na niedzielę. Jest tak łatwe w przygotowaniu, że możesz je upiec nawet po pracy. Jeśli szukasz natomiast pięknego i wyjątkowego ciasta dla gości, zobacz koniecznie nasze ciasto z truskawkami i galaretką.

Ciasto z truskawkami na jogurcie i oleju nie jest tak eleganckie jak nasze ciasto z truskawkami i rabarbarem, ani tak kremowe jak ciasto z truskawkami bez pieczenia. Jest czymś pomiędzy, wypiekiem, który nie wygra może w konkursie na najpiękniejsze ciasto, ale obroni się bardzo prostym przygotowaniem oraz energią świeżych, soczystych owoców. Natomiast jedynym, nawiasem mówiąc bardzo oszczędnym zabiegiem upiększającym jest posypanie ciasta cukrem pudrem. Proste ciasto, które dostarczy przyjemności, a jednocześnie nie zostawi pustego portfela! Nasz przepis jest na małą porcję i zaspokoi potrzeby kilku osób na małym, kameralnym spotkaniu rodzinnym lub w gronie przyjaciół. Jeśli potrzebujesz większego wypieku, dostosuj odpowiednio ilość poszczególnych składników. Jak zrobić idealne ciasto jogurtowe z truskawkami? Zapraszamy na przepis!

Forma: 20 x 20 cm

Szklanka ma 250 ml.

Ciasto jogurtowe z truskawkami 


Ciasto jogurtowe z truskawkami 

Składniki: 

  • mąka pszenna tortowa: 2 szklanki
  • cukier: 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • jajka: 3 szt.
  • olej: 0,5 szklanki
  • jogurt naturalny (nie gęsty): 250 ml
  • truskawki: 300 g
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowe z truskawkami 


Ciasto z truskawkami przepis

Przygotowanie: 

Ten przepis był pierwotnie opublikowany w czerwcu 2021 roku. Wprowadziliśmy do niego kilka dodatkowych informacji, aby był bardziej czytelny i jeszcze prostszy w wykonaniu.

To ciasto idealnie wpisuje się w sezon na świeże truskawki. Jeśli nie masz ich w swoim ogródku, staraj się wybierać truskawki od lokalnych dostawców. Coraz częściej są to uprawy ekologiczne. Szukaj owoców dojrzałych, nieuszkodzonych i jędrnych. Truskawki nie mogą mieć śladów pleśni. Nawet jej odrobina oznacza, że owoce zaczynają się psuć. Jeśli są w kobiałce, zawsze sprawdź, czy te na spodzie są tak samo ładne jak te na górze. To przecież nie wszystko jedno na jakie owoce wydajesz pieniądze, nie wspominając już o kwestiach zdrowotnych.

Oprócz podanych wyżej składników do przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami potrzebne będą tylko miska, stołowa łyżka, sitko oraz forma do pieczenia o wymiarach 20 x20 cm.

Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy, a następnie również bardzo dokładnie osuszamy.

Bardzo istotne jest, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Jajka, olej, jogurt, cukier oraz cukier z wanilią i proszek do pieczenia  mieszamy razem przy pomocy łyżki w odpowiedniej wielkości misce.

Następnie etapami (na 3 razy), dodajemy przesianą mąkę i również krótko mieszamy do momentu, aż wchłonie się mąka. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju lub masła i oprószamy mąką.

Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki, delikatnie wciskając w ciasto. Zwróć uwagę, aby truskawki się ze sobą nie stykały i żeby nie było ich zbyt dużo, ponieważ bardzo obciążą ciasto. Jeśli truskawki są niezbyt duże, układamy całe, jeśli większe, kroimy na na pół i kładziemy stroną przekrojoną do góry.

ciasto

Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek; góra/dół) i pieczemy 40 – 45 minut. Ciasto najlepiej sprawdzić wkładając patyczek. Jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.

ciasto

Bezpośrednio po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Natomiast po około 10 minutach wyjmujemy ciasto z formy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z truskawkami i jogurtem

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz ciasto z truskawkami i jogurtem, być może zastanawiasz się, czy truskawki nie rozmiękczą ciasta? Jeśli nie przesadzisz z ich ilością nic takiego z pewnością się nie wydarzy. Tak jak wspomnieliśmy, jeśli masz duże truskawki i będzie konieczność ich przekrojenia, pamiętaj, aby stronę przekrojoną koniecznie umieścić do góry ciasta. To ciasto nie potrzebuje też dużej ilości spulchniacza. W kwaśnym środowisku, które wytwarza jogurt ciasto wyrasta lepiej, jest bardzo puszyste oraz delikatne i co najważniejsze, długo zachowuje wilgoć. Sezon na truskawki, to idealny moment, gdy na scenę mogą wkroczyć również pyszne racuchy z truskawkami, domowe pierogi z truskawkami, czy też oryginalny deser z truskawkami i serkiem mascarpone.

Ciasto na jogurcie z truskawkami 

Chcesz szybko przygotować nasz przepis, a Twoje składniki na ciasto na jogurcie z truskawkami są zimne? Nie ma problemu! Jajka oraz kubek z jogurtem zanurz w misce z ciepłą wodą na około 10 – 15 minut. Jeśli woda w tym czasie wystygnie wymień ją ponownie na ciepłą. Dzięki temu zdecydowanie przyspieszysz osiągnięcie przez te składniki wymaganej przez przepis temperatury pokojowej. Chcesz przygotować nasze ciasto w wersji bezglutenowej, użyj najodpowiedniejszego dla siebie rodzaju mąki i dokonaj dopasowanych zmian w przepisie. Szukasz innych pomysłów na letnie wypieki? Zobacz nasze przepisy na super łatwe ciasto widelcem mieszane z owocami, orzeźwiające ciasto z porzeczkami i budyniem oraz ciasto śmietankowe z owocami.

Smacznego!

Ciasto jogurtowe z truskawkami 

2 Comments

  1. Monika
    9 czerwca 2021 at 5:30 pm

    Witam, czy masę jajeczna należy ubijać dłużej czy tylko wymieszać wszystkie składniki chwilę zanim doda się mąkę?

    • KuchniaNaWypasie
      11 czerwca 2021 at 6:58 am

      Witamy.
      Składniki należy >TYLKO< wymieszać. Pozdrawiamy.

Napisz komentarz