Delikatne ciasto jogurtowe z truskawkami, to idealny pomysł na pyszny letni wypiek z wykorzystaniem świeżych owoców. Szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu. To nasz sprawdzony przepis na wilgotne i pachnące truskawkami ciasto z jogurtami. Doskonały deser, który świetnie komponuje się nie tylko z filiżanką kawy, ale również z bitą śmietaną. To również bardzo dobry pomysł na ciasto na piknik. To pyszne ciasto przygotujesz bez miksera. Wystarczy Ci duża miska, łyżka i sitko!
Jak zrobić idealne ciasto jogurtowe? Ciasta jogurtowe z truskawkami powinny być delikatne, a zarazem lekko wilgotne. Warto pamiętać o tym, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Ciasto mieszamy tylko tyle, aby połączyć składniki. Jeśli będziemy mieszać zbyt długo, uwolnimy gluten i ciasto wyjdzie ciężkie, zbite i gumowate. Nie układajmy owoców przy samej krawędzi formy. W czasie pieczenia wysuszą się i będą nieapetyczne.
Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju nie powinno sprawić żadnych trudności nawet tym, którzy będą je piec po raz pierwszy. Będzie doskonałym deserem nie tylko na niedzielę. Jest tak łatwe w przygotowaniu, że możesz je upiec nawet po pracy. Jeśli szukasz natomiast pięknego i wyjątkowego ciasta dla gości, poznaj koniecznie zjawiskowe ciasto z ananasem i kokosem.
Ciasto jogurtowe przepis, który idealnie wpisuje się w tę porę roku i sezon na truskawki. Starajmy się wybierać truskawki od lokalnych dostawców. Coraz częściej są to uprawy ekologiczne. To ważne, z jakich owoców szykujemy domowe desery. Poznaj również inne przepisy z wykorzystaniem owoców. Sprawdź nasz pomysł na doskonałe ciasto truskawkowe bez pieczenia. Pysznie smakuje także śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie. Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Zapraszamy na przepis!
Forma: 20 x 20 cm
Szklanka ma 250 ml.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
- mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
- cukier: 3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
- jajka: 3 szt.
- olej: 0,5 szklanki
- jogurt naturalny (nie gęsty): 250 ml
- truskawki: 300 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier puder do posypania
Ciasto z truskawkami
Przygotowanie:
Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Jajka, olej, jogurt, cukry i proszek do pieczenia mieszamy razem.
Partiami (na 3 razy), dodajemy przesianą mąkę i krótko mieszamy. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy mąką. Następnie wylewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie je wciskając. Ważne, aby truskawki się ze sobą nie stykały i żeby nie było ich zbyt dużo, ponieważ obciążą ciasto. Jeśli truskawki są niezbyt duże, układamy całe, jeśli większe, kroimy na na pół i kładziemy stroną przekrojoną do góry.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek; góra/dół) i pieczemy 40 – 45 minut. Ciasto najlepiej sprawdzić wkładając wykałaczkę.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Po około 10 minutach wyjmujemy ciasto z formy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Monika
9 czerwca 2021 at 17:30Witam, czy masę jajeczna należy ubijać dłużej czy tylko wymieszać wszystkie składniki chwilę zanim doda się mąkę?
KuchniaNaWypasie
11 czerwca 2021 at 06:58Witamy.
Składniki należy >TYLKO< wymieszać. Pozdrawiamy.