Blog posts

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasta i desery, Wypieki, Z piekarnika

Delikatne ciasto jogurtowe z truskawkami, to idealny pomysł na pyszny letni wypiek z wykorzystaniem świeżych owoców. Szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu. To nasz sprawdzony przepis na wilgotne i pachnące truskawkami ciasto z jogurtami. Doskonały deser, który świetnie komponuje się nie tylko z filiżanką kawy, ale również z bitą śmietaną. To również bardzo dobry pomysł na ciasto na piknik. To pyszne ciasto przygotujesz bez miksera. Wystarczy Ci duża miska, łyżka i sitko!

Jak zrobić idealne ciasto jogurtowe? Ciasta jogurtowe z truskawkami powinny być delikatne, a zarazem lekko wilgotne. Warto pamiętać o tym, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Ciasto mieszamy tylko tyle, aby połączyć składniki. Jeśli będziemy mieszać zbyt długo, uwolnimy gluten i ciasto wyjdzie ciężkie, zbite i gumowate. Nie układajmy owoców przy samej krawędzi formy. W czasie pieczenia wysuszą się i będą nieapetyczne.

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju nie powinno sprawić żadnych trudności nawet tym, którzy będą je piec po raz pierwszy. Będzie doskonałym deserem nie tylko na niedzielę. Jest tak łatwe w przygotowaniu, że możesz je upiec nawet po pracy. Jeśli szukasz natomiast pięknego i wyjątkowego ciasta dla gości, poznaj koniecznie zjawiskowe ciasto z ananasem i kokosem.

Ciasto jogurtowe przepis, który idealnie wpisuje się w tę porę roku i sezon na truskawki. Starajmy się wybierać truskawki od lokalnych dostawców. Coraz częściej są to uprawy ekologiczne. To ważne, z jakich owoców szykujemy domowe desery. Poznaj również inne przepisy z wykorzystaniem owoców. Sprawdź nasz pomysł na doskonałe ciasto truskawkowe bez pieczenia. Pysznie smakuje także śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie. Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Zapraszamy na przepis!

Forma: 20 x 20 cm

Szklanka ma 250 ml.

Ciasto jogurtowe z truskawkami 


Ciasto jogurtowe z truskawkami 

Składniki: 

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
  • cukier: 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • jajka: 3 szt.
  • olej: 0,5 szklanki
  • jogurt naturalny (nie gęsty): 250 ml
  • truskawki: 300 g
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowe z truskawkami 


Ciasto z truskawkami

Przygotowanie: 

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Jajka, olej, jogurt, cukry i proszek do pieczenia mieszamy razem.

Partiami (na 3 razy), dodajemy przesianą mąkę i krótko mieszamy. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy mąką. Następnie wylewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie je wciskając. Ważne, aby truskawki się ze sobą nie stykały i żeby nie było ich zbyt dużo, ponieważ obciążą ciasto. Jeśli truskawki są niezbyt duże, układamy całe, jeśli większe, kroimy na na pół i kładziemy stroną przekrojoną do góry.

ciasto

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek; góra/dół) i pieczemy 40 – 45 minut. Ciasto najlepiej sprawdzić wkładając wykałaczkę.

ciasto

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Po około 10 minutach wyjmujemy ciasto z formy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami 

Życzymy smacznego!

2 Comments

  1. Monika
    9 czerwca 2021 at 17:30
    Reply

    Witam, czy masę jajeczna należy ubijać dłużej czy tylko wymieszać wszystkie składniki chwilę zanim doda się mąkę?

    • KuchniaNaWypasie
      11 czerwca 2021 at 06:58

      Witamy.
      Składniki należy >TYLKO< wymieszać. Pozdrawiamy.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *