Blog posts

Słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną

Słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną

Ciasta, Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną, to świetny pomysł na deser z ziarnami. To warstwowe ciasto zachęca pysznym połączeniem masy krówkowej z chrupiącymi ziarnami słonecznika oraz delikatną masą z bitej śmietany. Ciasto z pewnością przypadnie do gustu fanom deserów z dodatkiem ziaren. Natomiast jeśli pierwszy raz spotkałaś się z takim przepisem, u nas dowiesz się krok po kroku z jakich składników oraz jak przygotować to pyszne ciasto.

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem polecamy wszystkim szukającym niebanalnego deseru. Dzięki sporej ilości ziaren można się nim bardzo szybko nasycić. A to z pewnością posiada wiele pozytywnych stron 🙂  Słonecznikowiec na biszkopcie nie ciastem wyjątkowo szybkim w przygotowaniu. Nas jednak to nie zniechęca i bardzo często pojawia się na naszym stole jako deser do kawy oraz jako ciasto dla gości. Okazuje się, że ciasta z ziarnami słonecznika są wyjątkowo przez nich lubiane.

Ciasto słonecznikowe, to jedna z wielu propozycji na słodkości, którą znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź również przepis na delikatne ciasto cappuccino na biszkopcie oraz na pyszne domowe ptasie mleczko. Rewelacyjna jest również nasza rolada karpatkowa z kremem budyniowym. Polecamy także przepis na przepiękne ciasto z ananasem i kokosem, które zachwyci wszystkich gości. Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem? Zapraszamy na przepis.

Słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną


Forma 25 x 30 cm

Szklanka ma 250 ml

Słonecznikowiec

Składniki: 

Biszkopt:

  • jajka: 4 szt.
  • cukier: 3 łyżki
  • mąka pszenna: 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • kakao

Masa kajmakowa ze słonecznikiem: 

  • kajmak: 1 puszka (450 – 500 g)
  • łuskany słonecznik: 300 g
  • masło: 150 g

Masa śmietanowa: 

  • śmietana kremówka 30 %: 400 g
  • mleko w proszku: 3 łyżki
  • cukier puder: 3 łyżki
  • żelatyna: 3 łyżeczki
  • woda: 1/3 szklanki
  • cappuccino w proszku: 2 – 3 łyżki

Oraz: 

  • 12 – 14 herbatników

Słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną


Przepis na słonecznikowiec

Jak zrobić ciasto słonecznikowiec?

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze ubitej masy zacznij stopniowo dodawać cukier i miksuj, aż się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku i mieszaj delikatnie łopatką, aż się połączą. Dodaj sok z cytryny. W zależności od tego jak intensywny w kolorze chcesz biszkopt, ujmij 1 lub 2 łyżki mąki, a w to miejsce dodaj tyle samo kakao. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem i partiami (na 3 razy) dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, wyłóż ciasto i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę i piecz przez 30 – 40 minut (góra/dół). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Na suchej patelni upraż słonecznik. Intensywność podprażenia będzie mieć wpływ na jego kolor. Jeśli wolisz bardziej zrumieniony, to praż dłużej. My lubimy tylko lekko podprażony. Pamiętaj, aby słonecznik często mieszać. Inaczej się przypali i będzie gorzki.

Miękkie masło zmiksuj razem z kajmakiem. Zostaw ok 2 – 3 łyżki kajmaku do dekoracji. Do masy kajmakowej dodaj podprażony słonecznik, zostawiając 3 – 4 łyżki do dekoracji.

Na zimny biszkopt wyłóż masę i równomiernie rozprowadź. Pokryj całość herbatnikami.

Namocz żelatynę w wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.

Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier, mleko w proszku oraz przestudzoną żelatynę. Do 1/3 masy dodaj cappuccino i wymieszaj. Rozprowadź po ciastkach. Następnie wyłóż bitą śmietanę. Wierzch udekoruj kajmakiem i posyp słonecznikiem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Tego ciasta ze słonecznikiem nie sposób nie lubić. Może nie jest najprostsze w przygotowaniu, ale zapewniamy, że smakuje rewelacyjnie!

Życzymy smacznego!

Słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną

2 Comments

  1. Agnieszka
    4 lipca 2021 at 9:35 am

    Ciasto jest wspaniałe 👌👌👌😋😋😋 doiekuje za przepis 🌹 polecam wszystkim ten przepis

    • KuchniaNaWypasie
      4 lipca 2021 at 1:59 pm

      Dziękujemy i cieszymy się bardzo, że smakuje.
      Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Napisz komentarz