Blog posts

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

Ciasta i desery, Dla dzieci, Kolacja, Obiady

Sprawdzony przepis na pyszne, puszyste racuchy drożdżowe z truskawkami. Waniliowe racuszki truskawkowe, to idealny pomysł na deser dla dzieci, które je uwielbiają. Mogą być również inspiracją na doskonałą wiosenną kolację. Nasze racuchy są z dodatkiem maślanki, dzięki temu są bardziej puszyste i lepiej wyrastają. To przepis, który bez wątpienia przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom. Dla nas to co roku pozycja obowiązkowa na sezon truskawkowy!

Racuchy z truskawkami na drożdżach sprawdza się jako sezonowe, proste danie z kilku składników. Jeśli chcesz, owoce możesz mieszać i dodać np. pokrojonego banana lub jagody. Świetnie sprawdzą się również maliny, wiśnie, a także czereśnie. Poza sezonem, racuszki możesz przygotować z truskawek lub malin mrożonych. Nam jednak najlepiej smakują ze świeżymi, pachnącymi owocami.

Racuszki drożdżowe z truskawkami, to jeden z wielu przepisów na proste w przygotowaniu desery, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź koniecznie również przepis na pyszne tosty francuskie na słodko, a także na szybkie sodziaki na maślance. Poznaj też przepis na rewelacyjne fit placuszki twarogowe bez mąki. Jeśli zastanawiasz się nad tym: Co z truskawek dla dzieci? lub Co z truskawek na kolację? Gorąco polecamy nasz przepis na racuchy z truskawkami i zapraszamy!

Racuchy z truskawkami


Racuchy z truskawkami

Składniki: 

  • mąka pszenna uniwersalna: 2,5 szklanki
  • maślanka: 140 ml
  • jajka: 3 szt.
  • olej: 4 łyżki
  • drożdże świeże: 8 – 10 g
  • truskawki: 10 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią: 3 łyżki
  • olej do smażenia: 2 łyżki

Racuchy z truskawkami


Racuchy z truskawkami 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Do maślanki dodaj drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Następnie dodaj jajka oraz stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj olej i zamieszaj ciasto dwa – trzy razy, aby z wierzchu pokryło się tłuszczem. Odstaw pod przykryciem na 30 – 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

Umyte truskawki pokrój na 3 – 4 mm plasterki.

Patelnię przetrzyj odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki z jednej łyżki. Delikatnie rozciągnij ciasto i uformuj placuszki, tak, aby  nie stykały się ze sobą. Gdy racuszki lekko podrosną, na każdy połóż po dwa plasterki truskawek i lekko wciśnij w ciasto. Przykryj pokrywką i smaż ok 3 – 4 minut z każdej strony.

Wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

 

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

 

 

Racuchy z truskawkami

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *