Blog posts

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Jednogarnkowe, Obiady, Wieprzowina

Tradycyjne domowe gołąbki z młodej kapusty w pysznym sosie pomidorowym z piekarnika. Gołąbki to dla mnie zawsze podróż sentymentalna i wspomnienia kulinarnych czasów dzieciństwa. Zapach gotowanej kapusty wymieszany z aromatem koncentratu pomidorowego i dymu z naszej starej kuchni kaflowej. Niezależnie od tego, czy lubiłem wówczas wszystkie te smaki i zapachy, czy też nie. Dziś z pewnością stwierdzam, że gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, to danie, które nigdy się nie znudzi. To idealne połączenie mięsa, kapusty i ryżu, które doskonale uzupełnia pyszny sos.

Gołąbki z młodej kapusty duszone w piekarniku, to danie, które bardzo często gości w naszym domu. Nie mogło więc ich zabraknąć również na Blogu. Gołąbki pieczone polecamy szczególnie tym z Was, którzy jeszcze w tej wersji nigdy ich nie szykowali. Koniecznie spróbujcie! Może okażą się ulubionym sposobem przygotowania tego tradycyjnego dania. Pół żartem, pół serio, podczas robienia zdjęć stwierdziliśmy, że gołąbki wcale nie są takie łatwe do sfotografowania, ale nam się jednak udało 🙂

Mamy nadzieję, że przepis na gołąbki z młodej kapusty zapiekane w piekarniku przypadnie Wam do gustu. Podobnie jak inne nasze propozycje na młodą kapustę, które bardzo chętnie są przez Was oglądane. Polecamy przepis na szybki obiad, czyli makaron z kapustą i kiełbasą. Zobacz także pomysł na panierowaną kapustę. Pysznie i wiosennie smakuje także młoda kapusta z koperkiem. W dzisiejszym przepisie podpowiadamy jak zrobić pyszne domowe gołąbki z młodej kapusty. Zapraszamy!

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika


Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Składniki:

Gołąbki: 

  • młoda kapusta: 1 spora główka
  • mięso mielone: 1 kg
  • cebula: 1 duża lub 2 mniejsze
  • ryż: 200 – 250 g
  • jajka: 2 szt.
  • majeranek: 2 łyżki
  • czosnek: 4 ząbki
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • masło: 1 łyżka

Sos pomidorowy do gołąbków: 

PRZEPIS

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika


Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Przepis: 

Ryż ugotuj al dente. Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na maśle.

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa mielonego. Przestudzoną cebulę, ryż oraz roztarty w dłoniach majeranek dokładnie wymieszaj z mięsem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody. Od główki kapusty oddzielaj pojedyncze liście i gotuj po 2 – 3 sztuki przez ok. 2 – 3 minuty. Sparzone liście odłóż do przestygnięcia. Nożem zetnij zgrubienie u podstawy każdego liścia, tak aby miało grubość liścia. Nie polecamy robić gołąbków z ciemnych liści zewnętrznych. Lepiej przygotować liście kapusty smażone w cieście.

U podstawy liścia nakładaj po 2 – 2,5  łyżki farszu ładnie go formując. Następnie zwiń nieco liść, tworząc wałek. Następnie złóż boki liścia do środka i dokończ zwijanie tworząc swego rodzaju roladkę.

Gołąbki umieść w żaroodpornym zamykanym naczyniu łączeniem do dołu.

Z podanego w linku przepisu przygotuj sos pomidorowy.

Do połowy sosu dodaj 100 ml wody lub bulionu warzywnego i wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej gołąbki. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową półkę. Po 15 minutach, kiedy sos w naczyniu zacznie się gotować, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj przez 1 – 1,20 godziny. Gotowe gołąbki wyjmij z naczynia.

Na koniec powstały podczas pieczenia sos połącz z pozostałym sosem pomidorowym i podgrzej. W razie potrzeby dopraw.

Gołąbki podajemy na gorąco z przygotowanym sosem.

Życzymy smacznego!

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Napisz komentarz