Przepis na bardzo delikatne i aromatyczne pączki kwadratowe. To pomysł na odskocznię od pączków klasycznych. Kwadratowe pączki są od swoich okrągłych braci łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto i pokroisz w jednakowej wielkości kwadraty. Wyrastanie ciasta i smażenie odbywa się jak w przypadku pączków tradycyjnych.
Pączki kwadratowe smażone na smalcu to przepis, w którym wykorzystaliśmy klasyczne ciasto na pączki. Przywykliśmy do pączków okrągłych, dlatego pączki w kwadracie zapewne nieco intrygują. Takie pączusie można poza tym wypełnić większą ilością nadzienia 😉 A to zapewne zadowoli entuzjastów pączków z bogatym wnętrzem 🙂
Przepis na tradycyjne pączki jak każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga spokoju, cierpliwości i ciepła. Zrekompensuje się nam pysznymi, puszystymi i delikatnymi pączkami. Nadzienie, dekoracja oraz dodatki zależą już od naszych upodobań smakowych i estetycznych. Poza tym pączki kwadratowe już same w sobie są atrakcją.
Pączki przepis na ciasto oraz na sposób wykonania oraz smażenia zamieściliśmy TUTAJ. Polecamy zawarte tam porady, ponieważ dzięki nim nasze pączki zawsze będą smaczne, puszyste, lekkie i pachnące. Jak zrobić pączki kwadratowe? Polecamy przepis i mamy nadzieję, że zagoszczą również na Waszych stołach.
Pączki kwadratowe – przepis
Składniki:
-
mąka typ 550: 0,5 kg
-
żółtka jaj: 6 szt.
-
mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 250 ml
-
masło: 100 g
-
cukier: 2 łyżki
- cukier waniliowy: 2 łyżki
-
świeże drożdże: 50 g
-
spirytus: 3 łyżki
-
szczypta soli
- smalec do smażenia: 1,2 – 1,5 kg