Blog posts

Szybkie mini pączki serowe

Szybkie mini pączki serowe

Dla dzieci, Pączki i oponki, Przekąski

Delikatne i pachnące szybkie mini pączki serowe bez wyrabiania. To przepis na najprostsze mini pączki, które przygotujesz w 15 minut. Idealne, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie szybkiego i pysznego. U nas znajdziesz przepis krok po kroku na ekspresowe mini pączusie serowe bez czekania. Mieszasz składniki i od razu smażysz!

Przepis na mini pączki z serka z wiaderka, to propozycja nie tylko na tłusty czwartek oraz karnawał. Możesz po niego sięgnąć zawsze, kiedy przyjdzie Ci ochota na pączki, a nie masz czasu na długą zabawę w kuchni. Sprawdzą się również doskonale jako słodka przekąska na różne okazje. Po prostu szybko, łatwo i smacznie!

Mini pączki na sodzie przepis bez mleka oraz z niewielką zawartością cukru. Idealne mini pączki dla dzieci. Z podanych przez nas składników wychodzi od 25 – 30 małych pączusiów serowych. Jeśli szukasz więc sprawdzonego przepisu na ekspresowe mini pączki bez drożdży, zapraszamy na przepis i gorąco polecamy!

Szybkie mini pączki serowe


Szybkie mini pączki serowe

Składniki: 

  • serek z wiaderka: 200 g
  • mąka uniwersalna: 1,5 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • jajka: 2 duże lub 3 mniejsze
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • spirytus: 1 łyżka
  • soda: 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder


Szybkie mini pączki serowe

Przygotowanie: 

Jak zrobić szybkie pączki?

Pamiętajmy o tym, aby wszystkie składniki (jajka oraz serek nie mogą być bezpośrednio z lodówki) miały temperaturę pokojową.

W rondu rozgrzewamy ok. 500 ml tłuszczu.

Do miski wkładamy ser, wsypujemy sodę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Ta kolejność pozwoli nam pozbyć się posmaku sody w pączkach, ponieważ nabiał doskonale go neutralizuje.

Dodajemy jajka, cukier, sok z cytryny oraz spirytus. Mieszamy, aby powstała jednolita masa, a cukier się rozpuścił.

 

Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy tylko tyle, aby mąka się wchłonęła. Długie wyrabianie spowoduje uwolnienie się glutenu, przez co pączki będą twarde i gumowate.

Łyżeczkę maczamy w gorącym tłuszczu i niewielką (3/4 łyżeczki) porcję ciasta wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Jeżeli wypłynie od razu na wierzch i zacznie się smażyć, to znaczy, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Smażymy po kilka sztuk. Z pierwszej strony pod przykryciem. Kiedy pączki się odwrócą, dosmażamy bez przykrycia. Dobrze przygotowane ciasto i odpowiednio rozgrzany tłuszcz, powodują, że pączki odwracają się same. Jeśli nie, pączkom trzeba pomóc.

Rumiane pączki wykładamy na ręcznik papierowy, po lekkim ostygnięciu, posypujemy cukrem pudrem. Nasze mini pączki są bez nadzienia, ale jeśli chcesz, możesz je po usmażeniu „nafaszerować” odrobiną budyniu, kremu czekoladowego, konfiturą lub dżemem.

Sprawdź również inne nasze propozycje na słodkie przekąski. Poznaj przepis na pyszne tosty francuskie na słodko, a także na puszyste oponki serowe bez masła. Dowiedz się również jak zrobić doskonałe batony zbożowe bez cukru.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz