Przepis na pączki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na pyszny drożdżowy mini deser z kremem budyniowym. Pączki budyniowe z piekarnika, a tak naprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku?
Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto na pączki pieczone nie wymaga już wyrabiania. Wystarczy wyłożyć ciasto na blat i wykroić krążki. Do ciasta na mini pączusie z piekarnika nie musisz dodawać też alkoholu. Nasze pączki pieczone są delikatne, krem lekko waniliowy z maślaną nutą.
Pączki pieczone z budyniem to pyszny słodki deser np. na tłusty czwartek, który nie można nazwać dietetycznym, ale z pewnością lekko odchudzoną wersją klasycznych pączków 😉 Na pewno nie mają tyle tłuszczu co ich bardziej wypasieni bracia 🙂 Można zatem nazwać je złotym środkiem.
Pączki z marmoladą, pączki z czekoladą, pączki z powidłami czy karmelem. Takie mini pączusie możesz nadziać też jabłkami lub serem. Będą naprawdę pyszne!
Pieczone mini pączki z kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 120/130 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 – 5 łyżek roztopionego masła
- 1 saszetka suchych drożdży
- cukier puder
Krem:
- mleko: 400 ml
- budyń waniliowy: 1 szt.
- masło: 100 g
- cukier do smaku
Pieczone mini pączki z kremem budyniowym
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.
Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm placek. Małą szklaneczką typu literatka wycinamy z ciasta krążki.
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy, tak aby bułeczki nie posklejały się podczas pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy smarujemy jajkiem lub odrobiną mleka, żeby się ładnie zrumieniły. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15 – 20 minut. Upieczone pączusie odstawiamy do wystygnięcia.
Budyń ( na 0,5 l ) gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu tylko w mniejszej ilości mleka i słodzimy według uznania. Do gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło i mieszamy, aż się rozpuści. W trakcie stygnięcia należy co jakiś czas przemieszać budyń, aby nie powstał na wierzchu kożuch, a nadzienie było kremowe i gładkie.
Zimne pieczone mini pączki nadziewamy wystygniętym kremem budyniowym za pomocą szprycy. Jeśli jej nie posiadamy, możemy pączusie przeciąć nożem na pół i posmarować kremem jak kanapkę.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkie desery. Polecamy przepisy na: ciasto kokosowe na biszkopcie, pyszny sernik snickers, domowy sernik japoński na zimno, oraz ciasto leniwy jasiek bez pieczenia.
Życzymy smacznego!
Paulina
9 lutego 2021 at 12:53 pmPrzepis wyglądał dobrze jednak sie nie sprawdzil robilam dwa razy z mysla ze za pierwszym razem cos zle zrobilam. W smaku bardziej jak słodkie bułki niz pączki. Dobre w smaku jednak pączkiem nie nazwałabym ich . Pozdrawiam
Magda
9 lutego 2021 at 3:25 pmBardzo fajny prosty przepis. Upiekłam pączusie , część z kremem a część z dżemem. I jedne i drugie bardzo nam smakowały. Jutro będę ponownie robiła tym razem połowa będzie smażona, takie dostałam zlecenie. :))
Ewa
9 lutego 2021 at 8:36 pmBardzo fajny zamiennik dla tłustych pączków. Robiłam polecam.