Przepis na pyszny chleb pszenny z ziołami, czosnkiem i ziarnem, to pomysł na doskonałe domowe pieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec!
Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia świetna propozycja dla tych, którzy szukają prostego pomysłu na domowy chleb. Dodatek jajka w tym przepisie zapobiega kruszeniu się chleba. Chlebek z ziołami jest dzięki temu elastyczny, a Tobie ten składnik ułatwi zdecydowanie pracę.
Drożdżowy chleb z ziołami doskonale komponuje się z delikatnymi serkami. Nam bardzo smakuje z pokrojonym w plastry twarogiem posypanym solą 🙂 Ale lubi też towarzystwo drobiowej wędliny i wszystkich niezbyt dominujących dodatków. Chlebek z ziołami jest pieczywem bardzo aromatycznym. Podczas pieczenia, wszystkie te zapachy rozchodzą się po całym domu i nie sposób się doczekać, kiedy będzie można go ukroić i spróbować 🙂
Jak upiec pyszny chleb ziołowy? Wyrośnięte ciasto wstawiasz do nagrzanego piekarnika i po ok. 30 – 35 minutach masz pachnące domowe pieczywo. W naszym chlebku oprócz aromatycznego czosnku, znajdziesz pomidory suszone oraz suszoną bazylię. Możesz oczywiście do ciasta dodać swoje ulubione dodatki. Polecamy nasz przepis!
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem
Składniki:
- mąka pszenna uniwersalna: 0,5 kg
- sól: 1,5 łyżeczki
- drożdże świeże: 30 g
- cukier: 1 łyżeczka
- jajko: 1 szt.
- olej: 4 łyżki
- ciepła woda: 300 ml
- suszone pomidory z bazylią: 2 łyżki
- suszony czosnek: 1 łyżeczka
- masło: 1 łyżeczka
- ulubione ziarna ( słonecznik, sezam, siemię… ): 3 łyżki