Blog posts

Przepis na chleb z ziołami i ziarnem

Przepis na chleb z ziołami i ziarnem

Chleb i bułki, Kolacja, Śniadanie

Przepis na pyszny chleb pszenny z ziołami, czosnkiem i ziarnem, to pomysł na doskonałe domowe pieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec!

Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia świetna propozycja dla tych, którzy szukają prostego pomysłu na domowy chleb. Dodatek jajka w tym przepisie zapobiega kruszeniu się chleba. Chlebek z ziołami jest dzięki temu elastyczny, a Tobie ten składnik ułatwi zdecydowanie pracę.

Drożdżowy chleb z ziołami doskonale komponuje się z delikatnymi serkami. Nam bardzo smakuje z pokrojonym w plastry twarogiem posypanym solą 🙂  Ale lubi też towarzystwo drobiowej wędliny i wszystkich niezbyt dominujących dodatków. Chlebek z ziołami jest pieczywem bardzo aromatycznym. Podczas pieczenia, wszystkie te zapachy rozchodzą się po całym domu i nie sposób się doczekać, kiedy będzie można go ukroić i spróbować 🙂

Jak upiec pyszny chleb ziołowy? Wyrośnięte ciasto wstawiasz do nagrzanego piekarnika i po ok. 30 – 35 minutach masz pachnące domowe pieczywo. W naszym chlebku oprócz aromatycznego czosnku, znajdziesz pomidory suszone oraz suszoną bazylię. Możesz oczywiście do ciasta dodać swoje ulubione dodatki. Polecamy nasz przepis!

Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 


Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 

Składniki: 

  • mąka pszenna uniwersalna: 0,5 kg
  • sól: 1,5 łyżeczki
  • drożdże świeże: 30 g
  • cukier: 1 łyżeczka
  • jajko: 1 szt.
  • olej: 4 łyżki
  • ciepła woda: 300 ml
  • suszone pomidory z bazylią: 2 łyżki
  • suszony czosnek: 1 łyżeczka
  • masło: 1 łyżeczka
  • ulubione ziarna ( słonecznik, sezam, siemię… ): 3 łyżki

Przepis na chleb z ziołami i ziarnem


Przepis na chleb z ziołami i ziarnem

Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem i dwoma łyżkami mąki.
Resztę mąki mieszamy z ziołami i solą.
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 
Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich olej oraz jajko. Następnie wszystko mieszamy.
Jajko można pominąć, a dzięki niemu chleb mniej się kruszy.
Wlewamy do mąki, mieszamy łyżką na tyle aby wszystko ładnie się połączyło.
Blaszkę 11 x 34 cm smarujemy masłem ( lepiej trzymają się nasiona ). Ścianki blaszki posypujemy obficie ulubionymi ziarnami. Chleb wykładamy do foremki i wyrównujemy powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy również nasionami.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 30 – 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wyciągamy z blaszki. Czekamy, aż wystygnie. Domowy chleb z ziołami i ziarnem gotowy!
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe pieczywo. Polecamy: niekwestionowany hit Bloga czyli domowy chleb, pyszne puszyste bułeczki śniadaniowe, domowa ciabatta oraz chleb, który zawsze się udaje.
Życzymy smacznego!
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem

Napisz komentarz