Lekkie i delikatne babeczki dyniowe na oleju, to prosty przepis na szybko, wykorzystujący puree z dyni piżmowej lub hokkaido. Idealny pomysł na zamknięcie smaku jesieni w kilku kęsach! Puree z dyni nadaje babeczkom cudownego pomarańczowego koloru oraz wyjątkowego smaku, którego dopełnieniem są jesienne przyprawy, czyli cynamon i kardamon. Nie są słodkie, ale za to dzięki dyni oraz dodatkowi oleju wyjątkowo wilgotne i puszyste.
Ten pomysł na babeczki z dyni opiera się na klasycznej zasadzie wypieków: wymieszaj suche składniki, wymieszaj mokre, następnie połącz i upiecz! W naszym przepisie jako polewę, wykorzystaliśmy krem cytrynowy, ale możesz to zmienić i babeczki z dyni posypać kruszonką, kawałkami czekolady lub orzechami. Nasze babeczki, to świetny i przede wszystkich dość szybki sposób na zaspokojenie apetytu deserem, który doskonale łączy smaki i kolory jesieni.
Znalezienie naprawdę dobrego przepisu na babeczki z dynią może być wcale nie łatwe. Mimo, że jest ich mnóstwo, to każdy ma inne zdanie w kwestii tego, co sprawdza się najlepiej w tym dyniowym wypieku. Ten przepis jest wielokrotnie przetestowany za każdym razem wychodzi tak samo pysznie! A dzięki wykorzystaniu dyniowego puree, babeczki można przygotowywać przez cały rok. Wystarczy odpowiedni zapas przecieru. Ten przepis babeczki z dyni, to bezapelacyjnie jesienny hit! Kiedy je upieczesz, zrozumiesz dlaczego! Zapraszamy!
Babeczki dyniowe
Składniki:
Babeczki dyniowe:
- organiczne puree z dyni: 350 – 400 g
- mąka pszenna tortowa BIO: 170 – 180 g
- jajka od kur z wolnego wybiegu: 2 szt.
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda: 1/2 łyżeczki
- cukier: 3 – 4 łyżki
- olej: 4 łyżki
- cynamon: 1/2 łyżeczki
- kardamon: 1/3 łyżeczki
Krem cytrynowy do dekoracji:
- mleko: 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
- jajko od kur z wolnego wybiegu: 1 szt.
- cukier: 1 łyżka
- sok i otarta skórka z połowy cytryny
Babeczki dyniowe przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania przepisu oprócz podanych składników, potrzebne będą też: mikser, dwie miski, rondelek, szpatułka do mieszania, sitko do przesiania mąki oraz foremki silikonowe do babeczek.
Czas przygotowania składników, to ok. 15 minut. Czas pieczenia ok. 30 – 40 minut.
Z tego przepisu wyszło nam 12 klasycznych babeczek.
Choć w tym przepisie nie ma potrzeby krojenia, pieczenia i szykowania puree ze świeżej dyni, a jednak wolisz tak zrobić, nie ma problemu.
Do mieszania zarówno mokrych jak i suchych składników użyj drewnianej lub silikonowej szpatułki. Zrób to w kilku ruchach tylko do momentu połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde.
W naszym przepisie używamy ok. pół szklanki cukru na resztę składników. Dla nas ciasto jest wystarczająco, ale nie przesadnie słodkie. Jeśli chcesz, aby babeczki miały formę bardziej słodkiego deseru, dostosuj ilość cukru.
Jak zrobić babeczki dyniowe?
Przez drobne sitko do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Następnie dodaj wolnym strumieniem olej, cały czas ubijając. Odłóż mikser.
Do ubitej piany dodaj puree z dyni i wymieszaj za pomocą szpatułki. Następnie w 2 – 3 porcjach dodaj suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką lub miotełką od dołu do góry, ale tylko do momentu połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełóż do silikonowych foremek na babeczki, pamiętając o tym, aby foremki były wypełnione do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Babeczki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 30 – 40 minut lub suchego patyczka.
W czasie gdy babeczki się pieką, przygotuj cytrynową polewę. W tym celu zimne mleko przelej do rondelka i wymieszaj z nim mąkę ziemniaczaną. Jajko ubij z cukrem i wymieszaj z mlekiem. Rondel postaw na kuchence na małym ogniu. Powoli doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Gotuj, aż krem zgęstnieje. Rondel zdejmij z palnika.
Do kremu na drobnej tarce zetrzyj skórkę z połowy cytryny oraz dodaj wyciśnięty sok. Dokładnie wymieszaj.
Upieczone babeczki ostudź w foremkach przez 10 – 15 minut. Następnie przełóż na kratkę i udekoruj cytrynową polewą.
Babeczki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. Warto je trzymać w szczelnym, szklanym pojemniku. Przed włożeniem babeczek, na dno połóż ręcznik papierowy, włóż babeczki i ponownie przykryj ręcznikiem. Zbiorą one nadmiar wilgoci, który będzie się gromadzić na wierzchu babeczek. Jeśli chcesz je przechować dłużej, wstaw do lodówki, a przed podaniem doprowadź do temperatury pokojowej.
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną, sąsiadami i przyjaciółmi. A jeśli masz pytania, skontaktuj się z nami na naszym FB. A jeśli szukasz innych pomysłów na dynię, sprawdź też przepis na dyniowe kluseczki leniwe.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl