Blog posts

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Ciasta i desery, Ciastka, Dla dzieci, Przekąski, Święta, Z piekarnika

Szybkie w przygotowaniu, 3 – składnikowe kruche ciasteczka orzechowe bez proszku do pieczenia. To nasz sprawdzony przepis na ciastka kruche na białkach, bez mąki i masła. Jest tak prosty, że zapamiętasz go za pierwszym razem! Wszystko, czego potrzebujesz do wykonania tych pysznych ciasteczek, to: mielone orzechy włoskie, białka z 3 jaj oraz cukier do smaku. Idealne ciasteczka na weekend, imprezę sylwestrową, a także dla dzieci. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli chcesz, do przygotowania ciastek, możesz użyć mieszanki różnych orzechów. Tym, co wyróżnia nasz przepis, jest brak mąki i masła, dzięki czemu są bezglutenowe i bezmleczne. Ciasteczka są mocno orzechowe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecamy!

Ciasteczka orzechowe


Ciasteczka orzechowe

Składniki: 

  • białka jaj: 3 szt.
  • cukier: 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie mielone: 300 g

oraz:

  • orzechy włoskie mielone: 400 g

Ciasteczka orzechowe


Ciasteczka orzechowe

Przepis: 

Do miski dodaj 3 białka i ubijaj, aż mocno się spienią. Gdy piana będzie już biała, ale nie całkiem sztywna, zacznij partiami dodawać cukier. Ubijaj na wysokich obrotach, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Orzechy możesz zmielić w malakserze, młynku do kawy lub nawet zetrzeć na tarce.

Następnie dodaj 450 g zmielonych orzechów i wymieszaj z pianą, przy pomocy trzepaczki.

Pozostałe 150 g zmielonych orzechów przesyp do miseczki.

Przy pomocy łyżki umoczonej w wodzie, odmierz porcję ciasta, zanurz w zmielonych orzechach i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Układaj z odstępami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Powtórz cały proces z pozostałą mieszanką.

Wstaw do nagrzanego do 110 stopni piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Zostawiamy do wystygnięcia.

Kulki podczas pieczenia delikatnie się spłaszczą i tworzą płaskie, pyszne ciasteczka.

Ciasteczka orzechowe

Ciastka orzechowe

Orzechowe ciastka bez mąki, to świetna propozycja dla wszystkich, którzy nie tolerują glutenu. Ciastka polecamy trzymać w lodówce, dzięki czemu tak szybko nie zjełczeją. W warunkach chłodniczych spokojnie wytrzymają ok. 10 dni. Tradycyjny cukier, którego my użyliśmy do masy na te pyszne ciasteczka, możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub ksylitolem. Tego ostatniego należy dodać wówczas nieco więcej. Jeśli lubisz, możesz do ciasta dodać nieco cukru waniliowego, ale mają to być przecież ciastka orzechowe, więc wybór należy do Ciebie.

Ciasteczka orzechowe sprawdzony przepis 

Ciasteczka z mielonych orzechów włoskich na białkach, są naszym ulubionym przepisem na ciastka bez mąki. Jeśli szukasz innych propozycji na desery z orzechami, zobacz również nasz miodownik bez pieczenia, pyszny sernik snickers oraz ciasto piernikowe z kremem mlecznym. Ozdobą każdego przyjęcia będzie też z pewnością słonecznikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną. Idealną propozycją dla zabieganych, będą natomiast kruche ciasteczka z sezamem w 20 minut. Mamy nadzieję, że nasz przepis na świąteczne ciasteczka orzechowe z białek, okaże się dla wielu z Was tak samo zaskakujący, jak dla nas za pierwszym razem!

Życzymy smacznego!

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *