Prosty, sprawdzony przepis na puszyste, tradycyjne pączki domowe z 1 kg mąki i 12 żółtek. Jak zawsze, nasze pączki są smażone na smalcu, najlepsze oczywiście z konfiturą różaną, ponieważ tak właśnie przyrządzała je Babcia. Dla wielu z nas, to z pewnością najlepszy karnawałowy przysmak, który nie raz w ty czasie pojawia się w niemal każdym domu. Są osoby, które uważają, że pączki domowej roboty są pracochłonne, a poza tym trudno o przepis na dobre pączki, czyli takie, które zawsze się udają. Często też słyszymy opinie, że kiedyś pączki były tylko na tłusty czwartek, a dziś są dostępne bez problemu przez cały rok. Tylko, czy pączki, które kupujemy, są zawsze udane i z dobrej jakości składników? Tymczasem wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby przygotować pachnące, niedrogie i smaczne pączki. Poniżej znajdziesz nasz dokładny przepis wraz z opisem i zdjęciami poszczególnych etapów przygotowania domowych pączków. Zapraszamy!
Przepis na pączki z 1 kg mąki
Składniki:
-
mąka typ 550: 1 kg
-
żółtka jaj: 12 szt.
-
mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 500 ml
- olej: 1/2 szklanki
-
cukier: 4 łyżki
- cukier waniliowy: 2 łyżki
-
świeże drożdże: 100 g
-
spirytus: 4 łyżki
-
szczypta soli
- smalec do smażenia: 1,5 kg
- konfitura różana: 400 g
Przepis na pączki
Przygotowanie:
Ciasto na pączki
Bardzo ważną, wręcz kluczową informacją jest to, aby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest mleko, które należy podgrzać do temperatury ok. 32 – 35 stopni.
Kazimierz
9 lutego 2021 at 3:58 pmBrawo! Bardzo dobry materiał mało kto wie że tłuszcz dodaje się pod koniec i dlaczego tak się robi. Robią te przepisy i popychają dalej bez świadomości. To samo się tyczy smażenia pierwszej strony tej od spodu pączków pod przykryciem. A póżniej się dziwią dlaczego pączki dziurawe. Gratuluję kunsztu i wiedzy.