Blog posts

Przepis na pączki

Przepis na pączki

Ciasta i desery, Ciastka, Pączki

Prosty, sprawdzony przepis na puszyste, tradycyjne pączki domowe z 1 kg mąki i 12 żółtek. Jak zawsze, nasze pączki są smażone na smalcu, najlepsze oczywiście z konfiturą różaną, ponieważ tak właśnie przyrządzała je Babcia. Dla wielu z nas, to z pewnością najlepszy karnawałowy przysmak, który nie raz w ty czasie pojawia się w niemal każdym domu. Są osoby, które uważają, że pączki domowej roboty są pracochłonne, a poza tym trudno o przepis na dobre pączki, czyli takie, które zawsze się udają. Często też słyszymy opinie, że kiedyś pączki były tylko na tłusty czwartek, a dziś są dostępne bez problemu przez cały rok. Tylko, czy pączki, które kupujemy, są zawsze udane i z dobrej jakości składników? Tymczasem wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby przygotować pachnące, niedrogie i smaczne pączki. Poniżej znajdziesz nasz dokładny przepis wraz z opisem i zdjęciami poszczególnych etapów przygotowania domowych pączków. Zapraszamy!

Przepis na pączki


 Przepis na pączki z 1 kg mąki

Składniki:

  • mąka typ 550: 1 kg
  • żółtka jaj: 12 szt.
  • mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 500 ml
  • olej: 1/2 szklanki
  • cukier: 4 łyżki
  • cukier waniliowy: 2 łyżki
  • świeże drożdże: 100 g
  • spirytus: 4 łyżki
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia: 1,5 kg
  • konfitura różana: 400 g

Przepis na pączki


Przepis na pączki

Przygotowanie: 

Ciasto na pączki 

Bardzo ważną, wręcz kluczową informacją jest to, aby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest mleko, które należy podgrzać do temperatury ok. 32 – 35 stopni.

Mleko wlewamy do dużej miski lub dużego garnka. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, tradycyjny cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Mieszamy do momentu, gdy wszystko się rozpuści. Następnie odstawiamy na ok. 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Bardzo ważnym czynnikiem, który z pewnością wpłynie na końcowy efekt, jest świeżość drożdży. Dość często zdarza się, że wykorzystujemy drożdże, które trzymamy w lodówce w stanie otwartym lub dłużej niż przewiduje termin przydatności. Zdecydowanie polecamy użyć drożdży świeżych, dopiero co zakupionych. Co więcej, podczas wybierania drożdży w sklepie, również zwróćmy uwagę na termin przydatności i nie kupujmy tych, które są już w jego połowie.
Kiedy drożdże zaczną pracować, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy spirytus i stopniowo zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Mieszamy, aż mąka całkowicie się wchłonie. Na koniec wlewamy olej i kilka razy przerabiamy, aby się wchłonął. Ciasto na pączki przykrywamy folią spożywczą oraz ręcznikiem i odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość. Zazwyczaj wystarczy ok.
1 h, czasem 1,5 h, ale jeśli w domu jest chłodno, może to potrwać nieco dłużej. Dlatego nie określamy konkretnego czasu jego wyrastania. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego do ciasta dodajemy tylko żółtka, odpowiadamy: żółtka pozwolą pączkom dłużej zachować świeżość, natomiast użycie białek przyspieszyłoby ich czerstwienie.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat oprószony mąką. Wyrabiamy krótko, tylko przez ok. 2 – 3 minuty. W dobrze wyrobionym cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza. Długie wyrabianie ciasta jest zbyteczne, ponieważ w wypadku pączków zależy nam na cieście puszystym, którego nie będziemy kroić. Następnie ciasto rozklepujemy na ok. 1,5 cm placek i przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Wiele osób preferuje ciasto na pączki wyrabiane mikserem. My wolimy wyrabianie ręczne, które pozytywnie wpływa na wyrastanie ciasta. Dłonie go ogrzewają, ciasto się nie wychładza, a drożdże szybciej pracują.
Jeśli chodzi o ciasto na pączki dzień wcześniej, jest to propozycja dla wszystkich, którzy są zapracowani. Gdy wybierzesz taką opcję, wystarczy, że wymieszasz składniki, przykryjesz szczelnie folią spożywczą i wstawisz do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej, następnie wyrabiamy i przygotowujemy według dalszego przepisu.
Smażenie pączków na smalcu
W niskim, szerokim rondlu (my używamy gęsiarki) rozgrzewamy tłuszcz. Temperatura smażenia pączków, to ok. 170 – 175 stopni. Możemy ją zmierzyć termometrem lub wrzucając na tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli pływa po wierzchu i zaczyna się rozrastać, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Warto podkreślić, że pączki smażymy wrzucając na tłuszcz stroną, która leżała na blacie do dołu. Ta strona po prostu mniej wyrosła i dlatego należy dać jej większą szansę. Pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu i mieć niezbyt ciasno. Wrzucenie zbyt wielu pączków na raz spowoduje obniżenie temperatury smalcu.
Smażymy na rumiano ok. 2 – 3 minuty na jedną stronę. Jeśli temperatura tłuszczu jest zbyt wysoka i pączki za szybko ” dochodzą”, zmniejszmy moc palnika, lub wrzucimy do tłuszczu połówkę obranego ziemniaka, który też obniży temperaturę. Pamiętajmy, że jeśli pączki zbyt szybko się usmażą, mogą być w środku surowe. Dlatego gdy smażymy pierwszą stronę, przykryjmy garnek pokrywką. Drugą stronę dosmażamy już bez przykrycia.
Pączki wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie pączki zostawiamy do wystygnięcia. Szprycę lub rękaw cukierniczy z wąską końcówką napełniamy konfiturą. Końcówkę wkładamy w środek pączka, delikatnie poruszamy, aby zrobić miejsce na nadzienie i wciskamy odpowiednią ilość konfitury. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem nadzienia, pączki możesz wypełnić dżemem lub konfiturą o innym smaku. Doskonale sprawdzi się także budyń, czekolada lub krem waniliowy.
Jeśli nasze pączki będziemy dekorować lukrem, należy to zrobić, kiedy są jeszcze gorące. Do posypania pudrem powinny lekko przestygnąć.
Jeśli pączki będziemy dekorować lukrem, należy to zrobić, kiedy są jeszcze gorące. Do posypania pudrem powinny lekko przestygnąć.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na karnawał i tłusty czwartek. Polecamy sprawdzony przepis na domowe faworki, a także na przepyszne pączki ptysiowe smażone. Proste i ekspresowe są nasze mini pączki serowe oraz pieczone mini pączki z kremem budyniowym. Zobacz również przepis na pyszne drożdżowe faworki.
Życzymy smacznego!
Przepis na pączki
Przepis na pączki

1 Comment

  1. Kazimierz
    9 lutego 2021 at 15:58
    Reply

    Brawo! Bardzo dobry materiał mało kto wie że tłuszcz dodaje się pod koniec i dlaczego tak się robi. Robią te przepisy i popychają dalej bez świadomości. To samo się tyczy smażenia pierwszej strony tej od spodu pączków pod przykryciem. A póżniej się dziwią dlaczego pączki dziurawe. Gratuluję kunsztu i wiedzy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.