Prosty sprawdzony przepis na pyszne i miękkie pierniczki domowe. Ilekroć myślimy o świątecznych ciasteczkach, jako pierwsze przychodzą na myśl pierniki. Zastanawiasz się, jak najlepiej uchwycić świąteczną atmosferę? W pierniczkach najważniejsze są aromaty, czyli cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż i gałka muszkatułowa. Nasze ręcznie robione pierniki są doprawione w sposób, który nie przytłacza, ale wciąż jest wyraźnie piernikowy. Przyprawy sprawiają, że są słodkie i pikantne, natomiast olej, soda i dżem nadają pierniczkom pulchności i wilgoci. Samo ciasto na pierniczki jest bardzo łatwe do przygotowania i wykonasz je w jednej misce przy pomocy łopatki lub trzepaczki. Z naszego przepisu dowiesz się również, co zrobić, żeby pierniczki były miękkie. Proste i ekspresowe, z pewnością korzenne, lukrowane lub nie, ponieważ to od Ciebie zależy jak je udekorujesz. Jeśli szukasz więc przepisu na pierniczki z miodem na święta, być może właśnie nasza propozycja przypadnie Tobie do gustu. Polecamy!
Przepis na pierniczki
Składniki:
- mąka pszenna uniwersalna: 7 – 8 szklanek
- jajka: 4 szt.
- miód: 1 szklanka
- dżem śliwkowy: 5 łyżek
- kakao: 3 łyżeczki
- brązowy cukier: 1/2 szklanki
- olej: 1/2 szklanki
- jogurt grecki: 1/2 szklanki
- przyprawa do piernika: 3 – 4 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- soda: 2 łyżeczki
- sól: 1/3 łyżeczki
Oraz:
- roztrzepane jajko
Pierniczki przepis
Przygotowanie:
Jak zrobić domowe pierniczki?
Wymieszaj składniki: Do gęstego jogurtu dodaj sodę i wymieszaj. Dzięki temu pierniczki nie będą mieć charakterystycznego posmaku sody. Do szerokiego garnka wlej olej, dodaj miód, dżem oraz cukier. Składniki zacznij wolno podgrzewać. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wyłącz palnik, a zawartość garnka zostaw do wystygnięcia. Następnie dodaj kakao, jajka, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz sól i jogurt wymieszany z sodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a na koniec partiami dodaj przesianą mąkę. Masę mieszaj miotełką do momentu, aż stanie się to zbyt ciężkie. Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj (podsypując mąką), aż masa będzie na tyle stabilna, by dało się ją rozwałkować.
Schłodź ciasto: Ciasto będzie bardzo lepkie, dlatego powinno być schłodzone w lodówce. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, możesz je schłodzić przez 2 – 3 godziny, a nawet dłużej. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do opanowania, a pierniczki zachowają piękny kształt.
Zwiń ciasto: Najłatwiej zawinąć ciasto w folię przed schłodzeniem. Aby to zrobić, podziel ciasto na dwie części, następnie spłaszcz je i posyp z obu stron delikatnie mąką. Potem umieść na folii spożywczej i zawiń pamiętając o tym, aby ciasto zachowało płaski kształt. Tak przygotowane ciasto łatwiej będzie rozwałkować, a także przystępniej pracować, gdy porcje będą mniejsze.
Rozwałkuj: Po schłodzeniu wyjmij jeden krążek ciasta z folii. Ciasto będzie lepkie podczas pracy, dlatego posyp odpowiednią ilością mąki blat roboczy oraz dłonie. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 – 7 mm. Przy pomocy ulubionych foremek wykrawaj ciasteczka.
Upiecz: Wycięte ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 2 cm odstępach i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 7 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Potem przenieś na metalową podstawkę, aby dokończyć studzenie.
Udekoruj: Gdy pierniczki wystygną, udekoruj je lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem lub posypkami.
Pierniczki przepisy
Każdy z Was zna z pewnością niesamowity zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia pierniczków. Przepisy na udane pierniki są w rodzinach od pokoleń. Rhonda Massingham Hart w swojej książce Making Gingerbread Houses podaje, że pierwszy znany przepis na pierniki pochodzi z Grecji z 2400 roku p.n.e. Jednak w Europie pierniki stały się popularne dopiero w okresie średniowiecza. Stało się to zasadniczo dzięki wyprawom krzyżowym i napływowi orientalnych przypraw. Kształty i receptury na pierniczki zmieniały się wraz z porami roku, zaś misternie zdobione pierniki stały się synonimem wszystkiego, co fantazyjne i eleganckie. Dziś dzięki niezliczonej ilości foremek oraz pomysłów na dekorację, pierniczki naszym zdaniem nieco utraciły ze swojej wspaniałości, ale może to być nasze subiektywne odczucie.
Pierniki
Sprawdzony przepis na pierniki bez masła I bez leżakowania polecamy wszystkim, którzy szukają szybkiego pomysłu na te wyjątkowe ciasteczka. Nasze miękkie i pulchniutkie, łatwe pierniki bez problemu przygotujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa. Pieczenie tych smakołyków, to przecież wielka frajda. Dekorowanie pierniczków najlepiej wykonać wspólnie z dziećmi i najbliższymi. Będzie to świetną zabawą, a dla starszego pokolenia wspomnieniem dzieciństwa, bo chyba żadne słodycze nie symbolizują Świąt tak bardzo jak pierniki. Bądź kreatywny i baw się przy tym dobrze, a jeśli nie spodoba Ci się zrobiona dekoracja, poczekaj, aż wyschnie, a potem po prostu ją usuń i zacznij od nowa. aby pierniczki zmiękły
Pierniki przepis
Nasz przepis na pierniki jest uniwersalny i możesz go użyć do swoich ulubionych foremek i rozmiarów. Domowej roboty pierniki mogą być świetnym prezentem dla kogoś wyjątkowego! Możesz upiec całą turę i użyć do tego różnych wzorów. Potem udekorować według uznania i zapakować pojedynczo lub jako całe pudełko. Jeśli szukasz innych sprawdzonych pomysłów na świąteczne wypieki, zobacz również nasz przepis na piernik, a także na ciasto piernikowe z kremem mlecznym. Polecamy też pyszne ciasteczka orzechowe bez mąki oraz miodownik bez pieczenia. Zobacz też nasz aromatyczny, prosty piernik z powidłami.
Życzymy smacznego!