Blog posts

Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika

Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika

drugie danie, Grzyby, Obiady, Sosy, Wieprzowina

Kotlety mielone w sosie grzybowym to sprawdzony pomysł na pyszny obiad lub doskonałe danie do słoika np. na wyjazd. Obiad z aromatycznym sosem grzybowym jest częstym gościem w naszych domach. Cenimy jego uniwersalność, ponieważ mięso w sosie sprawdza się praktycznie z każdym dodatkiem, takim jak ziemniaki, kasze, makaron oraz ryż. Proponujemy obiad z kotletami mielonymi, którego możesz przygotować więcej i zapasteryzować w słoiki.

Kotlety mielone na obiad w pysznym sosie z suszonych grzybów to nasza wersja przepisu z Bloga Ogrodnik w Podróży. Uważamy, że to bardzo dobry pomysł na danie z kotletami mielonymi. Jak zrobić kotlety mielone w sosie? Jak zrobić kotlety mielone w słoikach? Z pewnością oba przepisy pozwolą na to, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Przepis na kotlety mielone w sosie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie sprawi żadnych trudności nawet tym, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki 😉 Przygotowujemy tradycyjne kotlety mielone oraz sos z grzybów suszonych. Sos jest bardzo aromatyczny i gęsty. Szczerze mówiąc ten obiad najlepiej smakuje po kilku dniach “przegryzania się” w słoiku 🙂

Mielone w sosie grzybowym przepis, to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tych popularnych kotletów. Mielone szykujemy z sosem pomidorowym oraz śmietanowym. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy, sos cebulowy oraz sos pieczarkowy. Każdy z nas zapewne swoją ulubioną wersję i przepis na kotlety mielone w sosie. Polecamy.

Kotlety mielone w sosie grzybowym


Kotlety mielone w sosie grzybowym

Składniki:

Kotlety:

  • łopatka mielona: 0,5 kg
  • cebula: 1 duża
  • bułka tarta: 0,5 szklanki
  • czosnek: 3 ząbki
  • woda: 50 ml
  • jajko: 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec domowy do smażenia

Sos grzybowy: 

  • suszone grzyby: 50 g
  • cebula: 1 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • śmietana 30 %: 200 ml
  • woda lub rosół: ok. 1,2 l
  • mąka pszenna: 2 łyżki
  • majeranek: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety mielone w sosie grzybowym


Kotlety mielone w sosie grzybowym

Przygotowanie: 

Jak zrobić sos z grzybów suszonych?  

Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy grzyby z wody ( wodę zostawiamy !)  i kroimy na drobne kawałki.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

Do grzybów dodajemy wodę lub rosół, majeranek, śmietanę oraz sól i pieprz. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, zagęszczamy sos i chwilę razem gotujemy. Ilość śmietany oraz ilość wody z grzybów dodanej do sosu zależy od indywidualnych upodobań smakowych.

Kotlety mielone

Do mielonego mięsa ścieramy cebulę, dodajemy wodę, szczyptę soli oraz pieprzu i energicznie wyrabiamy przez ok. 5 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest wystarczająco doprawione. Jeśli tak dodajemy jajko oraz bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę.

Z mięsa formujemy niewielkie kotlety. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty z obu stron.

Gorące kotlety przekładamy do sosu grzybowego i wolno gotujemy ok 10 minut.

Kotlety z sosem podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, kluskami lub kaszą.

Jeśli wybieramy opcję do słoików, należy gorące kotlety wraz z sosem przełożyć do słoika i dobrze zakręcić. Bez pasteryzacji możemy przechowywać taki obiad w lodówce ok 1 tygodnia. Po pasteryzacji ok 1 miesiąca również w lodówce.

 

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania do słoików. Polecamy: klopsiki podróżnika, czyli obiad ze słoika, żeberka w kapuście w słoiku, obiad do słoika z sosem a’la Stroganow oraz gołąbki do słoika.

Życzymy smacznego!

Kotlety mielone w sosie grzybowym

 

Kotlety mielone w sosie grzybowym

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *