Kotlety mielone w sosie grzybowym to sprawdzony pomysł na pyszny obiad lub doskonałe danie do słoika np. na wyjazd. Obiad z aromatycznym sosem grzybowym jest częstym gościem w naszych domach. Cenimy jego uniwersalność, ponieważ mięso w sosie sprawdza się praktycznie z każdym dodatkiem, takim jak ziemniaki, kasze, makaron oraz ryż. Proponujemy obiad z kotletami mielonymi, którego możesz przygotować więcej i zapasteryzować w słoiki.
Kotlety mielone na obiad w pysznym sosie z suszonych grzybów to nasza wersja przepisu z Bloga Ogrodnik w Podróży. Uważamy, że to bardzo dobry pomysł na danie z kotletami mielonymi. Jak zrobić kotlety mielone w sosie? Jak zrobić kotlety mielone w słoikach? Z pewnością oba przepisy pozwolą na to, aby każdy znalazł coś dla siebie.
Przepis na kotlety mielone w sosie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie sprawi żadnych trudności nawet tym, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki 😉 Przygotowujemy tradycyjne kotlety mielone oraz sos z grzybów suszonych. Sos jest bardzo aromatyczny i gęsty. Szczerze mówiąc ten obiad najlepiej smakuje po kilku dniach „przegryzania się” w słoiku 🙂
Mielone w sosie grzybowym przepis, to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tych popularnych kotletów. Mielone szykujemy z sosem pomidorowym oraz śmietanowym. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy, sos cebulowy oraz sos pieczarkowy. Każdy z nas zapewne swoją ulubioną wersję i przepis na kotlety mielone w sosie. Polecamy.
Kotlety mielone w sosie grzybowym
Składniki:
Kotlety:
- łopatka mielona: 0,5 kg
- cebula: 1 duża
- bułka tarta: 0,5 szklanki
- czosnek: 3 ząbki
- woda: 50 ml
- jajko: 1 szt.
- sól i pieprz do smaku
- smalec domowy do smażenia
Sos grzybowy:
- suszone grzyby: 50 g
- cebula: 1 szt.
- masło: 2 łyżki
- śmietana 30 %: 200 ml
- woda lub rosół: ok. 1,2 l
- mąka pszenna: 2 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Kotlety mielone w sosie grzybowym
Przygotowanie:
Jak zrobić sos z grzybów suszonych?
Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy grzyby z wody ( wodę zostawiamy !) i kroimy na drobne kawałki.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Do grzybów dodajemy wodę lub rosół, majeranek, śmietanę oraz sól i pieprz. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, zagęszczamy sos i chwilę razem gotujemy. Ilość śmietany oraz ilość wody z grzybów dodanej do sosu zależy od indywidualnych upodobań smakowych.
Kotlety mielone
Do mielonego mięsa ścieramy cebulę, dodajemy wodę, szczyptę soli oraz pieprzu i energicznie wyrabiamy przez ok. 5 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest wystarczająco doprawione. Jeśli tak dodajemy jajko oraz bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z mięsa formujemy niewielkie kotlety. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty z obu stron.
Gorące kotlety przekładamy do sosu grzybowego i wolno gotujemy ok 10 minut.
Kotlety z sosem podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, kluskami lub kaszą.
Jeśli wybieramy opcję do słoików, należy gorące kotlety wraz z sosem przełożyć do słoika i dobrze zakręcić. Bez pasteryzacji możemy przechowywać taki obiad w lodówce ok 1 tygodnia. Po pasteryzacji ok 1 miesiąca również w lodówce.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania do słoików. Polecamy: klopsiki podróżnika, czyli obiad ze słoika, żeberka w kapuście w słoiku, obiad do słoika z sosem a’la Stroganow oraz gołąbki do słoika.
Życzymy smacznego!