Przepis na puszyste oponki serowe według sprawdzonej receptury, bez masła i tylko z niewielką ilością cukru. Oponki z serem lub pączki serowe z dziurką to słodki deser, który tradycyjnie jest związany z tłustym czwartkiem i nie tylko.
Jak zrobić puszyste oponki? Sekret puszystych oponek tkwi w krótkim wyrabianiu ciasta. Nie pozwoli to pobudzić glutenu. Dłuższy proces wyrabiania powoduje, że ciasto robi się coraz rzadsze. Potrzebujemy więc do posypywania coraz więcej mąki i popadamy w błędne koło. Ciasto będzie więc gorzej nam wyrastać i oponki na pewno nie będą puszyste i miękkie. Poza tym składniki na ciasto na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto, które przygotujemy z zimnych składników będzie również wolniej wyrastać. Oponki serowe z takiego ciasta będą też o wiele mocniej chłonąć podczas smażenia tłuszcz.
Oponki z serem mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi pączkami, mimo, że nie zawierają drożdży. Poza tym są prostsze i szybsze w wykonaniu. Oponki z twarogiem przepis z niewielką ilością cukru w cieście wpływa nie tylko na ich mniejszą kaloryczność. Zapobiega też przypalaniu się oponek podczas smażenia. Puszyste oponki serowe bez masła nie są obciążone dodatkowym tłuszczem. Czyli znów kilka kalorii mniej 🙂
Serowe oponki przepis na tradycyjne oponki smażone nie musi być więc wcale wyjątkowo kaloryczny i pracochłonny. Tradycyjne oponki najlepiej smakują smażone – podobnie jak pączki – na domowym smalcu. Jego wysoka temperatura powoduje, że oponki z serem smażą się bardzo szybko. Dzięki temu są w tłuszczu bardzo krótko i nim nie nasiąkają. Po wystygnięciu natomiast, resztki tłuszczu zastygają na powierzchni oponek. Powoduje to, że cukier puder dobrze się na nich trzyma i nie wilgotnieje. Polecamy przepis!
Puszyste oponki serowe bez masła
Składniki:
- twaróg półtłusty kostka: 500 g
- mąka pszenna uniwersalna: 500 g
- żółtka jaj: 4 szt.
- gęsta śmietana 18 %: 150 g
- spirytus: 2 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
- sól: 1/4 łyżeczki
- soda: 1 i 1/2 łyżeczki
oraz:
- smalec: 0,8 – 1kg
- cukier puder
- papierowe ręczniki
Jak zrobić puszyste oponki serowe bez masła?
Przygotowanie:
Temperaturę tłuszczu badamy wrzucają kawałek ciasta na tłuszcz. Jeżeli wypłynie na powierzchnię i wolno zacznie się rumienić, możemy przystępować do smażenia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, wrzucając stroną od blatu do góry. Następnie przykrywamy pokrywką. Gdy się zrumienią, obracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia.