Blog posts

Puszyste oponki serowe bez masła

Puszyste oponki serowe bez masła

Ciasta i desery, Ciastka, Porady, Przekąski

Przepis na puszyste oponki serowe według sprawdzonej receptury, bez masła i tylko z niewielką ilością cukru. Oponki z serem lub pączki serowe z dziurką to słodki deser, który tradycyjnie jest związany z tłustym czwartkiem i nie tylko.

Jak zrobić puszyste oponki? Sekret puszystych oponek tkwi w krótkim wyrabianiu ciasta. Nie pozwoli to pobudzić glutenu. Dłuższy proces wyrabiania powoduje, że ciasto robi się coraz rzadsze. Potrzebujemy więc do posypywania coraz więcej mąki i popadamy w błędne koło. Ciasto będzie więc gorzej nam wyrastać i oponki na pewno nie będą puszyste i miękkie. Poza tym składniki na ciasto na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto, które przygotujemy z zimnych składników będzie również wolniej wyrastać. Oponki serowe z takiego ciasta będą też o wiele mocniej chłonąć podczas smażenia tłuszcz.

Oponki z serem mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi pączkami, mimo, że nie zawierają drożdży. Poza tym są prostsze i szybsze w wykonaniu. Oponki z twarogiem przepis z niewielką ilością cukru w cieście wpływa nie tylko na ich mniejszą kaloryczność. Zapobiega też przypalaniu się oponek podczas smażenia. Puszyste oponki serowe bez masła nie są obciążone dodatkowym tłuszczem. Czyli znów kilka kalorii mniej 🙂

Serowe oponki przepis na tradycyjne oponki smażone nie musi być więc wcale wyjątkowo kaloryczny i pracochłonny. Tradycyjne oponki najlepiej smakują smażone – podobnie jak pączki – na domowym smalcu. Jego wysoka temperatura powoduje, że oponki z serem smażą się bardzo szybko. Dzięki temu są w tłuszczu bardzo krótko i nim nie nasiąkają. Po wystygnięciu natomiast, resztki tłuszczu zastygają na powierzchni oponek. Powoduje to, że cukier puder dobrze się na nich trzyma i nie wilgotnieje. Polecamy przepis!

Puszyste oponki serowe bez masła


Puszyste oponki serowe bez masła

Składniki: 

  • twaróg półtłusty kostka: 500 g
  • mąka pszenna uniwersalna: 500 g
  • żółtka jaj: 4 szt.
  • gęsta śmietana 18 %: 150 g
  • spirytus: 2 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • sól: 1/4 łyżeczki
  • soda: 1 i 1/2 łyżeczki

oraz:

  • smalec: 0,8 – 1kg
  • cukier puder
  • papierowe ręczniki

Puszyste oponki serowe bez masła


Jak zrobić puszyste oponki serowe bez masła?

Przygotowanie: 

 

Mąkę z sodą i solą przesiewamy do miski. Pozostałe składniki miksujemy razem z cukrem na gładką masę. Wlewamy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Bardzo krótko wyrabiamy do połącznia składników.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na placek 1,5 – 1,8 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem lub nakrętką od butelki
wycinamy środki.
Puszyste oponki serowe bez masła
Do resztek ciasta docinamy kawałek świeżego, następnie przez chwilę zagniatamy, aby je połączyć. Następnie rozwałkowujemy i postępujemy j/w. Nie odkładajmy ich “na później”, ponieważ oponki z takich resztek będą twarde i gumowate.

 Temperaturę tłuszczu badamy wrzucają kawałek ciasta na tłuszcz. Jeżeli wypłynie na powierzchnię i wolno zacznie się rumienić, możemy przystępować do smażenia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, wrzucając stroną od blatu do góry. Następnie przykrywamy pokrywką. Gdy się zrumienią, obracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia.

Puszyste oponki serowe bez masła

Wyjmujemy na ręczniki papierowe i osuszamy. Po lekkim ostygnięciu puszyste oponki serowe posypujemy cukrem pudrem.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkie przekąski karnawałowe. Polecamy: pączki – sprawdzony przepis na ciasto, racuchy drożdżowe z jabłkami, tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust oraz pyszne pączki według rączki.
Życzymy smacznego!
Puszyste oponki serowe bez masła

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *