Blog posts

Puszyste oponki serowe bez masła

Puszyste oponki serowe bez masła

Ciasta i desery, Ciastka, Porady, Przekąski

Przepis na puszyste oponki serowe według sprawdzonej receptury, bez masła i tylko z niewielką ilością cukru. Oponki z serem lub pączki serowe z dziurką to słodki deser, który tradycyjnie jest związany z tłustym czwartkiem i nie tylko.

Jak zrobić puszyste oponki? Sekret puszystych oponek tkwi w krótkim wyrabianiu ciasta. Nie pozwoli to pobudzić glutenu. Dłuższy proces wyrabiania powoduje, że ciasto robi się coraz rzadsze. Potrzebujemy więc do posypywania coraz więcej mąki i popadamy w błędne koło. Ciasto będzie więc gorzej nam wyrastać i oponki na pewno nie będą puszyste i miękkie. Poza tym składniki na ciasto na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto, które przygotujemy z zimnych składników będzie również wolniej wyrastać. Oponki serowe z takiego ciasta będą też o wiele mocniej chłonąć podczas smażenia tłuszcz.

Oponki z serem mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi pączkami, mimo, że nie zawierają drożdży. Poza tym są prostsze i szybsze w wykonaniu. Oponki z twarogiem przepis z niewielką ilością cukru w cieście wpływa nie tylko na ich mniejszą kaloryczność. Zapobiega też przypalaniu się oponek podczas smażenia. Puszyste oponki serowe bez masła nie są obciążone dodatkowym tłuszczem. Czyli znów kilka kalorii mniej 🙂

Serowe oponki przepis na tradycyjne oponki smażone nie musi być więc wcale wyjątkowo kaloryczny i pracochłonny. Tradycyjne oponki najlepiej smakują smażone – podobnie jak pączki – na domowym smalcu. Jego wysoka temperatura powoduje, że oponki z serem smażą się bardzo szybko. Dzięki temu są w tłuszczu bardzo krótko i nim nie nasiąkają. Po wystygnięciu natomiast, resztki tłuszczu zastygają na powierzchni oponek. Powoduje to, że cukier puder dobrze się na nich trzyma i nie wilgotnieje. Polecamy przepis!

Puszyste oponki serowe bez masła


Puszyste oponki serowe bez masła

Składniki: 

  • twaróg półtłusty kostka: 500 g
  • mąka pszenna uniwersalna: 500 g
  • żółtka jaj: 4 szt.
  • gęsta śmietana 18 %: 150 g
  • spirytus: 2 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • sól: 1/4 łyżeczki
  • soda: 1 i 1/2 łyżeczki

oraz:

  • smalec: 0,8 – 1kg
  • cukier puder
  • papierowe ręczniki

Puszyste oponki serowe bez masła


Jak zrobić puszyste oponki serowe bez masła?

Przygotowanie: 

 

Mąkę z sodą i solą przesiewamy do miski. Pozostałe składniki miksujemy razem z cukrem na gładką masę. Wlewamy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Bardzo krótko wyrabiamy do połącznia składników.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na placek 1,5 – 1,8 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem lub nakrętką od butelki
wycinamy środki.
Puszyste oponki serowe bez masła
Do resztek ciasta docinamy kawałek świeżego, następnie przez chwilę zagniatamy, aby je połączyć. Następnie rozwałkowujemy i postępujemy j/w. Nie odkładajmy ich “na później”, ponieważ oponki z takich resztek będą twarde i gumowate.

 Temperaturę tłuszczu badamy wrzucają kawałek ciasta na tłuszcz. Jeżeli wypłynie na powierzchnię i wolno zacznie się rumienić, możemy przystępować do smażenia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, wrzucając stroną od blatu do góry. Następnie przykrywamy pokrywką. Gdy się zrumienią, obracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia.

Puszyste oponki serowe bez masła

Wyjmujemy na ręczniki papierowe i osuszamy. Po lekkim ostygnięciu puszyste oponki serowe posypujemy cukrem pudrem.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkie przekąski karnawałowe. Polecamy: pączki – sprawdzony przepis na ciasto, racuchy drożdżowe z jabłkami, tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust oraz pyszne pączki według rączki.
Życzymy smacznego!
Puszyste oponki serowe bez masła

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *