Blog posts

Szybkie ciasteczka na oleju

Szybkie ciasteczka na oleju

Ciastka, Desery, Dla dzieci, Wigilia i Święta

Nasz sprawdzony przepis na szybkie ciasteczka kruche na oleju sprawi, że wszystkie składniki wymieszasz w 5 minut i to bez użycia miksera, a pieczenie zajmie Ci nie dłużej niż kolejne 15 minut! Do przygotowania tych ciastek nie potrzebujesz żadnych foremek i specjalnych wykrawaczy. Są tak łatwe i niezawodne, że możesz zrobić je w mgnieniu oka, w dowolnym momencie, zawsze wtedy gdy masz na nie ochotę! Te łatwe ciasteczka z cukrem wyróżnia idealna słodycz, kruchość oraz przepis, który zawiera mało składników. Idealne ciasteczka na szybko z niczego, a jednocześnie na każdą okazję! Podobnie jak nasze ciasteczka orzechowe bez mąki, sprawdzą się jako szybkie ciasteczka świąteczne, do codziennej kawy, dla dzieci i na imprezę. Wiem, że nie wszyscy są fanami kruchych ciastek z cukrem, ponieważ dość często są to czasochłonne przepisy, w których ciasto trzeba dzielić, chłodzić i formować. Czy warto dla kilku lub kilkunastu ciastek? Nasze kruche ciasteczka w 15 minut są nieskończenie łatwiejsze, cudownie chrupiące i w dodatku bez grama masła! Zapraszamy na przepis!

Szybkie ciasteczka na oleju


Szybkie ciasteczka 

Składniki: 

Na ciastka: 

  • mąka pszenna BIO: 150 g
  • mąka ziemniaczana: 50 g
  • jedno jajko od szczęśliwej kury
  • olej roślinny: 80 ml
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • cukier biały: 40 g

Polewa: 

  • masło: 50 g
  • kakao: 3 łyżeczki
  • cukier: 2 łyżki
  • woda lub mleko: 1 – 2 łyżki
  • orzechy lub posypka cukiernicza do dekoracji

Szybkie ciasteczka na oleju


Szybkie ciasteczka przepis

Przygotowanie:

Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować też: miskę, trzepaczkę, sitko do przesiania mąki oraz małą filiżankę, szklaneczkę lub kubek oraz folię spożywczą.

Kluczowym szczegółem jest odpowiedni czas pieczenia ciasteczek. Należy je wyjąć z piekarnika w momencie, gdy staną się złociste. Jeśli przetrzymasz ciastka w piekarniku zbyt długo, mogą się przesuszyć, a tym samym staną twarde.

Upewnij się, że proszek do pieczenia, którego używasz nie jest przeterminowany. Bardzo ważne jest również trzymanie się prawidłowego bilansu składników. Dotyczy to zwłaszcza ilości mąki. Jeśli będzie jej zbyt mało, ciasteczka mogą się rozsypywać, z kolei jeśli za dużo, będą bardzo twarde.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 20 ciasteczek.

Jak zrobić szybkie ciasteczka? 

Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 180 °C.

Kolejnym jest przygotowanie ciasta. W tym celu do miseczki wbij jako, wlej olej i dodaj cukier biały i cukier z wanilią. Wymieszaj dobrze trzepaczką. Następnie w dwóch trzech porcjach dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas mieszając.

Gdy mieszanie łyżką lub trzepaczką będzie już zbyt trudne, zacznij zarabiać ciasto ręcznie. Ważne jest aby zrobić to bardzo szybko tylko do momentu, aż wchłonie się mąka.

Ciasto podziel na pół. Jedną połówkę przełóż na lekko obsypany mąką blat, przykryj folią spożywczą i rozwałkuj na 3 – 4 mm placek. Przy pomocy małej szklanki lub foremki wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj niewielki, aby miały miejsce urosnąć. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.

Blaszkę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika (półka niżej niż środek – grzanie góra/dół) i piecz ok. 12 – 15 minut. Ciasteczka pieką się bardzo szybko, dlatego kontroluj stopień wypieczenia, aby nie dopuścić do przypalenia.

Po upieczeniu ciasteczka wyjmij natychmiast z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Ciasteczka możesz podać bez żadnej dekoracji lub udekorować w dowolny sposób. Możesz skorzystać z naszej propozycji udekorowania ciastek.

W tym celu w rondelku rozpuść masło wymieszane z łyżką wody lub mleka. Dodaj cukier oraz kakao i energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Nie gotuj! Jeżeli tłuszcz zacznie się oddzielać od reszty składników, dodaj jeszcze trochę mleka. Odstaw do wystygnięcia.

Chłodne ciasteczka maczaj do połowy w przestudzonej masie kakaowej. układaj na kratce i dekoruj posiekanymi orzechami, posypką do ciasta lub w inny ulubiony sposób. Zostaw do zastygnięcia.

Smacznego!

Szybkie ciastka 

Te szybkie ciastka na oleju są idealne dla wszystkich, którzy szukają przepisu na ciasteczka bez masła, nie tracąc przy tym smaku klasycznego ciasteczka z masłem. Zawsze, gdy to możliwe staramy się przygotowywać przepisy z jak najmniejszą ilością składników, ale lista składników na te proste ciastka bez masła jest naprawdę iluzoryczna. Staraliśmy się również, aby ciasteczka miały jak najmniej cukru. Dlatego do ciasta nie polecamy dodawać więcej cukru. Naszym zdaniem polewa kakaowa, w której zanurzone są ciastka wystarczająco równoważy ten składnik.

Ekspresowe ciasteczka 

Przepis na ekspresowe ciasteczka na oleju możesz bez problemu zrobić w wersji bezglutenowej, wykorzystując odpowiedni do tego rodzaj mąki. Znamy osoby, które w tym przepisie stosują też beznabiałowy substytut jajka i zastępuje on świetnie ten klasyczny składnik. To jajko lniane, na który należy (na jedno jajko) wymieszać 1 łyżkę mąki lnianej z 3 łyżkami gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby nabrała żelowej konsystencji. I choć sami nie testowaliśmy, ale Ty lubisz wyzwania, możesz skorzystać z tego zamiennika.

Zobacz też przepis na fit ciasteczka bananowe.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz