Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniem, to idealny pomysł na orzeźwiający letni deser. Lekko kwaśne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim ciastem oraz delikatną waniliową masą. To pyszne ciasto porzeczkowe na kruchym cieście przyciąga wyglądem i aromatem świeżych owoców. Poza sezonem idealnie sprawdzają się do niego porzeczki mrożone, wiec możesz się cieszyć jego smakiem przez cały rok!
Ciasto porzeczkowe
Przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie tych pysznych i zdrowych owoców. Przygotowanie ciasta zajmie tylko kilkanaście minut, a resztę wykona piekarnik. Dlatego deser ten doskonale sprawdzi się nie tylko jako ciasto na weekend, ale również na co dzień jako pyszny dodatek do kawy i herbaty. To proste ciasto z porzeczką i budyniem zda także egzamin na pikniku oraz doskonale zniesie podróż.
Jeśli lubisz ciasta z porzeczkami, to nasz przepis również powinien Cię zainteresować. Poznaj także inne nasze pomysły na pyszne ciasta. Rewelacyjny jest sernik z brzoskwiniami na zimno, który nie tylko kusi wyglądem, a też doskonale smakuje. Nasze ciasto widelcem mieszane z owocami, to również pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Jeśli lubisz ciasta z galaretką, godną uwagi propozycją jest ciasto z malinami i mascarpone bez pieczenia. Jak zrobić ciasto z porzeczkami? Zapraszamy na przepis!
Tortownica 20 – 21 cm
Szklanka ma 250 ml
Ciasto z porzeczkami
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna: 2 szklanki
- cukier: 0,5 szklanki
- masło: 120 g
- jajko: 1 szt.
- gęsta śmietana: 2 łyżki
Masa budyniowa:
- mleko: 600 ml
- budyń waniliowy: 2 op.
- cukier: 2 – 3 łyżki
Oraz:
- porzeczki czerwone: 0,5 kg
Ciasto z porzeczkami
Przepis
Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne.
Tortownicę polecamy wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto porzeczkowiec miksujemy razem. Na spód tortownicy wysypujemy 3/4 ciasta. Lekko wyrównujemy i lekko ugniatamy łyżką. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 3/4 umytych i czystych porzeczek.
Następnie przygotowujemy gęsty budyń. Gorący budyń wykładamy na porzeczki i wyrównujemy. Na budyń nakładamy resztę porzeczek.
Całość posypujemy pozostałym ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek) i pieczemy 45 – 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Upieczone ciasto z porzeczką zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
Zobacz również przepis na kruche ciasto sypane z porzeczkami .
Życzymy smacznego!
Anna Kunach
8 sierpnia 2021 at 1:44 amZrobiłam to ciasto i jest wspaniałe . Dziękuje i proszę o więcej takich dobrych przepisów.
KuchniaNaWypasie
10 sierpnia 2021 at 10:01 amSuper! Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂