Blog posts

Ciasto z porzeczkami i budyniem

Ciasto z porzeczkami i budyniem

Ciasta i desery, Owoce, Z piekarnika

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniem, to idealny pomysł na orzeźwiający letni deser. Lekko kwaśne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim ciastem oraz delikatną waniliową masą. To pyszne ciasto porzeczkowe na kruchym cieście przyciąga wyglądem i aromatem świeżych owoców. Poza sezonem idealnie sprawdzają się do niego porzeczki mrożone, wiec możesz się cieszyć jego smakiem przez cały rok!

Ciasto porzeczkowe 

Przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie tych pysznych i zdrowych owoców. Przygotowanie ciasta zajmie tylko kilkanaście minut, a resztę wykona piekarnik. Dlatego deser ten doskonale sprawdzi się nie tylko jako ciasto na weekend, ale również na co dzień jako pyszny dodatek do kawy i herbaty. To proste ciasto z porzeczką i budyniem zda także egzamin na pikniku oraz doskonale zniesie podróż.

Jeśli lubisz ciasta z porzeczkami, to nasz przepis również powinien Cię zainteresować. Poznaj także inne nasze pomysły na pyszne ciasta. Rewelacyjny jest sernik z brzoskwiniami na zimno, który nie tylko kusi wyglądem, a też doskonale smakuje. Nasze ciasto widelcem mieszane z owocami, to również pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Jeśli lubisz ciasta z galaretką, godną uwagi propozycją jest ciasto z malinami i mascarpone bez pieczenia. Jak zrobić ciasto z porzeczkami? Zapraszamy na przepis!

Tortownica 20 – 21 cm

Szklanka ma 250 ml

Ciasto z porzeczkami 


Ciasto z porzeczkami 

Składniki 

Ciasto: 

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • cukier: 0,5 szklanki
  • masło: 120 g
  • jajko: 1 szt.
  • gęsta śmietana: 2 łyżki

Masa budyniowa:

  • mleko: 600 ml
  • budyń waniliowy: 2 op.
  • cukier: 2 – 3 łyżki

Oraz: 

  • porzeczki czerwone: 0,5 kg


Ciasto z porzeczkami

Przepis 

Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne.

Tortownicę polecamy wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto porzeczkowiec miksujemy razem. Na spód tortownicy wysypujemy 3/4 ciasta. Lekko wyrównujemy i lekko ugniatamy łyżką. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 3/4 umytych i czystych porzeczek.

Następnie przygotowujemy gęsty budyń. Gorący budyń wykładamy na porzeczki i wyrównujemy. Na budyń nakładamy resztę porzeczek.

Całość posypujemy pozostałym ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek) i pieczemy 45 – 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.

Upieczone ciasto z porzeczką zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

Zobacz również przepis na kruche ciasto sypane z porzeczkami .

Życzymy smacznego!

Ciasto z porzeczkami 

Ciasto z porzeczkami 

2 Comments

  1. Anna Kunach
    8 sierpnia 2021 at 01:44
    Reply

    Zrobiłam to ciasto i jest wspaniałe . Dziękuje i proszę o więcej takich dobrych przepisów.

    • KuchniaNaWypasie
      10 sierpnia 2021 at 10:01

      Super! Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *