Blog posts

Rolada karpatkowa z kremem budyniowym

Rolada karpatkowa z kremem budyniowym

Ciasta i desery, Święta

Karpatka z kremem budyniowym inaczej, czyli ciasto parzone z pyszną masą jako rolada karpatkowa. Tradycyjna karpatka jako rolada ptysiowa wygląda równie efektownie, a wykonanie nie jest trudniejsze. Przygotowując roladę karpatkową nie musisz się martwić tym, jak ciasto ptysiowe przełożyć kremem. Po prostu rozprowadzasz masę budyniową po powierzchni placka i zwijasz w roladę.

Rolada karpatkowa to atrakcyjny pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się na imprezy karnawałowe oraz na rodzinne spotkania. Karpatka będzie ozdobą każdego stołu. Wszyscy przywykliśmy do tradycyjnego wykonania karpatki. Rolada ptysiowa tak samo doskonale się prezentuje.

Karpatka przepis, którego podstawą jest delikatny budyniowy krem oraz pyszne ciasto parzone. Krem karpatkowy to nic innego jak tradycyjnie przygotowany budyń śmietankowy lub waniliowy. Z tą różnicą, że wykonany na mniejszej ilości mleka. Po wystudzeniu utarty z masłem na puszystą masę. Tak przygotowany krem możemy zastosować do przełożenia eklerek, ptysi lub ciast bez pieczenia. Ciasto parzone przygotowujemy z wody i masła oraz jajek. Wypieki z ciasta ptysiowego sprawdzają się do ciast i deserów, a także jako dodatek do dań obiadowych np. jako paluszki do zupy pieczarkowej lub grochówki. Oraz jako groszek ptysiowy do zup lub sałatek.

Rolada z ciasta karpatkowego z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród gości. Nie jest jeszcze tak bardzo popularna jak klasyczna karpatka, ale naszym zdaniem powinno się to zmienić. W niczym nie ustępuje tradycyjnej karpatce. Jest równie pyszna i dekoracyjna, a przygotowanie zajmie również podobną ilość czasu. Zapraszamy na przepis.

Rolada karpatkowa z kremem budyniowym


Rolada karpatkowa z kremem budyniowym

Składniki: 

Ciasto parzone: 
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • masło 150 g
  • jajka 5 sztuk
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki opcjonalnie
Krem:
  • mleko 1 l
  • budynie jasne 3 sztuki
  • cukier 0,5 szklanki
  • masło 250 g
Oraz:
  • papier do pieczenia
  • cukier puder

Rolada karpatkowa z kremem budyniowym


Rolada karpatkowa z kremem budyniowym

Przygotowanie: 

Ciasto parzone / Ciasto ptysiowe

 

W rondlu o grubym dnie zagotowujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka. Powinniśmy uzyskać gładką, jednolitą masę, która odstaje od ścianek garnka. Trzymamy jeszcze na ogniu (trudno to nazwać gotowaniem) około 2 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy masa jest na tyle chłodna, że jajka już się nie zetną zaczynamy miksować dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Proszek można pominąć, dobrze napowietrzone ciasto samo wyrośnie. Jednak gdy ktoś woli się asekurować, nie ma problemu.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia natłuszczonym masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy ciasto w miarę równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Rolada karpatkowa z kremem budyniowym

Krem budyniowy / Krem karpatkowy 

 

Do rondla wlewamy 3/4 litra mleka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budynie ( każdy na 0,5 l ) oraz cukier. Gotujemy jak tradycyjny budyń. Następnie przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy przez ok. 5 minut. Kiedy zbieleje, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i nie przerywając miksowania ucieramy aż do wyczerpania masy budyniowej.
Upieczone ciasto przykrywamy papierem i chwytając za papier od spodu obracamy, aby płaską stroną było na wierzchu. Ostrożnie ściągamy papier. Na zimnym cieście rozprowadzamy krem i odstawiamy, aby ciasto zmiękło.
Długość oczekiwania na zmięknięcie ciasta, zależy od stopnia jego spieczenia. Kiedy jest już na tyle miękkie, aby dało się rolować, zwijamy jak tradycyjną roladę. Zawijamy w papier i odstawiamy do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne desery. Polecamy: sernik gotowany na herbatnikach, pijak ciasto bez pieczenia, sernik snickers oraz ciasto z orzechami bez pieczenia.
Życzymy smacznego!
Rolada karpatkowa z kremem budyniowym

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *