Blog posts

Puszysta drożdżówka odrywana

Puszysta drożdżówka odrywana

Bułki, Ciasta i desery, Z piekarnika

Niesamowicie maślana, pachnąca wanilią puszysta drożdżówka odrywana to propozycja na pyszny i bardzo aromatyczny deser. To prosta w wykonaniu drożdżówka, która zawsze się udaje. Jak również świetny pomysł na bardzo ekonomiczne ciasto do kawy, herbaty i gorącego kakao. Co najważniejsze, drożdżówki nie musisz po upieczeniu kroić. Ciasto jest podzielone na równe “kromeczki”, które idealnie pasują na jedną porcję 😉. Poza tym taka puszysta drożdżówka zawsze będzie się kojarzyć z domem, mamą, babcią i swojskim jedzeniem oraz z kuchnią kaflową🙂. Mamy nadzieję, że nasza tradycyjna puszysta drożdżówka wywoła na Waszych twarzach chociaż odrobinę sentymentalnego uśmiechu do tych minionych dobrych czasów.

Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkości z ciasta drożdżowego. Min. drożdżówki z chrupiącą cukrową skórką, puszyste pączki smażone na smalcu, oraz pulchne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Puszysta drożdżówka odrywana 


Puszysta drożdżówka odrywana 

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 120/130 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropli wanilii
  • szczypta soli
  • 4 – 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • cukier puder

Puszysta drożdżówka odrywana 


Puszysta drożdżówka odrywana

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

2. Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.

4. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

5. Formę 34 x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Przez chwilę wyrabiamy i formujemy walec nieco krótszy niż długość formy. Przy pomocy noża ciasto kroimy na 3 – 4 cm kawałki. Następnie umieszczamy je w formie w tej kolejności jak były krojone. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed wstawieniem ciasto smarujemy mlekiem. Ciasto wstawiamy na półkę nieco niżej niż środek. Pieczemy 30 – 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Gorącą drożdżówkę wystawiamy z piekarnika i wierzch przecieramy kawałkiem masła, aby nabrała ładnego koloru i bardziej maślanego smaku. Na koniec, po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Puszysta drożdżówka odrywana 

Puszysta drożdżówka odrywana 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *