Blog posts

Puszysta drożdżówka odrywana

Puszysta drożdżówka odrywana

Bułki, Ciasta i desery, Z piekarnika

Niesamowicie maślana, pachnąca wanilią puszysta drożdżówka odrywana to propozycja na pyszny i bardzo aromatyczny deser. To prosta w wykonaniu drożdżówka, która zawsze się udaje. Jak również świetny pomysł na bardzo ekonomiczne ciasto do kawy, herbaty i gorącego kakao. Co najważniejsze, drożdżówki nie musisz po upieczeniu kroić. Ciasto jest podzielone na równe „kromeczki”, które idealnie pasują na jedną porcję 😉. Poza tym taka puszysta drożdżówka zawsze będzie się kojarzyć z domem, mamą, babcią i swojskim jedzeniem oraz z kuchnią kaflową🙂. Mamy nadzieję, że nasza tradycyjna puszysta drożdżówka wywoła na Waszych twarzach chociaż odrobinę sentymentalnego uśmiechu do tych minionych dobrych czasów.

Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkości z ciasta drożdżowego. Min. drożdżówki z chrupiącą cukrową skórką, puszyste pączki smażone na smalcu, oraz pulchne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Puszysta drożdżówka odrywana 


Puszysta drożdżówka odrywana 

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 120/130 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropli wanilii
  • szczypta soli
  • 4 – 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • cukier puder

Puszysta drożdżówka odrywana 


Puszysta drożdżówka odrywana

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

2. Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.

4. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

5. Formę 34 x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Przez chwilę wyrabiamy i formujemy walec nieco krótszy niż długość formy. Przy pomocy noża ciasto kroimy na 3 – 4 cm kawałki. Następnie umieszczamy je w formie w tej kolejności jak były krojone. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed wstawieniem ciasto smarujemy mlekiem. Ciasto wstawiamy na półkę nieco niżej niż środek. Pieczemy 30 – 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Gorącą drożdżówkę wystawiamy z piekarnika i wierzch przecieramy kawałkiem masła, aby nabrała ładnego koloru i bardziej maślanego smaku. Na koniec, po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Puszysta drożdżówka odrywana 

Puszysta drożdżówka odrywana 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *