Prosty przepis na pyszny domowy dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu. Dżem porzeczkowy to bez wątpienia jeden z najłatwiejszych dżemów, jakie możesz zrobić. Czarna porzeczka jest bogata w pektyny, dzięki czemu nie musisz używać dodatkowych środków niezbędnych do związania dżemu. Wystarczą tylko dwa składniki: porzeczki i cukier. Wypróbuj koniecznie nasz przepis i ciesz się doskonałym domowym dżemem, który przygotujesz w kilkadziesiąt minut!
Dżem z czarnej porzeczki domowej roboty, to wręcz rodzinna tradycja. Niezależnie od tego, czy robisz dżem z czarnej porzeczki, czy sos z jej owoców do mięs, czarna porzeczka ma ma tak wyjątkowy i charakterystyczny smak, że nie pomylisz go z niczym innym. Ten pyszny dżem, to idealny dodatek do naleśników, gofrów, lodów, klusek, ciast bez pieczenia, tortów oraz wszystkich ciast biszkoptowych.
Dżem porzeczkowy z cukrem polecamy wszystkim tym, którzy szukają sprawdzonych przepisów na przetwory do słoików. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz także pomysł na pyszne ogórki w zalewie gyros, a także poradę na to, jak pasteryzować słoiki w piekarniku. Polecamy też przepis na sałatkę z cukinii na zimę oraz na konfiturę do mięsa z czerwonej porzeczki. Jak zrobić dżem z czarnych porzeczek? Zapraszamy na przepis!
Dżem z czarnej porzeczki
Składniki
- czarna porzeczka: 2 kg
- cukier: 600 – 800 g
- woda: 5 łyżek
Dżem z czarnej porzeczki przepis
Przygotowanie
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu?
Do garnka wlej wodę, dodaj czyste owoce pozbawione szypułek i suchych końcówek. Zacznij wolno podgrzewać. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na niskiej mocy palnika, często mieszając. Gdy owoce już wyraźnie puszczą sok i zacznie ich ubywać, dodaj 1 szklankę cukru. Gotuj, cały czas mieszając. Uważaj, bo gotujące się porzeczki będą chlapać.
Spróbuj, czy dżem odpowiada Ci pod względem słodkości. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze cukru, aż uzyskasz satysfakcjonujący Cię smak. Jeżeli lubisz bardziej gęste dżemy, masę możesz delikatnie zblendować. Dzięki temu pektyny szybciej się uwolnią i mocniej zagęszczą dżem.
Po ok. 30 minutach gotowania, zrób „test z talerzykiem”. Nałóż na talerz łyżeczkę dżemu i wstaw do lodówki. Po 5 minutach przesuń palcem przez środek dżemu. Jeśli zostanie wyraźny ślad, a boki nie spłyną do środka, oznacza to, że dżem jest wystarczająco gęsty. Jeśli nie, porzeczki należy jeszcze kilka minut gotować.
Gotowy dżem nałóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć. Wstaw do garnka ze ściereczką. Zalej ciepłą wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody.
Słoiki z dżemem wyjmij z garnka i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przyjęło się powszechnie, że do dżemu z porzeczki dodajemy sok z cytryny. Sok z cytryny dodany do dżemów owocowych ma sens tylko wówczas, gdy dane owoce zawierają niewielką ilość witaminy C. W przypadku porzeczki czarnej lub czerwonej jest to naszym zdanie zbędne. Cytryna niepotrzebnie zakwasi tylko dżem, a co za tym idzie będziemy zmuszeni dodać do niego więcej cukru, a to mija się z celem.
Życzymy smacznego!