Blog posts

Makowiec japoński w płaszczyku

Makowiec japoński w płaszczyku

Ciasta i desery, Święta, Wypieki, Z piekarnika

Pyszny, wilgotny, pełen bakalii makowiec japoński w płaszczyku. Zazwyczaj jest pieczony bez spodu. My prezentujemy go w kształcie przypominającym roladę. Zawinięty w cienkie ciasto drożdżowe zdecydowanie wyróżnia się od rolady makowej. Masy jest bowiem o wiele więcej i zawiera ona dużo jabłek. Makowiec japoński w płaszczyku to również deser, który długo zachowuje świeżość i nie wysycha. To bez wątpienia pyszne ciasto makowe, które posmakuje każdemu. Jeszcze jedna ważna uwaga. Gotowa masa makowa nie sprawdzi się tak bardzo jak masa przygotowana domowym sposobem z mielonego maku. Wynika to z faktu, że masa makowa gotowa jest wypełniona zbędnymi dodatkami, które nie dodają wypiekom atrakcyjności. Nie ma jak doskonała domowa masa makowa. Przepis znajdziesz TU.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na wykorzystanie maku. Min. pomysłu na pyszny seromakowiec na herbatnikach, wyjątkowe ciasto Wonder Poppy, oraz makiełki z makaronem.

Makowiec japoński w płaszczyku


Makowiec japoński w płaszczyku

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 120/130 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropli wanilii
  • szczypta soli
  • 4 – 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży

Masa makowa:

  • mak mielony: 400 g
  • gorące mleko: 0,5 l
  • duże jabłka: 4 szt.
  • jajka: 5 szt.
  • bakalie: 1,5 szklanki
  • miód
  • mąka: 3 łyżki
  • kasza manna: 6 łyżek
  • masło: 100 g
  • amaretto: 3 łyżki

Makowiec japoński w płaszczyku


Makowiec japoński w płaszczyku

Wykonanie: 

 Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

 Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.

 Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na pół. Każdy z placków rozwałkowujemy na prostokąt.

 Mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy masło, aby się rozpuściło i odstawiamy na 10 minut.

 Obrane jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Bakalie przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy. Bakalie, jabłka oraz amaretto dodajemy do masy makowej. Słodzimy miodem. Na koniec dodajemy mannę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy.

Na każdy placek rozkładamy połowę masy. Możemy zrolować jak roladę, albo skleić tylko brzegi ciasta, aby masa makowa pozostała w środku. Następnie owijamy w papier do pieczenia, zostawiając wokół rolady ok 1 cm luzu. Możemy również piec bez papieru, a wtedy ewentualne pęknięcia pokryje polewa czekoladowa.

 Na koniec wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na półkę nieco niżej niż środek i pieczemy ok 40 – 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

Makowiec japoński w płaszczyku

Makowiec japoński w płaszczyku

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *