Pyszny, prosty w przygotowaniu i orzeźwiający wiosenny deser, czyli ciasto truskawkowe bez pieczenia. Świeże truskawki, śmietana, herbatniki i biała czekolada to najważniejsze składniki tego pięknego, warstwowego ciasta. To nasz numer 1 jeśli chodzi o ciasta truskawkowe bez pieczenia. Zawsze wychodzi tak samo pyszne i za każdym razem okazuje się, że zrobiliśmy za małą blaszkę 🙂
Nasze ciasto z truskawkami bez pieczenia to idealny pomysł na deser, który zrobi wrażenie na każdym przyjęciu. Ciasto jest niesamowicie delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Pierwsza warstwa, to pyszna bita śmietana z kawałkami truskawek. W drugiej znajdziemy pachnącą masę z jogurtu truskawkowego i zmiksowanych truskawek. Wszystko przykryte śmietankową masą z białą czekoladą.
Rodzina oraz goście pokochają to ciasto truskawkowe na zimno i z pewnością nie jedna koleżanka poprosi Cię o przepis 😉 Tym bardziej, że wiosną i latem uwielbiamy desery bez pieczenia. A ten przepis jest prosty i smakuje obłędnie. U nas bardzo często, to ciasto gości również w wersji z malinami. Polecamy, ponieważ jest równie pyszne!
Ten pomysł na ciasto bez pieczenia z truskawkami powinien zainteresować wszystkich szukających owocowego, letniego deseru. Proste składniki oraz łatwe wykonanie przekonują do skorzystania z przepisu. Jeśli chodzi o smak, ocenę pozostawiamy Wam. Naszym gościom oraz nam smakuje niezmiennie. Jak zrobić ciasto truskawkowe bez pieczenia? Zapraszamy!
Forma 20 x 20 cm
Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- herbatniki: 8 – 10 szt.
Krem śmietanowo – truskawkowy:
- śmietana 30 %: 250 g
- fix do śmietany: 1szt.
- truskawki: 10 – 12 szt.
- cukier puder do smaku
Masa truskawkowa:
- truskawki: 300 g
- jogurt truskawkowy: 400 g
- żelatyna: 3 łyżki
- cukier puder do smaku
- woda: 1/3 szklanki
Masa waniliowa:
- śmietana 30 % : 250 g
- fix do śmietany: 1 szt.
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
- biała czekolada: 50 g
- cukier puder do smaku
Przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia
Przygotowanie:
Spód:
Formę wykładamy folią. Na spód kładziemy warstwę herbatników.
Masa jasna:
Czyste truskawki kroimy w niewielką kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do smaku cukier oraz fix i dokładnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Masa truskawkowa:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli truskawki są po deszczowej pogodzie i są bardziej wodniste, należy dodać nieco więcej żelatyny (1 łyżeczkę).
Jogurt dokładnie miksujemy razem z truskawkami. Dosładzamy do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę, mieszamy i wykładamy na pierwszą masę. Wyrównujemy.
Masa waniliowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy, fix oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę truskawkową i wyrównujemy. Wierzch posypujemy wiórkami ze startej białej czekolady.
Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.
Zobacz również inne nasze propozycje na pyszne ciasta na zimno. Poznaj przepis na pyszne truskawkowe ciasto na gofrach. Zobacz także ciasto straciatella bez pieczenia, które jest najczęściej oglądanym deserem na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy również pyszne ciasto z orzechami.
Życzymy smacznego!
Ewa
28 maja 2021 at 12:25 pmCiekawe ciasto, podoba mi się wizualnie, a i smaki są bliskie mojemu sercu. Będę robiła na weekend zakupy już zrobione.
KASKA
19 czerwca 2022 at 3:00 amczy do masy wanilowej tez smietana 3o?
KuchniaNaWypasie
27 czerwca 2022 at 5:15 pmTak, do masy waniliowej też też śmietana 30 %